ایران پرس: نخست‌وزیر بریتانیا پیش بینی کرد که بحران سوخت و مشکلات ناشی از آن تا کریسمس ادامه داشته باشد.

«بوریس جانسون» جانسون با بیان آن‌که برخی گزارش‌ها از کاهش بحران سوخت در برخی مناطق بریتانیا و کوتاه شدن صف‌ها در جایگاه‌های سوخت خبر می‌دهند، افزود: "البته باید بگویم اقتصاد بریتانیا با تنش و فشار شدیدی مواجه است، این کمبود سوخت ممکن است تا کریسمس هم ادامه داشته باشد."

اذعان نخست وزیر محافظه کار بریتانیا به تداوم بحران سوخت در این کشور نشانگر ناکارآمدی تدبیر اتخاذ شده از جانب دولت در راستای رفع این بحران از جمله استفاده از ارتش و نظامیان است. 

«برایان مدرسون» رئیس انجمن فروشندگان بنزین در بریتانیا می گوید: "بهره گیری از ارتش هم نمی‌تواند خیلی مشکل را حل کند. وجود ارتش کمک زیادی می‌کند، اما با توجه به حجم مورد نیاز سوخت آن‌ها قادر نیستند میزان کافی سوخت حمل کنند."

هرچند که در تبلیغات دولتی به ویژه بر این موضوع تاکید می شود که بحران سوخت رو به کاهش است و حتی ممکن است به زودی رفع شود، اما اظهارات جدید جانسون درباره تداوم این بحران حاکی از نادرست بودن ادعاهای مطروحه در این زمینه است.

درباره دلایل شکل گیری و تداوم بحران سوخت در بریتانیا عوامل مختلفی مطرح شده است:

بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا بحران کنونی را نه ناشی از برگزیت بلکه ناشی از همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 و پیامدهای آن می‌داند. انجمن حمل و نقل جاده‌ای بریتانیا اعلام کرد این کشور با کمبود حدود صد هزار راننده مواجه است که در نتیجه عواملی مانند خروج رانندگان از این صنعت، برگزیت و بیماری کووید- 19 است که تعلیم و رانندگی آزمایشی به مدت یک سال را متوقف کرده است.

پیش از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، شمار قابل توجهی از رانندگان تانکرهای سوخت رسان  بریتانیا از کشورهای عضو اتحادیه اروپا تأمین می‌شد.

واقعیت این است که برگزیت منشا اصلی معضلات کنونی جامعه بریتانیا بوده و همه گیری ویروس کرونا  نیز به عنوان کاتالیزوری برای تشدید وخامت اوضاع عمل کرده است. برگزیت عملا تاثیرات منفی زیادی بر جامعه و اقتصاد این کشور گذاشته است.

تا قبل از اجرایی شدن برگزیت در ژانویه 2020 تعاملات بسیار گسترده اقتصادی، تجاری و نیروی انسانی بین بروکسل و لندن جریان داشت و از همه مهم تر به دلیل آزادی تحرک نیروی کار بین کشورهای عضو این اتحادیه، شمار قابل توجهی از افراد جویای شغل به ویژه از کشورهای شرق اروپا رهسپار بریتانیا می شدند. این افراد در بخش های مختلف اقتصاد این کشور از جمله بخش حمل و نقل مشغول کار بودند .

با این حال تشدید محدودیت های مهاجرتی پس از اجرایی شدن برگزیت و اخراج نیروی کار اروپایی و اکنون ممنوعیت ورود به بریتانیا با گذرنامه اتحادیه اروپا باعث شده تا نیروی کار اروپایی دسترسی کاهنده ایی به بازار کار بریتانیا داشته باشد. در نتیجه لندن اکنون قادر نیست تا از پتانسل اروپایی برای رفع این بحران استفاده نماید.

درعین حال، جانسون که از مهم ترین حامیان برگزیت از ابتدا تاکنون بوده، اکنون به دلیل ملاحظات حیثیتی و نیز با توجه به تاکیدهای مکرر قبلی بر عدم نیاز بریتانیا به اتحادیه اروپا، مخالف سرسخت تعدیل سیاست های مهاجرتی در راستای اخراج نکردن و یا تسهیل ورود نیروی کار اروپایی از جمله رانندگان به بریتانیا برای کمک به سیستم حمل و نقل این کشور است.

نخست وزیر بریتانیا در پاسخ به انتقادات مطرح شده علیه دولت وی برای بیرون راندن رانندگان کامیون اتحادیه اروپا از خاک بریتانیا گفت که به هیچ وجه برای حل بحران سوخت و کمبود موادغذایی ناشی از تضعیف ناوگان حمل و نقل، زیربار آن چه وی «مهاجرت کنترل نشده» خواند، نخواهد رفت.

بدین ترتیب انتظار می رود که با توجه به لجاجت جانسون و نبودن زیر ساخت ها و نیروی کار کافی در بریتانیا، بحران سوخت و به تبع آن، بحران در دیگر زمینه ها از جمله تامین مواد و کالاهای اساسی در این کشور جزیره ای هم چنان ادامه داشته باشد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117