چرا مهم است:
جنگ تعرفهای بین دو اقتصاد بزرگ جهان، بازارهای جهانی، زنجیره تأمین و رشد اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهد.
چین به دنبال متحدانی مانند اتحادیه اروپا برای مقابله با سیاستهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا است.
زمینه خبر:
دونالد ترامپ در دوره ریاستجمهوری خود جنگ تجاری با چین را آغاز کرد و تعرفههای سنگینی بر کالاهای چینی وضع کرد.
چین در پاسخ، تعرفههای خود را افزایش داد و اکنون با تشدید این روند، خطر یک جنگ تجاری تمامعیار وجود دارد.
انتقاد صریح رئیس جمهوری چین از جنگ تعرفهای آمریکا و رویکرد یک جانبه گرایانه دونالد ترامپ نشان دهنده نگاه پکن به ماهیت اقدامات ایالات متحده به خصوص در دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ است.
او چه می گوید:
«شی جین پینگ» رئیسجمهوری چین در دیدار با «پدرو سانچز» نخستوزیر اسپانیا با اشاره به اقدام یکجانبه ترامپ در افزایش تعرفههای گمرکی علیه بسیاری از کشورها تصریح کرد: مقابله با جهان به معنای منزوی کردن خود است.
رئیس جمهوری چین تصریح کرده است که: چین و اروپا باید شراکت خود را حفظ کنند و متعهد به «همکاری باز» باشند. دو طرف باید در برابر قلدری یکجانبه (آمریکا) با هدف حفظ منافع خود و قوانین بین المللی بایستند.
نکات کلیدی:
افزایش بیسابقه تعرفهها: چین تعرفههای خود بر کالاهای آمریکایی را از ۸۴% به ۱۲۵% افزایش داده و آمریکا نیز تعرفههای خود را به ۱۴۵% رسانده است.
واکنش چین: پکن از اروپا میخواهد در برابر "قلدری آمریکا" بایستد و از نظام چندجانبه تجارت دفاع کند.
تعرفههای جدید چین از ۱۲ آوریل (۲۴ فروردین) اعمال میشود.
نگاه عمیقتر:
آمریکا بهشدت مخالف تقویت چند جانبهگرایی است بوده و تلاش میکند تا همچنان نقش هژمون خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواستههای خود به دیگر کشورها حفظ کند و در این مسیر از مساعدت برخی متحدان غربی خود نیز برخوردار است. با این حال شواهد حاکی از انزوای روز افزون آمریکا بهدلیل به اقدامات یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ و نزول نقش جهانی غرب به سرکردگی آمریکا است.
در عین حال چین خواهان آن است تا دیگر قدرتهای جهانی از جمله اتحادیه اروپا در مبارزه با اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ بهخصوص در زمینه جنگ تعرفهای و تجاری به پکن بپیوندند.
سیما مشتاقان