در حالی که حملات راکتی شبه نظامیان وفادار به ژنرال «خلیفه حفتر» به طرابلس ادامه دارد، دولت وفاق ملی لیبی روز دوشنبه اعلام کرد که کنترل هشت شهر غرب طرابلس را از گروه موسوم به ارتش ملی لیبی پس گرفته است.
«محمد قنونو» سخنگوی نیروهای دولت وفاق ملی لیبی در بیانیهای از کنترل مجدد بر شهرهای «صرمان»، «صبراته»، «العجیلات»، «الجمیل»، «رقدالین»، «زلطن»، «العسه» و «ملیته» خبر داد و گفت: نیروهای دولت وفاق ملی لیبی در تعقیب بقیه شبه نظامیان در حال فرار هستند و به پیشرفت خود به عنوان بخشی از عملیات طوفان صلح ادامه می دهند.
این شهرها در شمال غرب لیبی قرار دارند و از نظر دولت وفاق استراتژیک محسوب میشوند؛ زیرا با باز پسگیری آنها، ارتباط زمینی طرابلس با مرز تونس مجددا برقرار می شود.
اوضاع در لیبی بحرانی است و جنگ به شدت میان نیروهای دولت وفاق ملی و نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی ادامه دارد.
نیروهای موسوم به ارتش ملی که تحت فرماندهی خلیفه حفتر قرار دارند با اتکا به حمایت های مصر، امارات و عربستان مناطق مختلف لیبی را هدف قرار داده اند و همچنان درصدد تصاحب طرابلس و به دست گرفتن قدرت هستند.
«محمد عماری زاید» عضو شورای ریاستی دولت وفاق ملی لیبی با اشاره به این که روزانه چندین تن اسلحه و مهمات از امارات و از طریق اردن و مصر به دست نیروهای خلیفه حفتر می رسد؛ بی آنکه هیچ گونه تحرکات بین المللی یا اروپایی برای توقف هواپیماهای باربری امارات انجام شود، گفت: بهتر است قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد اجرایی شود و کشورهایی که قطعنامه ممنوعیت صادرات تسلیحات را نقض می کنند و در تجهیز تسلیحاتی حفتر نقش دارند، مجازات شوند.
این حملات سبب شده است تا نیروهای دولت وفاق ملی لیبی نیز اخیرا عملیات نظامی «طوفان صلح» را علیه نیروهای حفتر و در پاسخ به حملات توپخانهای و هوایی نیروهای تحت امر ژنرال حفتر به طرابلس و نقض توافق آتشبس آغاز کنند و آن را گسترش دهند.
هدف این عملیات باز پس گیری مناطق اشغال شده به دست نیروهای حفتر و پس زدن آنها در مناطق اشغال شده است.
آتش جنگ در حالی در لیبی شعله ور است که جامعه بین الملل از جمله دبیرکل سازمان ملل متحد از همه کشورها خواسته اند به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا، جنگ را متوقف و برای کنترل آن اقدام کنند.
تا کنون ده ها مورد از بیماری کرونا در لیبی مشاهده و تشدید درگیری ها مانع کمک رسانی به آنها شده و جان مبتلایان به کرونا را در معرض تهدید قرارداده است.
شبه نظامیان حفتر در روزهای گذشته بیمارستان «الخضراء» را که به عنوان یکی از مراکز درمان مبتلایان به کرونا در لیبی اختصاص یافته، هدف قرار دادند. همچنین انبارهای دارو و تجهیزات پزشکی هدف قرار گرفته است.
«جلال هارچائوی» تحلیلگر موسسه کلینیندل در لاهه گفت: "ما به سادگی شاهد نابودی یک ملت هستیم و مبارزه با همه گیری بیماری «کووید- 19» با منحرف کردن توجهات جامعه جهانی از لیبی حتی این درگیری ها را تشدید کرده است."
برای لیبیایی ها بحران چند برابر شده است. شیوع کرونا، نبود تجهیزات و داروهای مورد نیاز، ناامنی و تشدید جنگ، نگرانی ها را افزایش داده است.
حفتر و حامیانش بی توجه به شرایط، تنها کسب قدرت را مد نظر قرار داده اند و برای به دست آوردن آن از هیچ گونه اقدامی دریغ نمی کنند. هدف قرار دادن مراکز درمانی تاییدی بر این سیاست است.
به نظر می رسد، در بحران کنونی هم خلیفه حفتر و هم دولت وفاق ملی باید با متوقف کردن جنگ، منافع جمعی و سلامت شهروندان لیبی را مورد نظر قرار دهند و از شیوع بیش از پیش کرونا جلوگیری کنند؛ در غیر این صورت خود نیز قربانیان آن خواهند بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
133/116
بیشتر بخوانید:
پایتخت لیبی دوباره هدف حمله راکتی نیروهای حفتر قرار گرفت
بازپس گیری 8 شهر لیبی از تصرف نیروهای حفتر