جدیدترین هدف حملات این ائتلاف، بندر استراتژیک الحدیده Al Hudaydah در ساحل دریای سرخ است.
نیروهای مزدور ائتلاف سعودی در نوک پیکان این حملات قرار داشته و قصد دارند تا با تصرف این شهر بندری، فشار بیسابقهای را بر مردم یمن وارد کنند.
سعودیها و اماراتیها در صدد هستند مسیر تدارکاتی اصلی را که برای ادامه حیات مردم یمن اهمیت اساسی دارد، مسدود کرده و بدین ترتیب آنها را وادار به تسلیم کند.
در صورت تحقق این مساله، مردم مظلوم یمن با وضعیت بسیار دشواری مواجه خواهند شد. این اقدام با انتقادات زیادی در سطح بین المللی مواجه شده است.
دراین راستا؛ «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد، تصور عربستان و امارات را مبنی بر پیروزی در جنگ یمن، بسیار نگران کننده خواند.
به گفته گوترش: عربستان و امارات همچنان بر این باورند که میتوانند الحدیده یمن را تصرف کنند و این ما را به شدت نگران کرده است.
دبیرکل سازمان ملل در انتقادی آشکار از رویکرد سعودیها که این امید واهی را دارند که به پیروزی نظامی در جنگ یمن برسند تصریح کرد که امید به توقف درگیریها و آغاز روند صلح در یمن وجود دارد یا شاید بتوان گفت که وجود داشت، اما حمله اخیر ائتلاف سعودی به بندر حیاتی الحدیده در غرب یمن، بر خلاف این امیدواری است.
اول به دلیل این که نبردها با تبعاتی که کاملا مشخص است، ادامه مییابند و دوم به این دلیل که الحدیده برای ارسال کمکهای بشردوستانه به یمن بسیار مهم است.
سازمانهای حقوق بشری و حتی برخی سران غربی نیز درباره اوضاع وخیم مردم یمن هشدارهای جدی دادهاند. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در این زمینه گفت: یمن شاهد بدترین فاجعه انسانی روی زمین است.
در واقع اوضاع انسانی در یمن با وخامت بی سابقه ای مواجه شده است. در سال 2018 سازمان ملل هشت میلیون نفر را در یمن تحت پوشش حمایتی خود داشت، اما شواهد حاکی از آن است که در سال 2019 حدود چهارده میلیون نفر در کشور قحطی زده یمن باید تحت پوشش قرار بگیرند.
ضمن اینکه اکنون خطر بزرگترین قحطی قرن دریمن بسیار جدی است و بندر الحدیده به لحاظ اینکه تنها مبداء ورودی در یمن برای واردات مواد غذایی است برای برای تضمین تغذیه مردم این کشور بسیار مهم تلقی می شود.
هدف سعودیها نیز دقیقا تصرف این بندر استراتژیک و در نتیجه محروم کردن مردم یمن از دسترسی به مواد غذایی و دارویی است تا بدین ترتیب آنها را وادار به تسلیم کند.
این رویکرد ضدانسانی و خلاف حقوق بشر نه فقط اعتراض نهادهای بین المللی و سازمان های حقوق بشری بلکه انتقاد شدید اتحادیه اروپا را نیز به دنبال داشته است.
در این زمینه اتحادیه اروپا در بیانیه ای اعلام کرد: تهاجم نظامی به شهر الحدیده در یمن درد و رنج غیرنظامیان در این کشور را تشدید کرده و مردم این کشور را بیش از پیش در معرض گرسنگی قرار خواهد داد.
به رغم این موضعگیریها و نیز با وجود گزارشهای متعدد سازمانهای حقوق بشری درباره کشتار غیرنظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیرنظامی این کشور توسط هواپیماهای سعودی و متحدانش و نیز محکومیت مکرر رژیم سعودی در زمینه نقض حقوق بشر به ویژه پس از قتل جمال خاشقجی رونامهنگار منتقد سعودی، اما عملا برخی دولتهای غربی به ویژه آمریکا و بریتانیا، کماکان روابط نزدیک خود را با رژیم سعودی و متحدانش مانند امارات حفظ کرده و در مواردی مانند حمله به بندر الحدیده در هدایت وفرماندهی نیروهای متجاوز باصطلاح ائتلاف سعودی مشارکت دارند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
آل سعود و موج گسترده تذکرهای حقوق بشری/ تحلیل
گزارش: سکوت غرب مقابل فاجعهانسانی در یمن