مساله برگزیت به معضل حل نشدنی برای بریتانیا تبدیل شده است. در این راستا مجلس اعیان بریتانیا روز جمعه مصوبه مجلس عوام را در ممنوعیت برگزیت بدون توافق در31 اکتبر و موظف کردن نخست وزیر به تلاش برای تاخیر در خروج این کشور از اتحادیه اروپا، تصویب نهایی کرد.
این قانون جانسون را موظف کرد تا از اتحادیه اروپا بخواهد عضویت بریتانیا در این اتحادیه سه ماه دیگر تمدید شود. البته این درخواست مشروط به آن است که پارلمان در خصوص توافقنامه خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تا 19 اکتبر به توافقی دست پیدا نکند یا با خروج بدون توافق مخالف باشد.
انتظار میرود ملکه الیزابت روز دوشنبه این مصوبه را امضا کند.
جانسون بارها تاکید کرده که بریتانیا چه با توافق و چه بدون توافق باید در 31 اکتبر از اتحادیه اروپا خارج شود. وی وعده داده است که هرگز زمان برگزیت را به بعد از این زمان موکول نمیکند.
بوریس جانسون در همان نخستین نشست خبری خود به عنوان نخستوزیر تأکید کرد، بریتانیا حداکثر تا 31 اکتبر تحت هر شرایطی اتحادیه اروپا را ترک خواهد کرد. وی البته چندین بار اعلام کرده است که لندن خواهان دستیابی به توافق نهایی با بروکسل و خروج از اتحادیه اروپا با توافق است.
با این حال بین بریتانیا و اتحادیه اروپا در مورد مرز دو ایرلند پس از اجرای برگزیت اختلافات جدی وجود دارد. به همین دلیل جانسون چندی پیش اعلام کرد اگر اتحادیه اروپا موضع خود را درباره مرز ایرلند تغییر ندهد، چشم انداز روشنی برای دستیابی به توافق وجود نخواهد داشت.
برگزیت بدون توافق به معنی خروج فوری بریتانیا از اتحادیه گمرکی و بازار مشترک اروپایی است و بسیاری از تحلیلگران و سیاستمداران درباره خطرها و پیامدهای منفی چنین گزینهای هشدار دادهاند. مخالفان برگزیت بدون توافق بر این باورند این مساله می تواند فاجعه بزرگی برای اقتصاد بریتانیا رقم بزند. حامیان برگزیت نیز معتقدند خروج از اتحادیه اروپا موجب آزادی و رهایی لندن از قوانین دست و پاگیر اتحادیه اروپا خواهد شد.
جانسون اخیرا موافقت ملکه الیزابت را برای تعلیق پنج هفتهای پارلمان گرفت.
هدف وی این بود تا زمینه را برای خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا فراهم کند اما نمایندگان مجلس عوام در اقدامی پیشدستانه نخست در روز سه شنبه با 328 رای موافق در برابر 310 رای مخالف و سپس چهارشنبه شب با 327 رای موافق در مقابل 299 رای مخالف، به طرحی برای ممنوع کردن خروج بدون توافق این کشور از اتحادیه اروپا رای دادند.
درخواست نخست وزیر برای برگزاری انتخابات زودهنگام نیز رای کافی نیاورد. دولت او اعلام کرده است که روز دوشنبه 9 سپتامبر، دوباره موضوع انتخابات زودهنگام را در مجلس عوام به رای میگذارد.
برای جانسون راههای قانونی متفاوتی وجود دارد که انتخابات زودهنگام را به تصویب پارلمان برساند. یک شیوه این است که با مشخص کردن زمانی مشخص برای انتخابات، از رای دو سوم نمایندگان بی نیاز شود و طبق قاعده رای مثبت نصف به اضافه یک نمایندگان مجلس عوام به خواسته خود برسد. راه دیگر البته پر مخاطره این است که جانسون برای وادار کردن نمایندگان به پذیرش انتخابات زودهنگام، خواهان رای اعتماد مجلس عوام به دولت خود شود.
به طور کلی اقدامات اخیر پارلمان در مخالفت با طرح های جانسون شکست های متوالی را برای وی رقم زده است. این ناکامی ها نخست وزیر بریتانیا را در موقعیت دشواری قرار داده است. به رغم طرح جانسون برای دور زدن پارلمان از طریق تعطیلی پنج هفته ای آن، نمایندگان مجلس عوام با آگاهی از نقشه وی، با تصویب فوری طرح ممنوعیت برگزیت بدون توافق و سپس رای منفی به برگزاری انتخابات زودهنگام، عملا جانسون را در بن بست قرار داده اند و ظاهرا وی جز تبعیت از خواسته پارلمان بریتانیا چاره دیگری ندارد. اکنون برخی شایعات درباره امکان استعفای جانسون وجود دارد که البته با تکذیب دفتر نخست وزیری همراه بوده است.118/117
نویسنده: سید رضامیرطاهر
شکستی دیگر برای جانسون؛ تصویب طرح "ممانعت از برگزیت بدون توافق" در مجلس اعیان
ناکامی دوباره جانسون در پارلمان بریتانیا و آینده نامعلوم برگزیت/ تحلیل
ادامه بحران سیاسی برگزیت در بریتانیا /تحلیل