ایران پرس - با تشدید اختلافات بین برخی دولت های اروپایی و اتحادیه اروپا بر سر مساله پذیرش سهمیه مشخص شده برای آنها در زمینه پذیرش پناهجویان، شاهد اعتراضات مردمی به رویکرد این دولت ها هستیم.

در این زمینه روز شنبه هزاران تن در اسپانیا در اعتراض به سیاست های مهاجرتی دولت اسپانیا در مادرید تظاهرات کردند و خواستار عمل کردن دولت «ماریانو راخوی» نخست وزیر این کشور به تعهداتش در مورد پذیرش پناهجویان شدند.

اسپانیا در سال 2015 متعهد شده بود 17 هزار پناهجو را در خاک خود را پذیرش کند، اما تاکنون تنها هزار پناهجو در اسپانیا پذیرش شده است. این مساله هشدار کمیسیون کمک به پناهجویان اسپانیا را موجب شده و دبیر کل این کمیسیون اعلام کرده که هم اکنون تنها درصد اندکی از این پناهجویان پذیرش شده اند.

طبق گزارش عفو بین الملل، اسپانیا هنوز از وعده های خود در مورد پذیرش پناهجویان فاصله زیادی دارد. بدلیل حجم بالای پناهجویانی که رهسپار اروپا بویژه اروپای غربی شده اند، اساساً پذیرش، اسکان و در مرحله بعد جای دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپا به مساله لاینحلی تبدیل شده است.

کمیسیون اروپا براساس طرحی در سال 2015، تقسیم پناهجویان را میان کشورهای عضو در دستور کار قرار داد. با این همه در همان هنگام کشورهای مجارستان، جمهوری چک، اسلواکی، رومانی و لهستان به آن رای منفی دادند و بعدها نیز برخی از این کشورها از عمل به این تصمیم کمیسیون اروپا سر باز زده اند. بدین ترتیب اسپانیا تنها کشوری نیست که به تعهدات خود در مورد پذیرش پناهجویان عمل نکرده، بلکه کشورهای کوچک شرق و مرکز اروپا  نیز یا به طور کلی آن را اجرا نکرده یا بخش کوچکی از آن را اجرا کرده اند.

این مساله باعث شده تا سه کشور لهستان، چک و مجارستان از سوی کمیسیون اروپا به دلیل عدم پذیرش پناهجویان، مورد اعمال تحریم و اقدامات قانونی قرار گیرند. این کشورها مدعی هستند که پذیرش پناهجویان طبق سهمیه بندی تعیین شده از سوی کمیسیون اروپا باعث تغییر بافت جمعیتی و تغییر الگوهای فرهنگی و اجتماعی این کشورهای کوچک و در واقع چند پارگی فرهنگی خواهد شد. برغم فشار شدید اتحادیه اروپا و حتی بحث اعمال تحریمها، این کشورها کماکان بر ادامه خط مشی فعلی خود در باره عدم پذیرش پناهجویان تاکید می کنند. حتی «واسلاو کلاوس» رییس جمهوری پیشین چک با انتقاد از اتحادیه اروپا تصریح کرد که اکنون زمان خروج از اتحادیه اروپا فرا رسیده است.

بدین ترتیب بحران پناهجویان را می توان بحرانی که می تواند شالوده همگرایی اروپایی را دچار خلل وشکاف جدی کند باید تلقی کرد. «ویکتوراوربان» نخست وزیر مجارستان نیز با توجه به دخالت‌های آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا در سیاست پناهجویان کشورش از برلین خواسته است تا مجارستان را راحت بگذارد. علت این واکنش مجارستان، تصمیم کمیسیون اروپا برای اعمال تحریم ها علیه کشورهای مجارستان، لهستان و جمهوری چک به دلیل مشارکت نکردن این کشورها در طرح تقسیم پناهندگان اتحادیه اروپا است.

از دیدگاه این کمیسیون عدم پذیرش پناهجویان از سوی این سه کشور به مثابه تقض آشکار قوانین اتحادیه اروپا است که اعضای این نهاد اروپایی ملزم به اجرای آنها هستند. «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان از این تصمیم کمیسیون اروپا حمایت کرده و آن را درست خوانده است. از این رو رسیدگی به تخلف این کشورهای اروپایی از روز سه شنبه آغاز شده و می تواند به جریمه های مالی برای این سه کشور اروپایی منجر شود. در عین حال دیدگاههای مردمی نیز در این زمینه متفاوت است.

در حالی که در کشورهای بزرگ اروپایی مانند اسپانیا، مردم بیشتر خواهان پذیرش پناهجویان هستند، اما در کشور کوچکی مانند مجارستان مردم این کشور هم سو با دولت خود بیشتر مخالف پذیرش پناهجویان بشمار می روند. 111/114

بیشتر بخوانید:

تصویب قوانین جدید علیه پناهجویان در پارلمان آلمان/تحلیل

انتقاد از اقدامات خشونت آمیز کرواسی علیه پناهجویان/تحلیل

کاسبی چند میلیون دلاری مافیای ایتالیا از پناهجویان+ ویدئو