تشدید بحران در لیبی و گسترش دامنه جنگ در این کشور در پی حملات مکرر ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر برای تصرف طرابلس همچنین تشدید مداخله برخی دولتهای خارجی که به هواداری از طرفین درگیری، عملا وارد عرصه جنگ در این کشور شده اند، سبب افزایش نگرانی های جامعه بین الملل شده است.
در این راستا تلاشهایی برای برقراری آتش بس موقتی و دائمی از سوی کشورهای مختلف در قالب برگزاری نشستها و کنفرانسهای بین المللی آغاز شده است.
برگزاری کنفرانس برلین و در پی آن تشکیل کمیته نظامی مشترک با حضور نمایندگان حفتر و دولت وفاق ملی در ژنو برای پیگیری برقراری آتش بس دائمی و پس از آن انجام مذاکرات صلح از آن جمله است.
با این حال این نشستها تاکنون دستاورد عملی نداشته است و به رغم تاکید شرکت کنندگان در این اجلاس بر دخالت نکردن در درگیریهای مسلحانه، امور داخلی لیبی همچنین پای بندی به تحریم تسلیحاتی این کشور و ارسال نکردن سلاح و تجهیزات نظامی در راستای کاهش تنش و برقراری آتشبس در این کشور، مداخلات خارجی در لیبی همچنان ادامه دارد.
در واقع لیبی اکنون به عرصه قدرت نمایی و سهم خواهی برخی از کشورهای خارجی تبدیل شده است که این موضوع سبب شده تا تلاشهای منطقه ای و بین المللی عملا با شکست رو به رو شود.
«یعقوب الحلو» معاون فرستاده دبیرکل سازمان ملل متحد در لیبی در این زمینه گفت، مصر، امارات، اردن و روسیه پشت حملات پهپادی نیروهای تحت امر ژنرال «خلیفه حفتر» در لیبی قرار دارند و با تجهیز نیروهای ارتش ملی لیبی به پهپاد و یا هدایت مستقیم آنها، از ژنرال خلیفه حفتر حمایت می کنند؛این حملات، تلفات و خسارات زیادی را به بار می آورد که همه اینها ،جنایت جنگی است.
تشدید حملات در لیبی طی روزهای گذشته که با کمک نیروهای خارجی صورت گرفته، سبب ویرانی بسیاری از زیرساختها از جمله مدارس، مراکز آموزشی و بیمارستانها همچنین خرابی تاسیسات نفتی لیبی و در پی آن کاهش صادرات نفت لیبی شده است.
طبق گزارشهای منتشر شده خسارتهای وارده به لیبی در نتیجه توقف صادرات نفت، در سه هفته گذشته به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است.
همچنین بسیاری از مدارس لیبی تعطیل و بیش از 150 هزار دانشآموز لیبیایی از آموزش محروم شده اند.
«استفانی ویلیامز» قائم مقام نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی با انتقاد از بیتوجهی کشورهای مختلف به تحریم تسلیحاتی این سازمان علیه لیبی گفت: تحریم تسلیحاتی لیبی از زمین، هوا و دریا نقض میشود اما باید نظارت شود و ناقضان پاسخگو شوند.
ادامه حملات حفتر به ویژه هدف قرار دان بندر طرابلس با خمپاره سبب شد تا دولت وفاق ملی در تازه ترین موضع گیری خود در 19 فوریه، حضور خود را در مذاکرات نظامی ژنو به حالت تعلیق در آورد.
به نظر می رسد تلاش برای برقراری آتشبس در لیبی تقریباً با شکست مواجه شده است. اکنون لیبی بیش از پیش به عرصه تاخت و تاز کشورهای خارجی تبدیل شده؛ موضوعی که نه تنها امنیت و اقتصاد این کشور را مختل بلکه تمامیت ارضی این کشور را تهدید کرده است.
«فائز السراج» رئیس دولت وفاق ملی لیبی، در تازه ترین نطق خود سرویسهای اطلاعاتی کشورهای بیگانه را به تلاش برای ناکام گذاشتن انقلاب مردم این کشور علیه رژیم دیکتاتوری سابق متهم کرد و گفت: لیبی میتواند بازیگری مهم و تعیین کننده در معادلات منطقه باشد؛ در صورتی که خود لیبیاییها برای حل و فصل اختلافاتشان تلاش کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/118
بیشتر بخوانید:
تصمیم دولت وفاق ملی لیبی برای تعلیق مذاکرات آتشبس
برگزاری نشست ویژه لیبی درحاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ/ تحلیل