ایران پرس- دولت اسپانیا در پایان نشست فوق العاده ای روز شنبه 21 اکتبرخودمختاری منطقه کاتالونیا را به حال تعلیق درآورد.

«ماریانو راخوی» نخست وزیر اسپانیا در پایان نشست فوق العاده کابینه در جمع خبرنگاران گفت، تعلیق خودمختاری کاتالونیا موقتی بوده و پس از برکناری رهبرانی که همه‌پرسی را برگزار کردند، نهادهای دولت کاتالونیا مطابق قانون به کار خود ادامه می‌دهند. دولت اسپانیا این تصمیم را بر اساس ماده 155 قانون اساسی اسپانیا اتخاذ کرده است. 

ماده 155 در سال 1978 و پس از مرگ ژنرال فرانکو، دیکتاتور سابق اسپانیا تصویب شد که به مادرید این اجازه را می‌دهد تا در شرایط بحرانی به صورت مستقیم به حکمرانی بر مناطق خودمختار بپردازد. «ماریانو راخوی» در دلیل استفاده از این ماده قانون اساسی گفت: هدف از اجرای ماده ۱۵۵ قانون اساسی بازگرداندن مشروعیت، ایجاد آرامش و شرایط طبیعی، همزیستی و بهبود شرایط اقتصادی و برگزاری انتخابات است.

این تصمیم دولت اسپانیا می بایست به تصویب نمایندگان مجلس سنا برسد. با توجه به اینکه حزب چپ میانه سوسیالیست و حزب راست میانه شهروندان از تصمیمات دولت ماریانو راخوی در قبال کاتالونیا حمایت کرده اند سنا به تعلیق خودمختاذی کاتالونیا رای مثبت خواهد داد. نخست وزیر اسپانیا بر محدود بودن دوره تعلیق خودمختاری کاتالونیا تاکید  و اعلام کرد: طی شش ماه آینده انتخابات منطقه ای کاتالونیا برگزار خواهد شد. با تعلیق خودمختاری کاتالونیا مادرید بر پلیس محلی، نظام مالی و رسانه های عمومی تسلط خواهد یافت و قدرت پارلمان منطقه ای کاتالونیا به شدت محدود خواهد شد. 

دولت اسپانیا در برخود با کاتالانهای استقلال طلب نه فقط حمایت احزاب چپ و راست میانه را دارد که اتحادیه اروپا نیز از اقدامات دولت ماریانا راخوی حمایت کرده است. هر گونه تغییری در مرزها فقط خطری برای کشورهای مورد تجزیه نیست این تجزیه همچون دومینو می تواند موجودیت اتحادیه اروپا را به مخاطره بیاندازد. 

«یوشکا فیشر» وزیر خارجه اسبق آلمان  در یاداداشتی در روزنامه «زوددویچه سایتونگ»، چشم انداز تیره و تاری را برای یک کاتالونیای مستقل بدون اسپانیا و اتحادیه اروپا ارزیابی کرد و درباره الگو برداری بقیه مناطق در اروپا از روند استقلال کاتالونیا هشدار داد و گفت: این شرایط اتحادیه اروپا را در  بحرانعمیق موجودیت وارد می کند. 

همه پرسی استقلال کاتالونیا و واکنش دولت اسپانیا به این اقدام کاتالانهای جدایی طلب عمیق ترین بحران سیاسی در اسپانیا پس از پایان حکومت دیکتاتوری فرانکو در چهار دهه پیش است. شرایط جدایی طلبی در کاتالونیا پس از همه پرسی با پیش از همه پرسی تفاوت کرده است. صف بندی احزاب محلی و ملی در این منطقه تغییر خواهد کرد. ده ها هزار نفر از طرفداران جدایی کاتالونیا بعداز ظهر شنبه دربارسلونا به خیابانها آمدند.

بحران جدایی طلبی در کاتالونیا بر وضعیت اقتصادی این منطقه به عنوان ثروتمندترین منطقه اسپانیا اثر گذاشته است. از روز اول اکتبر که همه‌پرسی استقلال کاتالونیا برگزار شد تاکنون درآمد سوپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های زنجیره‌ای در این منطقه ۲۰ درصد کاهش یافته است. بر اساس آمارمرکز ثبت شرکت‌های بازرگانی مادرید بیش از یک‌هزار و ۱۸۵ شرکت بازرگانی مقر اصلی و حقوقی خود را به خارج از کاتالونیا انتقال داده‌اند. کاتالانهای جدایی طلب تا کجا حاضر به دادن هزینه و ایستادن بر سر خواسته هایشان هستند؟ این مهمترین چالش دولت اسپانیا در بحران کاتالونیا است. 118/112

بیشتر بخوانید:

دولت اسپانیا: خودمختاری کاتالونیا را لغو می‌کنیم+ ویدئو

تنش‌های جدید بین کاتالونیا و دولت اسپانیا/ تحلیل

«پوجدمونت» مادرید را تهدید کرد / در صورت تعلیق خودمختاری کاتالونیا، اعلام استقلال می‌کنم