ایران پرس- پس از سفر دو روزه «عمر البشیر»، رئیس جمهوری سودان به دوحه، پادشاه سعودی نیز یک هیات از وزرای این کشور را برای دیدار با البشیر به سودان اعزام کرد.

اقدام پادشاه عربستان در اعزام هیات سعودی به سودان، تقابل آشکار ریاض با دوحه است. در واقع، این وضعیت سه بازیگر دارد: عربستان، قطر و سودان.

عربستان از ژوئن 2017 روابط خود را با قطر قطع کرده است. هدف عربستان از قطع روابط با قطر، اعمال فشار بر دوحه برای تغییر سیاست خارجی اش و همسو شدن با سیاست های ریاض است، اما دولت قطر طی 19 ماه گذشته نه تنها زیر سیطره عربستان سعودی نرفته بلکه پیروز کشمکش با این کشور بوده و جریان بازی را با به چالش کشیدن آل سعود به نفع خود تغییر داده است.

سودان، یکی از میدان های رقابت قطر و عربستان سعودی است. سودان طی سال های گذشته سیاست همسویی با عربستان سعودی را اتخاذ کرده و حتی در جنگ علیه یمن با ریاض همسو شده، اما به هدف خود یعنی جذب حمایت های مالی از آل سعود دست نیافته است.

سودان طی ماههای اخیر با تظاهرات مردمی در اعتراض به وضعیت اقتصادی مواجه است. دولت خارطوم برای کاستن از تظاهرات مردمی به حمایت مالی از کشورهای خارجی از جمله قطر روی آورده است.

در همین راستا، عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان در سفری دو روزه به قطر با شیخ تمیم، امیر این کشور دیدار و گفتگو کرده، اما با استقبال گرم مواجه نشده است.

روزنامه الکترونیکی رأی الیوم در این خصوص نوشت: "با وجود اینکه رئیس جمهوری سودان پس از امیر کویت، نخستین رهبر عربی است که از حدود شش ماه گذشته به دوحه سفر کرد، اما با استقبال گرم مواجه نشد و در بدو ورود به فرودگاه «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر به استقبال وی نرفته بلکه مورد استقبال وزیر مشاور در امور خارجه قطر و سفیر سودان در دوحه قرار گرفته است."

با این حال، همین اقدام عمر البشیر کافی بود تا ملک سلمان، پادشاه عربستان یک هیأت متشکل از وزرای بازرگانی و سرمایه‌گذاری، حمل ‌و نقل و وزیر امور کشورهای آفریقایی را به خارطوم اعزام تا با رئیس جمهوری سودان گفتگو کند.

خبرگزاری عربستانی «واس» در گزارشی در خصوص این سفر نوشت: "سفر هیأت سعودی بنا به دستور پادشاه عربستان و برای تقویت روابط اقتصادی و افزایش مبادله های تجاری با سودان انجام گرفته است."

در همین حال، «ماجد بن عبدالله القصبی»، وزیر بازرگانی و سرمایه ‌گذاری عربستان سعودی گفت: "ریاض بیش از ۲۳ میلیارد دلار به عنوان وام جهت حمایت از پروژه ‌های عمرانی در سودان ارائه کرده است."

این اقدام ملک سلمان نشان می دهد پادشاه سعودی رقابت با کشور کوچک قطر را به ناچار جدی گرفته و درصدد است با صرف هزینه هنگفت، «یارگیری سیاسی» را در رقابت با دوحه به نفع خود تمام کند.

این اقدام همچنین نشانه دیگری است مبنی بر اینکه ملک سلمان از نفوذ محمد، پسرش، در عرصه سیاست خارجی کاسته است زیرا تنش با قطر و فاصله گرفتن کشورهایی نظیر سودان از عربستان، نتیجه اقدام های محمد بن سلمان است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

116/118

بیشتر بخوانید:

تعلیق مجوز فعالیت خبرنگار العربیه عربستان در سودان

رسوایی دیگر برای آل سعودی؛ استفاده از کودکان سودانی درجنگ یمن