ایران‌پرس: با رسمی شدن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) از اول ژانویه 2021 بلافاصله نداهای جدایی طلبی از بریتانیا از جانب اسکاتلند سر داده شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «نیکولا استورجن»Nicola Sturgeon  وزیراول اسکاتلند دراعتراض به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا چند دقیقه پس از خروج رسمی این کشور، درحساب توئیتری خود نوشت: اسکاتلند زود برمی گردد، اروپا! چراغ‌ها را روشن نگه دار.

پارلمان اسکاتلند هم روز چهارشنبه توافق تجاری پسابرگزیت را رد کرد.
اعضای پارلمان اسکاتلند در ادینبورگ با رد این توافق تجاری اعلام کردند که اقدام آسیب جدی به محیط زیست، اقتصاد و منافع اجتماعی اسکاتلند وارد خواهد کرد. این توافقنامه پس از مدت ها کشمکش بین بریتانیا و اتحادیه اروپا سرانجام در31 دسامبر 2020 توسط طرفین به امضا رسید.

به نظر می رسد با رسمی شدن برگزیت و آغاز دوره پسا برگزیت، اکنون بوریس جانسون نخست وزیر محافظه کار بریتانیا با چالشی جدی از جمله تقاضای فزاینده اسکاتلندی ها برای کسب استقلال و بازگشت به اتحادیه اروپا مواجه خواهد شد. البته افزایش تمایلات جدایی طلباننه منحصر به اسکاتلند نیست بلکه کاتولیک های ایرلند شمالی نیز خواهان جدایی از بریتانیا هستند.

به گفته «پگاه بنی هاشم» کارشناس حقوق بین الملل، بریتانیای کبیر که روزگاری به پهناورترین سرزمین دنیا مشهور بود، اکنون در مقابل خطر تجزیه قرار گرفته است.

درهمه پرسی ژوئیه 2016 درباره برگزیت، 62 درصد رای دهندگان در اسکاتلند به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند. با این حال به دلیل رای 52 درصدی  بریتانیایی ها به جدایی از اتحادیه اروپا، خواسته اسکاتلندی ها نادیده گرفته شد. در چهار سال اخیر مقامات ارشد اسکاتلند  همواره با اشاره به زیان ها و خسارات  هنگفت برگزیت برای اسکاتلند، بر مخالفت با آن و ماندن در اتحادیه اروپا تاکید کرده اند. با توجه به  مخالفت مداوم حزب ملی اسکاتلند با برگزیت، درخواست‌های مردمی برای برگزاری همه‌ پرسی استقلال اسکاتلند افزایش یافته، همان موضوعی که استورجن به شدت آن را دنبال می کند. وی در نوامبر 2020 به احتمال استفاده از اقدامات قانونی، در صورت تلاش لندن برای ممانعت از برگزاری همه‌ پرسی جدید در سال  2021 اشاره کرد.

اسکاتلند از سال 1707  جزو بریتانیا است؛ با این حال، نظر سنجی های جدید نشان می دهد که اغلب مردم اسکاتلند از استقلال آن حمایت می کنند.

اسکاتلندی ها خواهان آن هستند که برای رهایی یافتن از تبعات بسیار منفی و البته ناخواسته برگزیت، حداقل این شانس را داشته باشند که همه پرسی جدایی اسکاتلند از بریتانیا را بار دیگر در سال 2021 برگزار کنند. دغدغه آنها در باره تبعات اقتصادی برگزیت دو جنبه دارد. نخست نگرانی شدید اسکاتلندی ها از تبعات اجرای برگزیت بر اقتصاد این منطقه شمالی بریتانیا است.

به گفته استورجن، برگزیت با کاهش تولید ناخالص داخلی اسکاتلند، سالیانه بیش از 11 میلیارد پوند به اقتصاد اسکاتلند خسارت وارد می‌کند. به همین دلیل وی بر خلاف جانسون، مخالف خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت سخت بوده است. اما جنبه دیگر اجرای برگزیت به جدا شدن بریتانیا از بازار واحد اروپا برمی گردد که با توجه به مراودات گسترده اقتصادی اسکاتلند با کشورهای اتحادیه اروپا، با عملی شدن این جدایی، ضربه به مراتب بزرگتری به ساختار اقتصاد و تجارت اسکاتلند وارد خواهد شد. این مسائل باعث شده تا مردم اسکاتلند مصرانه خواهان ادامه ارتباط با اتحادیه اروپا و بهره گیری از منافع آن باشند.

سیدرضا میرطاهر

115

بیشتر بخوانید:

بوریس جانسون توافق تجاری با اتحادیه اروپا را امضا کرد