همزمان با دیدار«گاوین ویلیامسون» از کابل، سفر «زلمیخلیلزاد» سفیر پیشین آمریکا در کابل به افغانستان که قراراست به زودی به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان معرفی شود نشان میدهد دولتهای انگلیس و آمریکا رقابت خود را برای یارگیری و توسعه نفوذ خود در ساختارهای سیاسی و امنیتی افغانستان شدت بخشیدهاند. این رقابتها با توجه انتخابات آتی افغانستان با اهمیت تلقی میشود.
دیدار وزیر دفاع انگلیس با «حمدالله محب» مشاور جدید امنیت ملی افغانستان که سفیر این کشور درآمریکا بود، بیانگر نگرانی لندن از تقویت چهرهها و مهرههای نزدیک به آمریکا در ساختارهای سیاسی و امنیتی افغانستان است.
«حنیف اتمر» مشاور قبلی امنیت ملی افغانستان که به خاطر اختلاف نظر با «محمد اشرفغنی» رئیس جمهوری این کشوراستعفاء داد، به انگلیس نزدیک و از روابط خوبی با سفارت این کشور در کابل برخوردار بود.
از سال 2001 زمان حمله آمریکا به افغانستان انگلیس حضور نظامی فعالی در این کشور داشت و با توجه به سابقه استعماری انگلیس در افغانستان و آشنایی کامل با وضعیت قومی این کشور انگلیس بلافاصله در موسی قلعه با طالبان قرارداد بست تا ضمن ایجاد حاشیه امنیت برای نیروهای خود در افغانستان بر منابع معدنی این کشور تسلط داشته باشد. این در حالی است که انگلیس به هیچ یک از تعهدات خود از جمله مقابله با مواد مخدر که براساس کنفرانس «بن» آلمان برعهده انگلیس نهاده شده بود عمل نکرد.
«وحید مژده» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان گفت مبارزه با مواد مخدر در افغانستان نیاز به ارادهای جدی دارد نه برنامههای نمایشی. قاچاقچیان مواد مخدر و یا کشاورزان که اقدام به کشت خشخاش می کنند مشکل اساسی نیستند، بلکه مشکل اصلی کشورهای غربی هستند.
سیاست «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای تجاری سازی جنگ در افغانستان موجب شده است رقابتهای انگلیس با آمریکا درافغانستان شدت بگیرد. دیدار «زلمی خلیلزاد» با «گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی نشان میدهد آمریکا درصدد تقویت جبهه «پشتونها» در برابر اقوام غیرپشتون و همچنین انگلیس است. استعفای حنیف اتمر و جایگزینی سفیر افغانستان در آمریکا به خوبی نشان میدهد که واشنگتن به هیچ عنوان تمایلی برای میدان دادن به سایر کشورها در افغانستان ندارد.
«سید رحمت الله نهضت یار» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان معتقد است اختلاف نظرات آمریکا و انگلیس در مورد افغانستان بالاگرفته است. آمریکا تلاش دارد افراد مورد نظرش در پستهای مهم حکومتی در کابل قرار بگیرند. زیرا انگلیسیها منافع خود را دنبال و برای آمریکاییها مفید نبودند بلکه مضر تمام شدند و سرانجام آمریکاییها درصدد آن برآمدند که مهرههای مورد حمایت انگلیس را از صحنه قدرت دور و افراد مورد نظر خود را جایگزین کنند.
روند تحولات افغانستان با نزدیک شدن به زمان انتخابات مجلس ملی و شوراهای ولایتی از فعالتر شدن آمریکا و انگلیس برای تقویت حضور سیاسی و امنیتشان در افغانستان حکایت دارد.
بهنظر میرسد تغییر مشاور امنیت ملی دولت افغانستان، انگلیس را نگران از دستت دادن عوامل نزدیک به خود و تغییر وضعیت به نفع آمریکا کرده است که میتواند بر موقعیت انگلیس بر منابع افغانستان نیز تاثیر منفی بگذارد.
«معین ابرار» کارشناس مسائل سیاسی در پاکستان معتقد است، سیگنالهای ارسالی از واشنگتن نشان میدهد که دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا ممکن است سیاست تمرکز بر ایالات متحده را اتخاذ کند. بنابراین انگلیس میخواهد موقعیت خود را در آسیا از طریق حضور بیشتر در افغانستان تقویت کند؛ جایی که در آن مشارکتهای استراتژیک جدیدی در حال شکل گرفتن است.139/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
انتخاب زلمی خلیلزاد؛ پشتپرده منافع آمریکا در افغانستان
حضور نیروهای امریکا در افغانستان 22 ساله میشود