با این حال بسیاری از احزاب از طرح وی حمایت نکرده اند. در حالی که برخی از شهروندان ناراضی از تنش های سیاسی در کشور، با برگزاری تظاهرات، از طرح «البرهان» برای پایان دادن به بحران سیاسی حمایت کرند.
سودانی ها امیدوارند با کناره گیری ارتش از قدرت، راه برای حل بحران سیاسی در این کشور باز شود. عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان در سخنانی در روز ارتش گفت: "نیروهای مسلح به آرزوهای مشروع مردم سودان برای دستیابی به یک نظام سیاسی دموکراتیک زیر سایه یک دولت پاسخ خواهند داد." وی همچنین، وعده داد: "بحرانها، با دولت توافقی یا دولت برآمده از انتخابات، شود."
سخنان البرهان درحالی بیان شد که بحران سیاسی چند ماهه در سودان، شرایط را برای مردم این کشور سخت تر کرده است به طوری که اکنون سودان هم با بحران سیاسی روبه رو است وهم بحران اقتصادی و ناآرامی های اجتماعی در این کشور جریان دارد.
سودانی ها که امیدوار بودند با سرنگونی «عمرالبشیر» از سمت ریاست جمهوری، شرایط اقتصادی بهبود یابد، اکنون با گرانی، فقر، نا امنی و بیکاری دست وپنجه نرم می کنند.
«فرحان حق» معاون سخنگوی سازمان ملل در این زمینه گفت: "در حال حاضر بیش از 14 میلیون نفر در سودان به کمک نیاز دارند."
در این شرایط، اکثریت مردم سودان خواهان کناره گیری نظامیان از قدرت و واگذاری آن به غیرنظامیان و برگزاری انتخابات دمکراتیک هستند.
اگرچه نظامیان وعده کناره گیری از قدرت و برگزاری انتخابات آزاد را در سودان داده اند، اما احزاب بزرگ سیاسی آن را دروغی بزرگ می دانند و وعده های کنونی را نیز باور ندارند. به طوری که در گفت و گوهای اخیر نیز دو حزب بزرگ سودان حضور نداشتند.
مخالفان معتقدند نظامیان هرگز از قدرت کنار نمی روند چرا که ارتش خواستار تعیین سیاست خارجی کشور و تسلط بر بانک مرکزی سودان است. این درخواست ها بدان معناست که نظامیان همچنان بر سیاست و اقتصاد حاکمیت خواهند داشت. از دید مخالفان، درچنین شرایطی، تشکیل دولت مدنی بی معنا خواهد بود و دولت در سایه حاکمیت نظامیان، کارایی نخواهد داشت.
اما موافقان می گویند آمادگی ارتش برای برون رفت از صحنه سیاسی فرصت مناسبی به وجود آورده است تا سودان از بحران سیاسی خارج شود. بسیاری از شهروندان سودانی طرح اجماع ملی و موافقت ارتش با برای برگزاری انتخابات دموکراتیک را فرصتی می دانند که باید از آن در جهات برقراری ثبات سیاسی در سودان استفاده کرد.
به هر حال، مردم این کشور با تظاهرات روز اخیر بار دیگر نشان دادند که از شرایط کنونی خسته شده و خواستار ادامه تلاش ها و مذاکرات برای برون رفت از شرایط کنونی هستند.
در این شرایط، مذاکرات سیاسی میان احزاب و گروه های سیاسی موافق و مخالف همچنان ادامه دارد و آنها به دنبال راه حلی برای برون رفت از شرایط کنونی هستند.
«منی مناوی» رئیس کمیته ارتباطات سیاسی گروه توافق ملی گفت: "نیروهای سودانی بر 4 پیش نویس اعلامیه سیاسی، اعلامیه قانون اساسی برای دوره انتقالی، معیارهای انتخاب نخست وزیر دولت غیرنظامی، و وظایف دولت انتقالی به توافق رسیدند."
اگرچه با توجه به شکاف سیاسی و اختلاف نظر میان احزاب سودانی به نظر نمی رسد بحران سیاسی سودان به فوریت حل و فصل شود، اما تحولات کنونی نشان می دهد، سودان راهی جز تلاش برای رسیدن به توافق سیاسی پیش رو ندارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117