ایران پرس: جنگ در سودان در حالی وارد سومین هفته شده است که تلاش های بین المللی برای برقراری آتش بس و ترغیب طرفین برای حضور در پای میز مذاکره و حل بحران این کشور ادامه دارد.

در تازه ترین تلاش ها، طرفین درگیر در سودان با برقراری آتش بس جدیدی در این کشور به مدت 72 ساعت موافقت کردند.

درگیری‌های مسلحانه در سودان  از 26 فروردین - 15 آوریل میان نیروهای ارتش سودان به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان به عنوان رئیس شورای حاکمیتی سودان و «محمد حمدان دغلو» ملقب به «حمیدتی» فرمانده نیروهای واکنش سریع، در خارطوم، پایتخت سودان آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

ژنرال البرهان و ژنرال حمدان از زمان سقوط «عمر البشیر» دیکتاتور پیشین سودان، در سال 2019 و در جریان کودتای 2021 برای بیرون راندن غیرنظامیان از قدرت، با یکدیگر متحد شدند، اما پس از آن، اختلافات میان طرفین ظاهر شد و زمانی که آنها نتوانستند بر سر ادغام «نیروهای پشتیبانی سریع» در ارتش سودان به توافق برسند، درگیری ها آغاز شد.

اکنون درگیری ها در سودان به جنگی تمام عیار تبدیل شده و تلاش های بین المللی برای پایان دادن به آن و آغاز مذاکرات برای رسیدن به صلح و ثبات به نتیجه نرسیده است. حتی تاکنون با وجود چند بار توافق برسر برقراری آتش بس، طرفین آتش بس را شکسته اند.

در واقع طرفین جنگ کنونی سودان، یکدیگر را مسئول شرایط کنونی کشور دانسته و یکدیگر را محکوم می کنند. 

ارتش سودان با متهم کردن نیروهای پشتیبانی سریع اعلام کرد: "آن‌ چه که طی دو هفته گذشته روی داده، تلاشی ناکام برای سلطه بر قدرت از سوی شورشی‌ها با پوششی کاملا سیاسی بوده است."

از نظر فرماندهان ارشد ارتش، این اقدام، یک پروژه برای سرقت کشور سودان با همه تاریخ آن به نفع طرح تشکیل حکومتی خودگردان برای یک فرد است.

این درحالی است که ژنرال محمد حمدان دقلو (حمیدتی)، البرهان را به خیانت و تلاش برای بازگرداندن عوامل دولت سابق این کشور از جمله طرفداران عمر البشیر متهم می کند.

حمیدتی در این زمینه گفت: "مشکلی با البرهان ندارم اما او را خائن می دانم چون حامیان عمر البشیر، رئیس‌ جمهوری سابق را به حکومت بازگردانده است."

بحران در سودان در حالی ادامه دارد که این کشور با داشتن معادن و ذخایر بسیار نفت و گاز وموقعیت استراتژیک، کشوری مهم در منطقه به شمار می رود.

مداخلات خارجی، عامل مهم تشدید بحران سودان

از این رو، مداخلات خارجی برخی کشورهای منطقه در جنگ کنونی نیز عامل مهمی در تشدید شرایط فعلی سودان به شمار می آید؛ به طوری که برخی، جنگ کنونی در سودان را جنگی نیابتی دانسته و حتی نسبت به خطر تجزیه دوباره سودان و جدایی مناطقی چون دارفور از این کشور، هشدار می دهند.

دارفور یکی از مهم ترین مناطق سودان است. این منطقه که در غرب سودان واقع شده است و دارای ذخایر طلا، اورانیوم و نفت به همراه اراضی کشاورزی حاضلخیز است.

سرلشکر «سمیر فرج» کارشناس مسائل راهبردی در این زمینه می گوید: "برخی دولت‌ها در مسیر جداسازی دافور از سودان گام برداشته‌ اند و این موضوع یکی از عوامل برافروخته شدن آتش بحران در سودان است."

این در حالی است که شرایط انسانی سودان فاجعه بار توصیف شده است. بسیاری از شهروندان سودان برای درامان ماندن به کشورهای اطراف پناه برده و در شرایط وخیمی به سر می برند. بنا به آمار سازمان ملل متحد، درگیری‌ها در سودان بیش از 330 هزار نفر را مجبور به ترک محل سکونت خود کرده است.

«مایکل دانفورد» مسول بخش آفریقای شرقی دبلیو اف. پی((WFP در این زمینه می گوید: "این جنگ فقط یک بحران در سودان نیست، بلکه در صورت ادامه، یک بحران منطقه ای خواهد بود."

اکنون با تلاش های انجام گرفته؛ طرفین منازعه در سودان، آتش بس را پذیرفته و قرار است مذاکراتی با هدف دستیابی به توافق آغاز شود. با این حال، به نظر می رسد برای رسیدن به چنین هدفی، راه دشواری در پیش باشد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117