«ریشی سوناک» نخست وزیر بریتانیا پس از آن که هشدار داده شد که 65 هزار مهاجر غیرقانونی احتمالا در سال جاری وارد این کشور خواهند شد، اعلام کرد که آماده است تا بریتانیا را از کنوانسیون اروپایی حقوق بشر خارج کند.
«دادگاه حقوق بشر اروپایی» یک دادگاه بین المللی است که به نقض احتمالی حقوق مندرج در «کنوانسیون اروپایی حقوق بشر» رسیدگی و قضاوت می کند. بریتانیا این کنوانسیون را در سال 1998 تحت عنوان «قانون حقوق بشر» به تصویب رساند.
اما اکنون موج پناهجویان و درخواست آنان برای اقامت در بریتانیا که با واکنش منفی دولت این کشور روبه رو شده، سبب شده است تا نخست وزیر بریتانیا به تهدید در مورد خروج از دادگاه حقوق بشراروپایی متوسل شود.
براساس آمارهای منتشر شده، سال گذشته 45 هزار نفر تحت عنوان «پناهندگی» از طریق قایقهای بادی و با گذر از کانال مانش، وارد خاک بریتانیا شدند و پیش بینی می شود امسال این میزان تا 50 درصد افزایش یابد. بریتانیا چندی پیش نیزاعلام کرد که پناهجویان را به کشور رواندا منتقل می کند.
براساس قراردادی که به تازگی میان بریتانیا و رواندا امضا شده است، بخشی از پناهجویان به رواندا منتقل شده و درخواست پناهندگی آنان در این کشور بررسی می شود. این برنامه جنجالی نیز به طور گسترده از سوی مخالفان و گروههای حقوق بشری مورد انتقاد قرار گرفته است. اما دولت بریتانیا همچنان بر اجرای آن پافشاری می کند.
این درحالی است که پناهجویانی که موفق شده اند خود را به خاک بریتانیا برسانند نیز در وضعیت وخیم و غیرانسانی به سر می برند. روزنامه ایندیپندنت در گزارشی اختصاصی نوشت، اطلاعات تکان دهنده به نقل از نگهبانان مرکز جنجالی مانستون (Manston) که خاص مهاجران و آوارگان است، از وخامت اوضاع انسانی در این مرکز حکایت دارد.
گزارشهای تکان دهنده کارکنان وزارت کشور بریتانیا و پیمانکاران خصوصی نشان میدهد، به هنگام توزیع غذا در این مرکز، دعوا میشود. شماری از این افراد از روی استیصال و به علت وضع پرهرج و مرج این مرکز، به خودشان آسیب می رسانند و درنتیجه، نگهبانان به آنها دستبند میزنند و در خودروهای شبیه سلولهای انفرادی قرار می دهند تا آنها را مهار کنند.
این شرایط سبب شده تا تعداد زیادی از نهادهای به استفاده از دستبند و پا بند الکترونیکی به پناهجویان واکنش نشان داده و آن را رفتاری غیرانسانی توصیف کردند. حامیان حقوق مهاجران می گویند این طرح یاد آور طرح «داغ زدن» بر بدن بردگان و رفتار مشابه با بردگان است.
«فهیم زازی» بنیانگذار مرکز اجتماعی و رفاه افغانستان می گوید: اسکان در بریتانیا برای دستیابی به یک زندگی معمولی آسان نیست. پناهجویان از نظر زبانی و اجتماعی هیچ حمایتی ندارند و کاملا منزوی هستند.
زازی همچنین افشا کرد که دهها نفر از پناهجویان به وی گفته اند که مسئولان رسیدگی به امور پناهندگی و مقامات وزارت کشور بریتانیا هشدار داده اند که اگر این افراد میخواهند در خانههای شهرداری اسکان یابند، نباید درباره وضعیت خود با رسانه ها صحبت کنند.
به هر حال، نظام مهاجرت در بریتانیا در وضعیت بسیار شکنندهای قرار گرفته است. درخواستهای بیش از 140 هزار نفر بدون رسیدگی باقی مانده است و دولت بریتانیا برخلاف همه شعارهای حمایت از حقوق بشر، برای پناهجویان حقوقی قائل نیست.
اکنون ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا پس از ارائه لایحه ای جدید جهت جلوگیری از ورود غیرقانونی مهاجران به بریتانیا، اعلام کرده است براساس این قانون، پناهجویانی که وارد خاک بریتانیا می شوند، ظرف چند روز تا چند هفته به کشور مبدا خود یا روآندا بازگردانده میشوند و این روند طی چند روز و هفته انجام خواهد شد. وی همچنین تهدید کرد، اگر «دادگاه حقوق بشر اروپایی» تلاش کند تا در این قانون جدید بریتانیا مداخله کند، لندن آماده است تا از «کنوانسیون اروپایی حقوق بشر» خارج شود.
در واقع مقامات بریتانیا اکنون عملا رو در روی پناهجویان و نهادهای حقوق بشری ایستاده اند. در صورت خروج بریتانیا از دادگاه حقوق بشر اروپایی، عملا پناهجویان هیچ نهادی نخواهند داشت تا به آن شکایت کنند مجبور هستند به خواست دولت بریتانیا تمکین کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
لغو اولین پرواز اخراج اجباری پناهجویان از بریتانیا به رواندا
واکنش ایران به اخراج اجباری پناهجویان از بریتانیا به رواندا