به گفته آنها واشنگتن پس از نتایج موفقتآمیز ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین در حال بررسی انتقال سامانههای موشکی تاکتیکی «آتاکمز» (1) یا سامانه راکتی چندگانه هدایتشونده «جی ام ال آر اس» (2) یا هر دوی آنها به کییف است.
موشکهای آتاکمز ۱۹۹ مایل (۳۲۰ کیلومتر) وراکت های جی ام ال آر اس مسلح به بمب خوشهای تا ۴۵ مایل(72کیلومتر) برد دارند.سامانه آتاکمز میتواند بیش از ۳۰۰ بمب کوچک را شلیک کند و سامانه راکتی جی ام ال آر اس نیز قادر است تا ۴۰۴ بمب خوشهای را پرتاب کند.
واشنگتن مدعی است که ضدحمله اوکراین در حال بروز نشانههای پیشرفت است و به همین دلیل دولت آمریکا مایل است در چنین برهه حیاتی ارتش اوکراین را تقویت کند.
دولت آمریکا ماههاست که درگیر تصمیمگیری در مورد ارسال آتاکمز به اوکراین است زیرا انتقال آنها به کییف یک اقدام کاملا تهاجمی علیه روسیه تلقی میشود. موشک آتاکمز با برد 320 کیلومتر میتواند چهار برابر بیشتر از برد سیستم راکتی هیمارس که اوکراین از سال گذشته از آنها استفاده میکند، به اهداف خود حمله کند.
آمریکا پیش از این در یک اقدام جنجالی دیگر بمبهای خوشهای به اوکراین داده بود و قرار است به عنوان بخشی از بسته کمکی جدید ۱۷۵ میلیون دلاری، به اوکراین گلولههای تانک حاوی اورانیوم ضعیف شده بدهد.
از سوی دیگر همزمان با تشدید جنگ اوکراین و روسیه، یک گروه ۲ حزبی از قانونگذاران آمریکایی از جو بایدن رئیس جمهور این کشور خواستهاند تا سامانههای تسلیحاتی توانمندتر و با برد بیشتر از جمله سامانه موشکی تاکتیکی آتاکمز را در اختیار اوکراین قرار دهد.
یک گروه ۴ نفره از این قانونگذاران به رهبری جیسون کرو قانونگذار دموکرات در نامهی خود نوشتهاند که نیروهای روسی تجهیزات مهم خود را از برد راکتهای هیمارس خارج کردهاند و به این دلیل اوکراین نیازمند دریافت سامانههای موشکی با برد دورتر است.
واشنگتن تاکنون از ارسال موشک آتاکمز که میتواند از سامانههای هیمارس نیز شلیک شود، به اوکراین خودداری کرده است.آمریکا مدعی است که نگران است که کییف از این موشکها برای حمله به خاک روسیه استفاده کند و این خطر تشدید تنشها را به دنبال دارد.
بحث ارسال موشک های بالستیک « آتاکمز» با برد بیش از 300 کیلومتر به اوکراین از سوی واشنگتن نشان دهنده تمایل آشکار آمریکا برای گسترش دامنه جنگ اوکراین به داخل روسیه با هدف تضعیف و درگیر ساختن هر چه بیشتر مسکو در جنگ اوکراین است.
هر چند که این تمایل در آلمان کمتر به چشم می خورد. در این راستا پس از اظهارات زیادهخواهانه «دمیترو کولِبا» وزیر خارجه اوکراین در دیدار با همتای آلمانی خود مبنی بر لزوم تسریع ارائه موشک کروز هوا پرتاب «تاروس»(3)با برد 500 کیلومتر توسط این کشور به کییف،«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان گفت که برلین مجبور نیست بهصورت خودکار بعد از آمریکا، محموله موشکهای دوربرد به اوکراین ارسال کند.
پیش از این بریتانیا و فرانسه موشکهای کروز «استورم شادو» و «اسکالپ» را به اوکراین ارائه کردهاند که مشابه موشکهای کروز آلمانی «تاروس» است.
از دیدگاه دولت بایدن، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد. لذا در منطق دولت آمریکا هر اقدامی که مانع تحقق این سناریو شود از جمله ارسا و استفاده از موشکهای دوربرد موجه خواهد بود.
هم چنین«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او معتقدند که جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و درنهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است. لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین جلوگیری نمایند.
بدین ترتیب انتظار می رود که جنگ اوکراین که اکنون در نوزدهمین ماه خود موجب تلفات عظیم انسانی و خسارات نظامی گسترده و نیز نابودی زیر ساخت های اوکراین شده است نه تنها پایان نیابد بلکه با حمایت های گسترده آمریکا و دیگر کشورهای غربی هم چنان با شدت ادامه پیدا کند.
1- ATACMS
2- GMLRS
3-Taurus
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
ارسال مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین از سوی آمریکا و نگرانی سازمان ملل
جنگ بودجه در اتحادیه اروپا برای حمایت از اوکراین