وزارت بنادر و کشتیرانی هند اعلام کرد، بندر جواهر لعل نهرو و بندر دیندایال این کشور با هدف گسترش تجارت از طریق بندر چابهار به شرکت های کشتیرانی برای ترانزیت کالاها تخفیف می دهند.
در گزارش وزارت بنادر و کشتیرانی هند آمده است، جریان جابجایی محموله های باری بطور ثابت به بندر چابهار ادامه دارد و ترانزیت کالا از افغانستان هم در حال افزایش است.
براساس این گزارش تا 31 ژانویه 2021 حدود 123 فروند کشتی در بندر شهید بهشتی چابهار، پهلو گرفته اند.
رویکرد هند برای توسعه ظرفیت های همکاری تجاری با ایران
در سال 2016، قراردادی سه جانبه بین هند، ایران و افغانستان برای ایجاد کریدور بین المللی حمل و نقل شمال و جنوب امضا شد که محور آن توسعه بندر چابهار ایران از طریق سرمایه گذاری هند است.
دولت هند در این توافقنامه به سرمایه گذاری 500 میلیون دلاری برای توسعه چابهار و همچنین سرمایه گذاری 1/5 میلیارد دلاری برای ساخت مجموعهای از جادهها و راه آهن در قالب قرار داد سه جانبه با ایران و افغانستان متعهد شده است.
بندر چابهار در مقایسه با بندرعباس در ایران 90 کیلومتر و در مقایسه با بندر کراچی در پاکستان 700 کیلومتر به مرکز افغانستان نزدیکتر است و هزینه جابجایی هر کانتینر کالا از این مسیر، بین 500 یا هزار دلار کاهش خواهد یافت.
وزارت کشتیرانی هند چند ماه پیش نیز تمدید یکساله تخفیف 40 درصدی برای حمل بار به مقصد بندر چابهار را در دستور کار قرارداد که مجموعه این اقدامات دهلی نو نشانه ای از رویکرد هند برای توسعه ظرفیت های همکاری تجاری با ایران است.
افغانستان که شریک دیگر ایران و هند در توسعه بندر چابهار است از تقویت ظرفیت های این بندر بر مبنای اقدامات دو شریک خود در این عرصه بشدت استقبال می کند.
افغانستان که به لحاظ جغرافیایی، محصور در خشکی است و به دریای آزاد راه ندارد، در سالهای اخیر دولت این کشور تلاش کرده راه های متنوع و جایگزین برای تسهیل در تجارت خارجی خود پیدا کند.
دولت افغانستان با در پیش گرفتن این سیاست کلان درصدد است وابستگی خود را به مرزهای زمینی و دریایی پاکستان برای ورود و خروج کالا کاهش دهد.
دراین شرایط علاوه بر آنکه دولت افغانستان قصد دارد بندر چابهار را جایگزین بندر گوادر پاکستان برای صادرات و واردات کالا کند، توسعه حمل نقل ریلی با کشورهای منطقه به خصوص همسایگان را نیزدر دستور خود قرار داده است.
هند که رقیب اقتصادی چین شناخته می شود توسعه بندرچابهار ایران را یکی از ابزارهای تسهیل دسترسی شرکت های هندی برای صادرات به کشورهای منطقه می داند.
نشریه «اکونومیک تایمز» هند اعلام کرده است: "طرح توسعه بندر چابهار در ایران همچنین به هند فرصتی برای ارتباط مستقیم با افغانستان و تعدادی از کشورهای آسیای مرکزی ایجاد میکند."
برغم فشارهای آمریکا بر هند برای کاستن از حجم همکاری های اقتصادی با ایران، اما دهلی نو همچنان در مسیر گسترش ظرفیت های مختلف همکاری در بند چابهار قرار دارد.
علاوه بر آنکه بندر چابهار به توسعه صادرات هند به منطقه کمک می کند می تواند هزینه های این کشور در واردات نفت خام را نیز کاهش دهد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
بودجه یک میلیارد روپیه ای هند برای توسعه بندر چابهار
افق روشن توافقنامه چند جانبه «چابهار»