مشکلات امنیتی و فعالیت های تروریستی گروه های شبه نظامی در منطقه آفریقا به ویژه کشورهای ساحل معضلات بسیاری را برای کشورهای منطقه ایجاد کرده است.
حضور گروه های تروریستی بوکو حرام، المرابطون، القاعده و دیگر گروه های تروریستی، سال هاست ثبات و آرامش را در منطقه مختل و مشکلات بسیاری را برای ساکنان این مناطق ایجاد کرده است.
حملات گروه بوکوحرام در نیجریه و کشورهای همجوار تاکنون به مرگ صدها تن و آوارگی جمع زیادی از ساکنان منجر شده است.
در نیجر نیز حملات بوکوحرام آرامش را در بسیاری از مناطق این کشور سلب کرده است.
موریتانی و چاد اگر چه با ثبات نسبی رو به رو هستند اما آنها نیز در خطر حملات تروریستی هستند.
موضوع جنگ در مالی و بحران امنیتی این کشور نیز معضل بسیار جدی در این منطقه است. اگر چه این کشور سال هاست دچار آشفتگی و بحران سیاسی ناشی از حضور گروه های شبه نظامی است اما گسترش فعالیت های تروریستی به دلیل نا امنی و بی ثباتی داخلی اکنون بر معضلات این کشور و منطقه افزوده است.
بسیاری از گروه های تروریستی اگرچه در منطقه حضور دارند اما به دنبال یک مامن امن برای گسترش و سازماندهی خود هستند از این رو بی ثباتی و اختلافات داخلی کشورها همچنین جنگ های داخلی تا حد زیادی می تواند بستر لازم را برای فعالیت بیشتر این گروه ها فراهم آورد.
رشد گروهای تروریستی دراین منطقه نیز از چند جهت قابل بررسی است، نخست آنکه بسیاری از این گروه ها در صدد استفاده از منابع ثروت و موقعیت های استراتژیک این کشورها هستند.
افزایش باندهای قاچاق، مهاجران غیر قانونی از جمله راهکارهایی است که این گروه ها برای تامین مالی خود به کار می برند.
از جهت دیگر اما به نظر می رسد بسیاری از آنها از حمایت های پشت پرده برخی کشورهای خارجی برخوردارند. نه تنها کشورهای غربی همواره چشم طمع برمنافع این کشورها دارند که در آرایش سیاسی جدید برخی کشورهای عرب منطقه خلیج فارس از جمله عربستان همچنین رژیم صهیونیستی به دنبال نفوذ در این مناطق هستندو گروه های تروریستی را در راستای رسیدن به منافع خود تقویت می کنند.
فرانسه نیز حضور نیروی نظامی خود در مالی را در این راستا دنبال کرده است. به همین علت افزایش فعالیت های این گروه ها و گسترش آن اکنون به تهدیدی جهانی تبدیل شده است.
بسیاری از کشورهای این منطقه طی سال های اخیر تلاش کردند تا شرایط سیاسی و ثبات را به منطقه بازگردانند از این روی سال 2015 نیز توافقنامه صلح میان حزب حاکم با گروه های مختلف مخالف و شبه نظامی امضا شد.
اگرچه مفاد این توافقنامه در این کشور اجرایی نشده است و همچنان درگیری ها ادامه دارد اما انجام حملات تروریستی و کشتارها در این کشور زنگ خطر را برای همه کشورهای این منطقه به صدا در آورده است.
اکنون سران کشورهای منطقه ساحلی گردهم آمده اند تا در یک تلاش جمعی و با اتخاذ رویکردهای منطقه ای به طور جدی تری برای مبارزه هماهنگ با گروه های تروریستی گام بردارند؛ اما باید دید درشرایط کنونی وبا توجه به نقش بازیگران خارجی تا چه اندازه می توانند به این نزدیک شوند. 113/110
بیشتر بخوانید:
هماهنگی کشورهای ساحل آفریقا برای مبارزه با تروریسم/تحلیل
تلاش برای مبارزه با تروریسم در غرب آفریقا
نقش عربستان در گسترش تروریسم در آفریقا