به گفته جو بایدن وضعیت اضطراری ملی در خصوص ایران که در فرمان اجرایی ۱۲۹۵۷ اعلام شد، یکسال دیگر ادامه خواهد یافت. از سال ۱۹۹۵ تاکنون تمام روسای جمهور آمریکا هر سال فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ علیه ایران را تمدید کردهاند.
«بیل کلینتون» رئیس جمهور وقت آمریکا، در ۱۵ مارس ۱۹۹۵ به موجب دستور اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ اعلام کرد: "با هدف رسیدگی به تهدیدهای غیرمعمول و فوقالعادهای که اقدامات و سیاستهای حکومت ایران علیه منافع ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا ایجاد میکند، وضعیت اضطرار ملی درباره این کشور اعلام میشود."
کلینتون در ۶ مه ۱۹۹۵ با امضای یک دستور اجرایی دیگر به شماره ۱۲۹۵۹، تحریمهای جامعی را علیه ایران اعمال کرد.
قبل از آن، «جیمی کارتر» رئیسجمهور وقت آمریکا فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ را ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ یعنی ۱۰ روز بعد از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر کرد که خواستار توقیف داراییهای حکومت جمهوری اسلامی ایران در خاک آمریکا است و از آن سال تا به امروز همه روسای جمهوری آمریکا آن را تمدید کردهاند.
اقدام بایدن در تمدید وضعیت اضطراری علیه ایران نشان دهنده رویکرد واقعی ایالات متحده در قبال ایران یعنی تداوم خصومت و دشمنی با ملت ایران است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 و استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، ایالات متحده به عنوان سرمدار بلوک غرب که همواره تلاش کرده تا نقش هژمون را در منطقه غرب آسیا ایفا نماید رویکردی خصمانه در قبال ایران در پیش گرفته و تلاش برای سرنگون سازی نظام جمهوری اسلامی ایران را سرلوحه سیاست خود قرار داده است.
آمریکا طی چهار دهه اخیر بیشترین سیاست ها و اقدامات یکجانبه را علیه جمهوری اسلامی ایران به شکل های مختلف مانند اعمال گسترده ترین تحریم ها، تهدید نظامی، به راه انداختن کارزارهای سیاسی و دیپلماتیک و جنگ روانی صورت داده است.
به رغم بی نتیجه ماندن سیاست ها و اقدامات یکجانبه آمریکا علیه ایران اما واشنگتن همچنان اصرار بر تداوم این رویکرد غیر قانونی و بر خلاف منشور سازمان ملل علیه تهران دارد و در دوره ریاست جمهوری جو بایدن جنگ ترکیبی علیه جمهوری اسلامی ایران را به بهانه های مختلف تشدید کرده است.
بایدن از زمان روی کار آمدن در ژانویه 2021 به رغم شعارهای قبلی خود، کارزار فشار حداکثری را تداوم بخشیده و هراز چندگاهی تحریم های جدیدی را به بهانه های مختلف علیه ایران اعلام می کند.
اعمال تحریم های ضد ایرانی در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا پس از خروج از برجام و راه اندازی کارزار فشار حداکثری ابعاد جدید و بی سابقه ای پیدا کرد.
واشنگتن شدیدترین تحریم ها را علیه ملت ایران به امید تسلیم ایران در برابر خواسته های غیرمنطقی و غیرقانونی آمریکا اعمال کرد که البته به اذعان دولت بایدن با ناکامی و شکست مواجه شد. ضمن اینکه روسای جمهور آمریکا به ویژه «جورج دبلیو بوش» با گنجاندن ایران در به اصطلاح محور شرارت بارها تهدید به حمله نظامی به ایران کرد که البته این تهدیدها در مقابل قدرت و اقتدار ایران نهایت عملی نشد.
در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» نیز سیاست تحریم و تهدید ایران تداوم یافت و دولت اوباما بارها از اینکه همه گزینه ها درباره ایران روی میز است، استفاده نمود. با این حال واکنش قاطعانه ایران به هر گونه تهدید آمریکا موجب شده تا حتی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق جنجالی و ماجراجوی آمریکا نیز جرئت نکرد تا تهدیدش در مورد حمله به 52 نقطه ایران را عملی کند.
با توجه به اینکه آمریکا در سال 2024 درگیر انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا است، لذا دونالد ترامپ به عنوان نامزد نهایی جمهوری خواهان در کارزار انتخاباتی خود تلاش می کند تا با لفاظی و سخن پراکنی های ضد ایرانی توجه لابی ها و محافل صهیونیستی در آمریکا مانند لابی آیپک را جلب نماید.
البته جو بایدن نیز به عنوان نامزد نهایی دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری ونیز مقامات ارشد دولت او تلاش می کنند تا ضمن تداوم تحریم ها و تشدید آن هر از چند گاهی ادبیات تهدید آمیز علیه ایران را مطرح کرده و همچنان از اینکه همه گزینه ها در قبال ایران روی میز است سخن بگویند.
ایران به تهدیدات آمریکا که بارها از زبان روسای جمهور مختلف این کشور با ادعای اینکه همه گزینه ها علیه ایران روی میز است، قاطعانه واکنش نشان داده است. این امر نشان می دهد که تهران ضمن افزایش توان بازدارندگی خود با هدف پاسخ قاطع و پشیمان کننده به هر دشمن متجاوز، نه فقط هیچ هراسی از تهدیدات واشنگتن ندارد بلکه در صورت هر گونه تجاوز احتمالی آمریکا به ایران، واکنشی بسیار سخت به آن نشان خواهد داد.
ضمن اینکه تمدید وضعیت اضطراری علیه ایران که بایدن نیز آن را انجام داده هیچ خللی در عزم تهران برای مقابله با اقدامات توطئه آمیز واشنگتن ایجاد نمی کند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117