«هوا چون اینگ» ضمن اعتراض به حضور نظامی آمریکا در تنگه تایوان گفت، چین از عبور کشتی های آمریکایی از این تنگه در دریای چین جنوبی ناخرسند است.
وی افزود، تحرکات نظامی آمریکا در تنگه تایوان به هیچوجه با تعهدات این کشور نسبت به اصل چین واحد و بیانیه هایی که با پکن درباره تایوان امضا کرده است؛ همخوانی ندارد.
دولت پکن حضور نظامی آمریکا در تنگه تایوان را نقض حق حاکمیت و تمامیت ارضی چین دانسته و بارها به واشنگتن هشدار داده است تداوم این رفتار آمریکا به روابط دو کشور لطمه می زند.
عبور کشتی جنگی آمریکا از تنگه تایوان که بیانگر ادامه حضور نظامی این کشور در دریای چین جنوبی است بیانگر بی توجهی آمریکا به تصمیمات اخیر اجلاس وزرای دفاع اتحادیه «آ.سه. آن» و شرکا است که در سنگاپور برگزار شد.
در این اجلاس توافق شد تا قدرتهای منطقه ای و بین المللی همچون چین و آمریکا از اقدامی که منجر به تنش و اختلافات در حوزه دریای چین جنوبی شود پرهیز کنند.
اما آمریکا با حضور نظامی در تنگه تایوان نه تنها آنرا نادیده گرفته بلکه چند هدف را دنبال می کند که چین را در مورد پیامدهای آن نگران می کند.
اولین هدف آمریکا ادامه حمایت از استقلال طلبان تایوان است.
اگر چه دولت آمریکا چین واحد را به عنوان یک اصل پذیرفته است اما برای اعمال فشار بر چین جهت گرفتن امتیازات در بخشهای مختلف، از اهرم هایی مانند تایوان و حقوق بشر و اخیرا اختلافات چین با کشورهای حوزه دریای جنوبی استفاده می کند.
حضور نظامی آمریکا در تنگه تایوان و قراردادهای واشنگتن با دولت جزیره تایوان، استقلال طالبان این جزیره را برای تثبیت استقلال تایوان بسیار امیدوار کرده است.
تظاهرات اخیر استقلال طلبان این جزیره که خواهان برگزاری همه پرسی استقلال تایوان شدند در همین راستا قابل توجه و تامل است.
«هریس تمپلمن»، استاد علوم سیاسی در دانشگاه استنفورد، هرگونه حمایت از جانب آمریکا تقویت کننده ادعای تایوان برای تمامیت ارضی است که ممکن است با خطر واکنش شدیدی از سوی چین مواجه شود.
دومین هدف آمریکا از حضور نظامی در تنگه تایوان تحریک چین و سوق دادن این کشور به سمت رقابتهای تسلیحاتی است.
آمریکا ادعا می کند چین با استفاده از آرامش و امنیتی که در منطقه از سوی واشنگتن ایجاد شده با سرعت تمام در حال رشد اقتصادی است که در آینده نزدیک هژمونی جهانی آمریکا را به چالش خواهد کشید.
از اینرو آمریکا بخصوص در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور درصدد وادار کردن چین به افزایش قدرت نظامی و اختصاص دادن بخشی از بودجه نظامیش به رقابتهای تسلیحاتی است.
«آنتون تسویتوف» محقق مرکز تحقیقات استراتژیک روسیه "حضور ناوهای امریکا در دریای چین جنوبی بر مناسبات چین و آمریکا تأثیر منفی خواهد گذاشت. این کشور میخواهد کارآیی و آمادگی آمریکا را در برابر چین نشان دهد و مناسبات واشنگتن با کشور های موجود در حوزه هند و اقیانوسیه را مستحکم تر سازد."
سومین هدف آمریکا از حضور نظامی در دریای چین جنوبی اعمال فشارهای بیشتر بر کره شمالی و در همان حال محاصره دریایی چین است.
ترامپ بر این باور است؛ تا زمانی که چین در بحث شبه جزیره کره همکاری لازم را نداشته باشد بحران کره شمالی حل نخواهد شد.
این در حالی است که از دیدگاه چین، آمریکا برای حفظ حضور نظامیش در منطقه، مانع از حل بحران کره شمالی می شود و با دامن زدن به آن می کوشد چین و کره شمالی را تحت فشارهای سیاسی، اقتصادی و نظامی قرار دهد.
در هر حال، حضور نظامی آمریکا در تنگه تایوان به معنای تداوم سیاست بحران آفرینی این کشور در منطقه است که می تواند بیش از پیش به نگرانیها در مورد رویارویی احتمالی چین و آمریکا دامن بزند.
زیرا چین بارها اعلام کرده است که در حفاظت از حاکمیت ملی خود کوتاه نخواهد آمد.
139/110
بیشتر بخوانید:
امریکا، چین و جنگ تعرفهها/ تحلیل
مخالفت پکن با درخواست آمریکا مبنی بر بازدید از هنگ
افزایش 25درصدی تعرفه چین بر کالاهای آمریکایی+ ویدئو