رئیس جمهوری بوروندی گفت: نظامیان این کشور به عنوان بخشی از نیروهای صلح بان اتحادیه آفریقا برای کسب درآمد به سومالی نرفتند بلکه آنها برای کمک به سومالی عازم آن کشور شدند.
بوروندی با 5 هزار 400 نیرو در سومالی، بعد از اوگاندا، بیشترین نیرو را در ماموریت نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در سومالی دارد.
نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در سومالی متشکل از 22 هزار نیرو، برای مبارزه با گروه تروریستی الشباب که بدنبال براندازی دولت مرکزی سومالی در این کشور است، می جنگندند.
حقوق صلحبانان اتحادیه آفریقا مستقر در سومالی توسط اتحادیه اروپا تامین می شود. این در حالی است که اتحادیه اروپا چند ماه است، پولی به مقامات بوجومبورا پرداخت نکرده است.
مطابق برنامه پیشین قرار بود اتحادیه اروپا، با کمک 430 میلیون یورو بین سال های 2015 تا 2020 به بوروندی، اولین کمک کننده به این کشور باشد.
اکنون اتحادیه اروپا به منظور ممانعت از استفاده دولت بوروندی از این پول برای مقاصد دیگر، از پرداخت این مبلغ خود داری کرده است.
این اقدام اتحادیه اروپا سبب افزایش تنش در روابط میان این اتحادیه و مقامات بوروندی و اعتراض مقامات این کشور شده است.
بوروندی مدت هاست پس از انتخابات ریاست جمهوری این کشور و نامزدی و پیروزی انکورونزیزا رییس جمهوری کنونی با بحران سیاسی رو به روست.
اگر چه ظاهرا این کشور آرام است اما گزارش ها حاکی از ملتهب بودن اوضاع سیاسی این کشور است.
چندی پیش بازرسان حقوق بشر سازمان ملل از اقدامات خشونتگراینانه علیه مخالفان در این کشور ابراز نگرانی کردند.
مقامات این کشور با رد تمام این گزارش ها روابط خود با سازمان های بین المللی را کاهش داده یا قطع کرده اند. اگر چه تاکنون مذاکراتی برای حل بحران سیاسی در این کشور صورت گرفته است اما همه آنها به بن بست رسیده است. با این حال همچنان مقامات بین المللی و منطقه ای برای از سرگیری مذاکرات در تلاشند اما نهادهای بین المللی نیز اعمال فشار را بر این کشور از راه های مختلف از جمله تحریم از سر گرفته اند.
این تنش در شرایطی است که حضور نیروهای صلحبان اتحادیه آفریقا در عملیات صلحبانی سومالی و کمک در مبارزه با گروه تروریستی الشباب ،حضوری موثر و قابل تامل است. از اینرو افزایش فشارها از سوی اتحادیه اروپا می تواند به روند برقراری صلح و امنیت در منطقه آسیب برساند.
در صورتی که مقامات بوروندی تهدید خود را عملی کنند نه تنها عملیات صلحبانی در سومالی آسیب می بیند بلکه به نوعی نا آرامی در منطقه شدت می یابد.
مقامات اتحادیه اروپا اما بیش از آنکه نگران شرایط مردم این کشورومنطقه باشند برتصمیم خود پافشاری می کنند. تصمیمی که مشخص نیست تا چه اندازه به حل مسایل بروندی کمک خواهد کرد.