تحلیل:

ایران پرس: سیاست های مداخله جویانه و فشار حداکثری آمریکا برای اعمال نفوذ در آینده سیاسی ونزوئلا همچنان ادامه دارد.

در این راستا، وزارت امور خارجه آمریکا تهدید کرد: "در صورت انجام ندادن اصلاحات مورد نظر این کشور از سوی کاراکاس، تحریم‌های ونزوئلا را افزایش خواهد یافت."

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: "اگر«نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا، گام‌ های لازم (برای اصلاحات سیاسی) را برندارد، ما در سیاست اعلامی برای کاهش تحریم های کاراکاس، تجدیدنظر خواهیم کرد."

تهدید وزارت امورخارجه آمریکا در حالی مطرح شده است که ونزوئلا سال های اخیر زیر فشارهای سخت تحریمی نفتی، پولی و بانکی آمریکا بوده است و مقامات واشنگتن از حربه های مختلف برای سرنگون کردن دولت چپگرای نیکلاس مادورو استفاده کرده اند.

چرایی لغو بخشی از تحریم های نفتی ونزوئلا از سوی آمریکا

 با این حال، با ادامه جنگ اوکراین و به هم خوردن توازن در بازار انرژی، آمریکا بخشی از تحریم های نفتی ونزوئلا را لغو کرد و از دولت این کشور خواست مذاکره با مخالفان را با میانجیگری نروژ پیگیری نماید.

«باسم تاجلدین» کارشناس سیاسی در ونزوئلا در این زمینه می گوید: "آمریکا تحریم‌ های نفتی علیه ونزوئلا را کم کرد تا بتواند به حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بحران در حوزه انرژی در کشورهای متحد اروپایی خود کمک کند."

همزمان با این چراغ سبز از واشنگتن، مذاکرات بین دو هیات مذاکره کننده دولت و مخالفان ونزوئلا، به میانجیگری نروژ از سر گرفته شد. هیات مذاکره کننده سرانجام در 17 اکتبر توافقنامه‌ای را برای ارتقای حقوق سیاسی و تضمین‌ های انتخاباتی امضا کرد.

در این توافق که میان دولت ونزوئلا و گروه مخالف پلتفرم واحد دموکراتیک (PUD) در باربادوس و با میانجیگری نروژ به دست آمد، مقرر شد «برای همه نامزدها و احزاب سیاسی» در انتخابات سال آینده مجوز صادر شود. در پی این توافق آمریکا، تحریم‌ ها علیه صنعت نفت ونزوئلا را به مدت شش ماه برداشت.

واشنگتن همچنین به دولت ونزوئلا، تا 30 نوامبر فرصت داد تا رد صلاحیت سیاستمداران غربگرا مانند «ماریا کورینا ماچادو» را لغو کند و هشدار داد که اگر رد صلاحیت ماچادو لغو نشود، در تصمیم خود مبنی بر لغو تحریم‌ها نیز تجدیدنظر خواهد کرد.

«ماریا کورینا ماچادو» در انتخابات مقدماتی جریان غربگرا به عنوان نامزد پیروز و رقیب آتی «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا در انتخابات ریاست جمهوری 2024 معرفی شده است. این سیاستمدار مخالف دولت در ماه ژوئن توسط بازرسی کل ونزوئلا از نامزدی در روندهای انتخابات سراسری به مدت 15 سال منع شده بود.

در واقع دولت کاراکاس، انتخابات مقدماتی مخالفان برای تعیین رقیب «مادورو» را یک «تقلب بزرگ» عنوان کرده و نیکلاس مادورو رئیس‌ جمهوری ونزوئلا، آن را «روایت یک تقلب اعلام‌شده» توصیف کرده است.

اکنون مهلتی که واشنگتن به ونزوئلا برای صدور مجوز حضور نامزدهای غربگرا در انتخابات ریاست جمهوری آینده این کشور داده بود، به پایان رسیده است و آمریکا تهدید های خود را برای بازگرداندن دوباره تحریم ها شروع کرده است.

در واقع مقامات واشنگتن تلاش کردند طی ماه ها  گذشته با برداشتن بخشی از تحریم ها، ونزوئلا را در راستای سیاست های خود برای روی کار آوردن نامزد اپوزیسیون طرفدار آمریکا قرار دهند اما مقامات ونزوئلا رسما اعلام کرده اند که این کشور اولتیماتوم‌ ها را نپذیرفته و اهمیتی به آنها نمی‌دهد.

«خورخه رودریگس» رئیس مجلس ملی ونزوئلا در این زمینه  اعلام کرد: "ونزوئلا از هیچکس اولتیماتوم قبول نمی‌کند، ما اهمیتی نمی‌دهیم، اولتیماتوم را نمی‌پذیریم؛ ما یک حرف و امضا داریم؛ توافق باربادوس تنها توافقی است که امضا شده است."

در واقع اکنون آمریکا در تلاش است که از شرایط موجود در راستای روی کار آوردن دولتی هم راستا با واشنگتن استفاده کند ضمن این که عرصه نفت ونزوئلا، عملا به شرایط  و قیمت انرژی در بازار بین المللی انرژی که به شدت تحت تاثیر جنگ اوکراین قرار دارد، کمک می کند. این سیاست در حالی است که مقامات ونزوئلا همواره تاکید کرده اند که تسلیم سیاست ها و مداخله جویی های آمریکا نخواهند شد. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

 

مسدودی بیش از ۲۲ میلیارد دلار در پی فشار تحریمی غرب علیه ونزوئلا