بنا بر پیش نویس اعلامیه قانون اساسی، در دوره انتقالی یک دولت ملی، امور سودان را بر عهده خواهد گرفت و مجلس قانون گذاری جدید هم پس از تشکیل این دولت تاسیس می شود.
نیروهای واکنش سریع سودان نیز در دوران انتقالی زیر نظر فرمانده کل نیروهای مسلح فعالیت می کنند.
بر اساس این توافق، دوره انتقالی سه سال و سه ماه خواهد بود و شورای حکومتی 5 عضو نظامی و 5 عضو غیرنظامی خواهد داشت که ریاست آن به صورت دوره ای خواهد بود.
"محمد الحسن لبات" میانجی گر اتحادیه آفریقا در سودان در این زمینه میگوید: شورای نظامی حاکم بر سودان و رهبران معترضان در مورد بیانیه قانون اساسی که راه را به سوی انتقال قدرت به غیرنظامیان باز می کند، به توافق رسیدند.
اگرچه برکناری عمر البشیر رییس جمهوری پیشین سودان توسط ارتش در 11 آوریل 2019 نقطه عطفی در بحران سیاسی سودان قلمداد می شود، اما تشکیل شورای نظامی و عملکرد این شورا طی 4 ماه گذشته سبب افزایش نارضایتی ها و ادامه بحران سیاسی در این کشور شد.
عدم تمایل شورای نظامی به انتقال قدرت به غیر نظامیان، کشتار معترضان داخلی در تجمعات اعتراض آمیز و مناسبات شورای نظامی با عربستان، امارات و مصر که سبب افزایش مداخلات خارجی در این کشور شده است، خشم سودانی ها را از عملکرد شورای نظامی در پی داشته است.
از زمان تشکیل شورای نظامی انتقالی، نه تنها این شورا تمایلی به مشارکت غیر نظامیان در ساختار قدرت نداشته بلکه تشکیل دولت انتقالی را نیز به سال های آینده واگذار کرده است.
از سوی دیگر کشتار ده ها معترض سودانی در تجمعات اعتراض آمیز این کشور خشم بیش از پیش احزاب مخالف سودانی را برانگیخته است.
انتقال قدرت به غیر نظامیان و فراهم آوردن زمینه برگزاری انتخابات آزاد برای تشکیل دولت دموکراتیک ازمهمترین خواسته معترضان سودانی و احزاب این کشور است.
رعایت حق شهروندی، آزادی زندانیان سیاسی، تحقیق در مورد کشتار سوم ژوئن و مبارزه با فساد از جمله خواسته های احزاب این کشور است.
مداخلات خارجی نیز در سودان طی ماه های گذشته افزایش یافته است. عربستان، امارات و مصر از حامیان اصلی شورای نظامی سودان هستند و تلاش می کنند از طریق این شورا و رخنه در حاکمیت آینده سودان، اهداف سودجویانه خود را در این کشور پیش ببرند.
حفظ مشارکت نیروی نظامی سودان در ائتلاف سعودی علیه یمن از جمله مهمترین اهداف عربستان و امارات برای کمک به شورای نظامی سودان است این در حالی است که گروههای معترض سودان خواهان قطع مداخلات خارجی در این کشور هستند.
اگرچه توافق بر سر تشکیل دولت انتقالی را می توان راه حلی برای پایان دادن به بحران سودان دانست اما هنوز در مورد چگونگی اجرای توافق و عملی کردن آن ابهامات زیادی وجود دارد؛ از جمله در موضوعاتی چون اختیارات شورای حکومتی، اعزام نیروهای امنیتی و مصونیت ژنرال هایی که در سرکوب معترضان به ویژه حمله مرگبار به تحصن کنندگان در خارطوم در 3 ژوئن توافقی حاصل نشده است.
"عبدالحمید عوض" کارشناس سیاسی در این باره می گوید : بی اعتمادی طرف ها به یکدیگر، احتمال کودتای نظامی، نقش آفرینی کشورهای منطقه و مشکلات اقتصادی از جمله تهدیدها بر سر اجرایی شدن توافقنامه است.
اگرچه راه دشواری برای عملی کردن توافق حاصل شده در پیش است اما به نظر می رسد اجرایی کردن توافق و برون رفت از بحران سیاسی کنونی، اکنون به هدف مشترک شورای نظامی سودان و معترضان تبدیل شده است.
آنها راه نجات سودان را خروج از شرایط کنونی، حرکت به سوی دموکراسی و کاهش مداخلات خارجی می دانند.
135/118
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
توافق شورای نظامی سودان و مخالفان
توافق سیاسی شورای نظامی و مخالفان سودان امضا شد
مخالفت جنبش اعتراضی سودان با اعطای مصونیت به نظامیان