«محمدو ایسوفو» و«فوره گناسینگبه» روسای جمهوری نیجر و توگو به نشانه همبستگی با بورکینافاسو به این کشور سفر و با «کریستین کابوره» رئیس جمهوری بورکینافاسو دیدار و مذاکره کردند.
این سفر در پی آن صورت گرفت که گروهی وابسته به داعش، روز جمعه به سفارت فرانسه و ساختمان مرکز فرماندهی ارتش فرانسه درچند منطقه دیگر در پایتخت بورکینافاسو حمله کردند و دست کم 28 نفر را کشتند.
جولان داعش زیر سایه سنگین ناهنجاری های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آفریقا
اگرچه قاره آفریقا مدت هاست با تهدیدات تروریستی ناشی از فعالیت های گروه های شبه نظامی و تروریستی رو به رو است اما افزایش مشکلات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی کشورهای مختلف این قاره، شرایط مطلوب تری را برای حضور گروه های تروریستی فراهم آورده است.
این گروه ها از سویی به دنبال تامین منافع مادی و اقتصادی خود با توجه به ثروت آفریقا هستند و از سوی دیگر عضوگیری با وعده های تامین مادی را در آفریقای فقرزده و گرفتار بیکاری را در دستور کار دارند از این رو اکنون علاوه بر بوکوحرام در غرب و الشباب در شرق، در منطقه ساحل نیز گروه های مختلف تروریستی از جمله القاعده و گروه های وابسته به آن امنیت کشورهای مختلف این منطقه را تهدید می کنند.
«ناجح ابراهیم» کارشناس سیاسی در این باره می گوید: برخی عناصر داعش در عراق و سوریه نمی توانند به کشورشان بازگردند از این رو احتمال پیوستن شان به القاعده به ویژه شاخه آن در آفریقا و کشورهای مغرب عربی بیشتر است.
ناتوانی ائتلاف سیاسی کشورهای آفریقایی در مهار داعش
این وضع سبب شده تا مقامات کشورهای مختلف آفریقا مبارزه با تروریسم را در اولویت برنامه های خود قرار دهند و برهمین اساس تا کنون قراردادهای مختلف همکاری منطقه ای امضا شده است.
قرارداد همکاری نیجر، توگو و بورکینافاسو جدیدترین توافق در این زمینه است. به رغم این اقدامات، ادامه و گسترش حملات تروریستی در منطقه نشان می دهد عملکرد کشورهای آفریقایی و توافقات کنونی تاثیر زیادی در مبارزه با تروریسم در این مناطق نداشته است.
به گفته تحلیلگران مداخلات کشورهای غربی و عملکرد برخی مقامات آفریقا در برای تامین منافع و خواسته های غرب، نبود مبانی زیرساختی سیاسی و اقتصادی و اختلافات قومی و قبیله ای در بسیاری از کشورها در بسیاری از کشورهای آفریقایی این قاره سبب شده است تا فعالیت های تروریستی در آفریقا افزایش یابد و همکاری های منطقه ای نیز در مبارزه با تروریسم به دلایلی چون کمبود بودجه، اختلافات، تنش ها و وابستگی ها محقق نشود.
در این زمینه آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد می گوید: تبعات مخرب تهدید ناشی از تروریسم در آفریقا نیازمند اقدام جامع و جمعی است. هیچ کشور، نهاد یا سازمانی نمی تواند در هیچ کجای دنیا به تنهایی تروریسم را شکست دهد بلکه در مقابله با این تهدید به رویکردی پایدار و هماهنگ مبتنی بر همکاری نیاز است. 134/111
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
«مبارزه با تروریسم»؛ هدف کنفرانس امنیتی آفریقا/ تحلیل
هماهنگی کشورهای ساحل آفریقا برای مبارزه با تروریسم/تحلیل
تلاش برای مبارزه با تروریسم در غرب آفریقا
نقش عربستان در گسترش تروریسم در آفریقا