«تارو کونو» Taro kono وزیر امور خارجه و تاکشی ایوایا Takeshi Iwaya وزیر دفاع ژاپن در سیدنی استرالیا با «ماریس پین» Marise Payne وزیر امور خارجه و «کریستوفر پاین» Christopher Pyne وزیر دفاع این کشور دیدار و راه کارهای توسعه روابط سیاسی و نظامی را بررسی کردند.
این نشست در چارچوب سیاست آمریکا برای تشکیل حلقه اتحادی از کشورهای ژاپن، کره جنوبی و استرالیا که منطقه جغرافیایی از شرق دور تا آبهای استرالیا را دربر می گیرد برگزار شد و هدف آن مقابله با چین و کره شمالی است.
رزمایش مشترک اخیر ژاپن، کره جنوبی و استرالیا در سواحل توکیو در همین راستا برگزار شد.
دیدار وزیر دفاع ژاپن با وزیر دفاع استرالیا
دیدار وزیر دفاع ژاپن با وزیر دفاع استرالیا نشان می دهد که دولت شینزوآبه نخست وزیر ژاپن به طور جدی سیاست نظامی گرایی خود را دنبال می کند و درصدد است با حضور در ائتلافها و همکاری های نظامی منطقه ای، موقعیت خود را تقویت و نقش موثری را در تحولات ان ایفا نماید.
در این حال، آمریکا با اعلام هند - پاسفیک درصدد است ضمن تقویت موقعیت هند در برابر چین و پاکستان حوزه وسیع جغرافیایی از شرق دور تا جنوب آسیا را برای ایجاد تشکل نظامی و امنیتی با حضور استرالیا - کره جنوبی - ژاپن و هند ایجاد نماید.
این در حالی است که رویکرد آبه برای شرکت در برنامه های نظامی آمریکا در منطقه با مخالفت های داخلی در ژاپن روبرو است.
ایچیرو اوزاوا،eichiro ozava کارشناس مسایل سیاسی در ژاپن
«ژاپن باید موضع مستقلی از آمریکا داشته باشد. زیرا این کشور درخواستهای دیگری از دولت ژاپن خواهد داشت تا نیروهای آمریکایی را در عملیاتهای مختلف همراهی و پشتیبانی کند که می تواند برای دولت توکیو درد سر ساز شود.»
پس از سال 2001 و تلاش آمریکا برای تقویت حضور نظامیش در منطقه به بهانه مقابله با تروریسم، استرالیا نیز تلاش های گسترده ای را برای همراهی با سیاستهای آمریکا در منطقه جنوب شرق آسیا آغاز کرد و با ارائه طرح تشکیل نیروی واکنش سریع کوشید نقش فرماندهی برنامه های امنیتی آمریکا را در منطقه به دست بگیرد که با مخالفت گسترده مالزی و اندونزی روبرو شد.
از اینرو استرالیا در چارچوب سیاست محوری آمریکا می کوشد با توسعه روابط با ژاپن و کره جنوبی حضور خود را در منطقه شرق آسیا توسعه دهد.
«لئون پانه تا» Leon Panetta وزیر دفاع اسبق آمریکا
«آمریکا درصدد است به اشکال مختلف موقعیت نیروی دریایی خود را در منطقه آسیا اقیانوسیه و در مواجهه با افزایش قدرت نظامی چین تقویت نماید. یکی از پروژه های کلیدی افزایش قدرت آمریکا در کل منطقه توسعه همکاری های نظامی و امنیتی با کشورهای منطقه از جمله در بخش دریانوری آسیا - اقیانوسیه است.»
در هر حال، با توجه به اینکه همکاری های نظامی ژاپن با استرالیا حول محور مقابله با چین و کره شمالی است می تواند ضمن دامن زدن به بدبینی و تنش در روابط این کشورها، سیاستهای آمریکا را برای رودر رو قرار دادن کشورهای منطقه محقق کند.
این در حالی است که ژاپن می تواند توان خود را به جای استفاده در رقابت های مخرب منطقه ای به تقویت روابط و موقعیت اسیا در صحنه بین المللی اختصاص دهد.
135/112
بیشتر بخوانید :
توافق ژاپن و استرالیا برای تعمیق روابط