درهمین حال ؛ در حوزه روابط خارجی نیز گفت و گوها برای توسعه روابط ایران با همسایگان شتاب گرفته است. در همین راستا «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران و «قربانقلی بردی محمداف» رئیس جمهوری ترکمنستان روز دوشنبه در گفت و گوی تلفنی برتقویت همکاریهای مشترک بویژه در زمینه حمل و نقل و ترانزیت کالا بین دوکشور تاکید کردند.
رئیس جمهور ترکمنستان با اشاره به قرارداد سوآپ گازی بین جمهوری آذربایجان و ترکمنستان از خاک ایران ایجاد کمیسیون مشترک همکاری در این زمینه بین سه کشور را نیزخواستار شد.
در رویدادی دیگر؛ سرتیپ ستاد «عبدالعزیز بن عبدالله المنذری» معاون ستادکل نیروهای مسلح سلطنت عمان روز دوشنبه در صدر هیاتی وارد تهران شد.
این دیدار که به فاصله چند روز از سفر شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات به تهران صورت گرفته است نشان از تغییراتی محسوس در روابط ایران وکشورهای همسایه دارد .
روابط ایران با همه همسایگان اهمیتی چند وجهی دارد که علاوه بر جنبه های اقتصادی در حوزه مسایل امنیتی و راهبردهای مشترک برای حفظ امنیت جمعی، اهمیتی راهبردی دارد .
اظهارات شیخ طحنون بن زاید مشاور امنیت ملی امارات در دیدار با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران اشاره به همین نکته دارد. وی با ابراز مسرت از سفر به جمهوری اسلامی ایران گفت؛ ایران به عنوان کشوری بزرگ و قدرتمند در منطقه دارای موقعیت منحصر به فرد ژئوپولیتیکی و شاهراه ارتباط شرق و غرب جهان است.
در این نکته شکی نیست که روابط گرم و دوستانه با همسایگان و تبادل ظرفیتهای اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری به نفع همه کشورهای منطقه است.به همین دلیل عناصر بیگانه در منطقه مخالف روابط صمیمانه بین ایران و کشورهای همسایه هستند .
راهبرد مشترک امریکا و اسراییل دراین جهت ایجاد اختلاف ، ترویج ایران هراسی و پیشبرد سیاست نگاه منفعت طلبانه به کشورهای عربی منطقه بعنوان بازاری پر سود برای فروش سلاح است .
عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه رأی الیوم در تحلیل تحولات اخیر منطقه و رویکرد کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به بهبود روابط با ایران می گوید : تا چند ماه پیش شاهد روند عادی سازی روابط با اسرائیل بودیم، ولی اکنون جریان معکوس شده و توجهات به سوی ایران جلب شده است.عربستان در چهار دور مذاکره با ایران شرکت کرده است و شیخ طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات به تهران سفر کرده است .
هیاهوی تبلیغاتی و رفت و آمدهای مقام های امریکا و اسراییل به منطقه در هفته های اخیر در شرایطی که مذاکرات ایران و طرف های برجام در وین برای لغو تحریم های امریکا در حال پیشرفت و به نتیجه رسیدن است ، جریانی با همین هدف است.
عناصر مداخله گر و مخرب در منطقه بخوبی می دانند که نتیجه قطعی بهبود روابط ایران وکشورهای همسایه تقویت امنیت منطقه بدون نیاز به بیگانگان و توسعه همکاری های دو وچند جانبه در همه عرصه ها ست .
رخدادهای تلخ در منطقه و تحمیل بحران های نظامی و امنیتی ،کشورهای منطقه را با شرایط سخت زیستی و معیشتی مواجه کرده است.
از اینرو گفت وگو و مفاهمه برای رفع اختلافات را باید جایگزین تنش ورویکردهای نظامی کرد.
در هفتههای گذشته شماری از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ارسال پیامهایی برای کاهش تنش، گسترش روابط و همکاریهای اقتصادی و حتی سرمایهگذاری مستقیم در ایران، فارغ از نتیجه گفتوگوها در وین اعلام آمادگی کردهاند.
آنگونه که سرلشکر پاسدار «محمد باقری » رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران دردیداربا سرتیپ ستاد «عبدالعزیز بن عبدالله المنذری» معاون ستاد کل نیروهای مسلح سلطنت عمان تصریح کرد، در مسائل منطقهای، ایران دیدارهایی با مقامات کشورهای امارات و عربستان داشته است و تا حدودی سوءتفاهمها برطرف شده است؛ ضمن اینکه ایران روابط خوبی با قطر و کویت دارد.
نگاه جمهوری اسلامی ایران به همسایگان مثبت است و این میتواند باعث تحول در روابط ایران با کشورهای همسایه شود که البته موجب نگرانی روزافزون رژیم صهیونیستی نیز خواهد شد.
نویسنده: جمشيد امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
رئیسی: همکاریهای اقتصادی، تجاری و انرژی ایران و ترکمنستان باید ارتقا یابد
رئیسی در دیدار مشاور امنیت ملی امارات: ایران از امنیت کشورهای حاشیه خلیج فارس حمایت میکند