ایران پرس- «ولادیمیر پوتین» و «آلکساندر ووچیچ» Aleksandar Vučić روسای جمهور روسیه و صربستان روز سه شنبه در کرملین دیدار و بر مشارکت راهبردی و گسترش همکاری دو کشور در عرصه های مختلف به ویژه فنی- نظامی، اقتصادی و انرژی تاکید کردند.

صربستان و روسیه به طور سنتی روابط نزدیک دارند و دارای سیاست مشترک در شیوه های ایجاد صلح و ثبات در حوزه بالکان هستند.

روسیه از موضع دولت بلگراد درباره منطقه جدایی طلب کوزوو حمایت کرده و استقلال آن را به رسمیت نشناخته است.

با این حال پوتین معتقد است، مساله کوزوو باید از طریق مذاکره و براساس گفتگوهای بلگراد و پریشتینا حل و فصل شود.

در عین حال روابط با روسیه برای صربستان از دو جنبه انرژی و نظامی دارای اهمیت زیادی است.

روسیه از تامین کنندگان اصلی گاز صربستان است.

در عین حال مسکو و بلگراد دارای روابط دیرینه نظامی و امنیتی و تسلیحاتی هستند.

درعین حال صربستان درصدد ایجاد روابط متعادل با آمریکا، اروپا، روسیه و چین است؛ چنان که «ایویچا داچیچ» Ivica Dačić وزیر امور خارجه صربستان در واکنش به درخواست واشنگتن درباره کاهش روابط با روسیه اعلام کرد، بلگراد رویکردی که بیشترین سود را برایش داشته باشد در پیش خواهد گرفت.

تلاش صربستان برای همگرایی با اتحادیه اروپا

به رغم پیوندهای نزدیک صربستان با روسیه به ویژه در ابعاد دفاعی و نظامی و نیز پیوندهای دیرینه تاریخی، فرهنگی و مذهبی با توجه به اسلاو و مسیحی ارتدوکس بودن هر دو کشور، تحولات جدید و واقعیات بیرونی، ظاهرا دولتمردان صرب را به این جمع بندی رسانده است که باید آینده کشور خود را در همگرایی با اتحادیه اروپا و پیوستن به آن تعریف کنند؛ بدون این که بلگراد بخواهد به عضویت ناتو، به عنوان بزرگترین پیمان امنیتی غرب، درآید.

«ولادیمیر بروتر» ladimir Bruter کارشناس سیاسی معتقد است: "مناسبات با روسیه دلیل اصلی کند شدن فرایند همگرایی اروپایی صربستان نیست بلکه حل نشده باقی ماندن مسأله کوزوو یعنی عادی نشدن مناسبات بلگراد و پریشتینا و تمایل نداشتن صربستان برای عضویت در ناتو به عنوان سریع ترین راه رسیدن به اتحادیه اروپا، علت اصلی است.

به علاوه صربستان هم اکنون در فهرست «شرکای مطمئن» آمریکا وارد نشده است که همگرایی اروپایی این یا آن کشور تا حد زیادی وابسته به تصمیم ایالات متحده است."

در عین حال تاکید بر سیاست موازنه منفی در قبال آمریکا و روسیه حاکی از این است که بلگراد خواهان آن نیست که نقش سرباز پیاده را برای این دو قدرت بین المللی در حوزه بالکان ایفا کند و به مهره هر یک از این دو کشور تبدیل شود.

با این همه آمریکایی ها از این وضع ناراضی اند، بنابراین درصدد اقدامات براندازانه علیه صربستان هستند.

به عقیده «یوری نیتکاچوف» Yuri Nitkachev کارشناس سیاسی روسی، آمریکایی ها خود را برای سازمان دهی یک «انقلاب رنگین» دیگر و این بار در صربستان آماده می کنند.

 صربستان همواره تلاش می کند تعادل میان غرب و شرق را در زمینه سیاست خارجی حفظ کند و به همین دلیل منتقد سر سخت رویکرد واشنگتن در قبال سیاست خارجی این کشور است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116/110

بیشتر بخوانید:

تاکید روسیه و صربستان بر همکاری های ضد تروریسم

تاکید نخست وزیر صربستان بر حفظ روابط متوازن بین غرب و روسیه/ تحلیل

روسیه و تنش زدایی میان کوزوو و صربستان/تحلیل