در این اجلاس روند اجرای مصوبات نوزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور که دسامبر 2014 در اسلام آباد برگزار شده بود و همچنین زمینه های موجود برای توسعه و گسترش همکاری های اقتصادی، تجاری، بازرگانی و بانکی مورد بررسی قرارمی گیرد.
در آستانه برگزاری این کمیسیون مشترک اقتصادی، بانک مرکزی پاکستان با صدور بیانیه رسمی، از امضای توافقنامه با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در زمینه همکاری های بانکی خبر داد. این توافقنامه جمعه گذشته درتهران امضا شد.
بیستمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و پاکستان در حالی برگزار می شود که «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران و «محمد نواز شریف» نخست وزیر پاکستان اخیرا" در حاشیه سیزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در اسلام آباد پایتخت پاکستان دیدارو در خصوص توسعه روابط دوجانبه و راه های گسترش روابط در تمامی زمینه ها به ویژه مناسبات تجاری و اقتصادی گفتگو کرده بودند.
تقویت کریدورهای منطقه ای موضوع گفتگو میان رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر پاکستان
تقویت کریدورهای منطقه ای و تقویت ارتباطات و اتصال میان کشورهای منطقه و به ویژه همکاری در حوزه انرژی از موضوع های مورد گفتگو میان رئیس جمهوری ایران و نخست وزیر پاکستان بود.
ایران وپاکستان از بنیانگذاران سازمان همکاری اقتصادی "اکو" هستند. این سازمان با ده کشور عضو از ظرفیت ها، فرصت ها و بسترهای همکاری مناسبی در حوزه های مختلف به ویژه در بخش انرژی برخوردار است.
از اینرو با توجه به ظرفیت های موجود در روابط ایران و پاکستان ، برگزاری این اجلاس نقش قابل توجهی در افزایش و تسهیل مراودات تجاری میان دو کشور دارد. تصمیمات نشست تهران ، ضمن تسهیل فعالیت تجار، هزینه ها و مشکلاتی را که پیش از این در فعالیت های تجاری میان ایران و پاکستان وجود داشت ، تا حد قابل توجهی کاهش خواهد داد.
محورهای اقتصادی و حوزه انرژی، موضاعات بیستمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و پاکستان
مواردی نظیر توافقنامه تجارت آزاد، همکاری در حوزه انرژی، مقابله با تجارت غیرقانونی میان دو کشور و تقویت بازارچه های مرزی از جمله موضوع هایی است که در دستور کار بیستمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و پاکستان قرار دارد .
ایران و پاکستان اکنون اراده جدی برای تجارت آزاد دارند. نهایی شدن توافق تجارت آزاد میان ایران و پاکستان مزایای فراوانی برای دو کشور خواهد داشت و سبب جهش حجم مبادلات تجاری رسمی فیمابین خواهد شد.
امضای توافقنامه اخیر میان بانک های مرکزی دو کشور گام مهمی بود که دراین جهت برداشته شد و درگام بعد با اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد، فعالیت های تجاری غیررسمی میان دو کشور به کانال تجارت رسمی هدایت خواهد شد.
چالش پدیده قاچاق کالا در مرزهای ایران و پاکستان
در حال حاضر یکی ازچالش های موجود، پدیده قاچاق کالا در مرزهای دو کشوراست که انتظار می رود پس از فراهم شدن زمینه تجارت رسمی، کاهش یابد و حجم مبادلات تجاری رسمی میان ایران و پاکستان شاهد یک جهش قابل توجه باشد.
رقم کنونی مبادلات تجاری رسمی ایران و پاکستان کمتر از یک میلیارد دلار است. انتظار می رود با فراهم شدن زمینه ها و فرصت ها پس ازبرگزاری نشست اقتصادی دو کشور این رقم از یک میلیارد دلار فراتر برود.
همانگونه که هند و افغانستان از طریق بندرچابهار از مزیت های ترانزیتی کالا ازمسیر ایران بهره مند شدند، تهران و اسلام آباد نیزمی توانند همکاری های خود را در این زمینه گسترش دهند. سیاست ایران در این زمینه توسعه متوازن روابط بویژه با همسایگان است.118/112
بیشتر بخوانید:
ایران و پاکستان توافقنامه همکاری بانکی امضا کردند
حمایت ایران از ریاست دوره ای پاکستان با هدف تحقق اهداف «اکو»
تاکید ظریف و سرتاج عزیز بر گسترش همکاری ایران و پاکستان