ایران پرس: پس از فراز و نشیب های فراوان، سرانجام نمونه دیگری از همکاری های مشترک و سازنده ایران و تاجیکستان در آستانه بهره برداری قرار گرفته است.

در همین ارتباط، وزارت حمل و نقل تاجیکستان اعلام کرد: "کار تکمیل تونل استقلال که بخش مرکزی تاجیکستان را به شمال این کشور متصل می کند، قبل از جشن روز استقلال تکمیل می شود."

استقلال تاجیکستان از اتحاد جماهیر شوروی، 32 سال پیش در سال 1991 میلادی اعلام شده است. ساخت تونل استقلال در سال 2003 میلادی و در پی امضای توافقنامه میان مقامات ایران و تاجیکستان  آغاز شد.

بدون شک، تونل استقلال تاجیکستان از اهمیت زیادی برای این کشور برخوردار است و یک سند دیگر از سازندگی های متخصصان ایرانی در کشور برادر و مسلمان یعنی تاجیکستان قلمداد می شود.

با توجه به برقراری ارتباط شمال و مرکز تاجیکستان توسط این تونل طولانی، اهمیت تونل استقلال بیش از پیش مشخص می شود.

مشخصات تونل استقلال

تونل پنج کیلومتری استقلال از زیر گذرگاه بلند کوه انزاب، در 90 کیلومتری شمال شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان در مسیر بزرگراه دوشنبه - خجند عبور می کند.

مقرر شده است تونل استقلال تاجیکستان، نهم ماه سپتامبر، همزمان با سی و دومین سالگرد استقلال این کشور تکمیل شده و به بهره برداری برسد.

این تونل طولانی، ساخت متخصصان ایرانی است و با فناوری بومی ایرانی در تاجیکستان راه اندازی شده است. با وجود جامعه اندیشمند تاجیکستان، دیگر نیازی به یادآوری این واقعیت ها نیست که ایران نقش موثری در تحقق و اجرای برنامه های توسعه زیرساخت های تاجیکستان از جمله ساخت تاسیسات زیربنایی نظیر تونل استراتژیک استقلال (انزاب)، سد و نیروگاه برق سنگ توده 2، ساخت بیمارستان ابن سینا در این کشور فارسی زبان آسیای مرکزی ایفا کرده است.

در عین حال، باید گفت: در طول سه دهه گذشته علاوه بر مشارکت در امضای توافقنامه صلح تاجیکستان، ایران با ارائه خدمات پزشکی و بهداشتی از طریق هلال احمر، امداد رسانی به خانواده های کم بضاعت و بی سرپرست تاجیک توسط کمیته امداد امام خمینی (ره)، ایجاد مراکز ورزشی، ترمیم ابنیه تاریخی، آموزش جوانان تاجیک در مراکز دانشگاهی، کمک به مراکز علمی و دانشگاهی تاجیکستان، تاسیس و تجهیز ده ها مرکز آموزش فنی و حرفه ای در سطح این کشور و صدها نمونه دیگر از سازندگی از این دست توسط ایران در کشور فارسی زبان تاجیکستان حکایت دارد.

تمامی طرح های اجرا شده تهران در تاجیکستان، همگی از حضور مثبت ایران در این کشور محسوب می شود. با وجود این، در برخی از دوران روابط 32 ساله تهران و دوشنبه، مناسبات دو کشور فارسی زبان به دلیل تنگ نظری های برخی دشمنان گسترش روابط ایران و تاجیکستان دچار سوءظن هایی شده است.

با وجود این و به رغم برخی فراز و نشیب های تکراری در روابط تهران و دوشنبه در بیش از سه دهه گذشته، برخی کارشناسان تخریب دائمی روابط تهران و دوشنبه را غیرممکن قلمداد کرده اند.

در همین ارتباط، «سیف الله صفراف» کارشناس سیاسی تاجیک معتقد است: "محبتی که مردم تاجیکستان به مردم ایران دارند، قابل وصف نیست."

این کارشناس تاجیک با بیان این که ایران و تاجیکستان برادر محسوب می‌شوند، تصریح کرد: "تاجیک‌ها به بهبود روابط تهران و دوشنبه در آینده امیدوارند."

این اظهارات سیف الله صفراف حاکی از آن است که بروز مشکلات در روابط تهران و دوشنبه همواره از سوی دولت دوشنبه به دو ملت فارسی زبان تحمیل شده است.

این در حالی است که روابط ایران و تاجیکستان همواره از اهمیت زیادی برای ملت های فارسی زبان برخوردار بوده است. این اهمیت از یک واقعیت غیرقابل انکار ناشی می شود و آن این که میان ایرانیان و تاجیکان پیوندهای دیرینه فرهنگی و دینی، تاریخی و زبانی وجود دارد و این پیوندها در فراز و فرود تغییرات ژئوپلیتیک منطقه هیچگاه از میان نرفته است و همان گونه که کارشناسان تاجیک همواره در اظهارات خود اشاره می کنند، تخریب دائمی روابط تهران و دوشنبه غیرممکن است.

نویسنده: محمدعلی طالبی

117