«مایک پمپئو» روز چهارشنبه در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا، درباره رویکرد آمریکا در قبال ایران، ادعا کرد: ایران همان کشور پنج ماه پیش نیست؛ این موضوع به خاطر آن است که کارزار فشار مالی و خروج آمریکا از برجام تأثیر داشته است. وزیر خارجه ترامپ گفت: آمریکا مخالف این است که ایران، غنیسازی اورانیوم داشته باشد.
مایک پمپئو شامگاه یکشنبه گذشته هم درجمع شمار معدودی از مخالفان جمهوری اسلامی ایران در ایالت کالیفرنیا، بار دیگر در موضعگیری ضد ایرانی، تهران را کاملا ضد غرب دانست و گفت: کاخسفید در همکاری با دیگران، فشار و سیاست به صفر رساندن فروش نفت ایران را پیگیری میکند.
دولت ترامپ و هیات حاکمه تندرو و ضد ایرانی آمریکا همه روشهای ممکن را به خدمت گرفتند تا از همه ابعاد به جمهوری اسلامی ایران فشار وارد کنند تا آنطور که خود میخواهند با ایران گفت و گو کنند. وابسته بودن، نفوذ در ایران و تُهیسازی ایران از هرگونه مولفه قدرت؛ ایران مطلوب دولت ترامپ است که با عقبه براندازی آن را پیگیری میکند. خروج آمریکا از برجام، تشدید فشارهای اقتصادی، سیاسی و تشدید جنگروانی با ایران در همین چارچوب قرار دارد تا بهزعم کاخسفید ایران وارد گفت وگو با آمریکا شود.
تجربه 40 سال انقلاب اسلامی بهخوبی مخصوصا برای دولتمردان آمریکایی ثابت کرده است ایران در برابر فشارها تسلیم نخواهد شد و در هر شرایطی؛ استقلال سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی خود را از دست نخواهد داد. امروز هم دولت ترامپ در سایه رجزخوانی (فشار و تهدید) موفق نخواهد شد گفت وگوی مورد نظر خود را با ایران عملی کند. درهمین چارچوب؛ «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت خارجه ایران روز چهارشنبه در واکنش به تازهترین سخنان مقامات مختلف آمریکا که همزمان با تهدید، درخواست مذاکره با ایران را مطرح میکنند، گفت: «دولت آمریکا تصور مذاکره یکسویه و از سر زیادهجویی و در سایه تهدید با ایران سرفراز را برای همیشه فراموش کند.»
شاید این نوع مدل (گفت وگو از سر زیادهخواهی) در جای دیگر جواب داده باشد و برخی کشورها حاضر باشند خود را وابسته به آمریکا بدانند و در سایه این کشور نقشآفرینی کنند، اما ایران با داشتن تمدنی چند هزارساله و مولفههای بومی قدرت به طور مستقل بازی میکند و اسیر تئوریهای فشار از سوی آمریکا نخواهد شد. جمهوری اسلامی ایران امروز به لطف انسجام و ایستادگی در عرصههای مختلف مقتدر است. مولفههای نظامی- دفاعی، موقعیت ژئوپلیتیک و حضور موثر در معادلات منطقهای از جمهوری اسلامی ایران، بازیگری فعال ساخته است که موجودیت آن در زمان، حال و آینده در وابستگی به قدرتهای بزرگ تعریف نمیشود. امروز، دوران سلطهجویی و یکسویهنگری نیست و در چنین شرایطی؛ ملت و دولتهای مستقل اسیر چنین توهماتی نخواهند شد.
ایران امروز علاوه بر عرصه سیاسی در عرصه حقوقی هم در برابر آمریکا پیروز است و در همین چارچوب دیوان بینالمللی دادگستری به شکایت ایران از آمریکا پاسخ مثبت داده است. در همین زمینه؛ «حسن روحانی»، رئیس جمهوری ایران روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با تأکید بر اینکه در هر صحنهای روبهروی آمریکا ایستادگی میکنیم، گفت: «شکایت به دیوان بینالمللی دادگستری صحنه حقوقی بود و در صحنه سیاسی هم این ایستادگی وجود دارد و اینکه امروز اکثریت قاطع کشورهای جهان، اقدامات آمریکا را نادرست، محکوم و یا حداقل از آن اظهار تأسف میکنند، نشانههایی از این ایستادگی است. ما باید در همه زمینهها در برابر توطئههای دشمنان ایستادگی کنیم.» 114/112
نویسنده: علی کرمی
بیشتر بخوانید:
تداوم تحریمها؛ اوج دشمنی و خیاثت آمریکا با ایران/ تحلیل
اوج دشمنی آمریکا با ایران درپی خروج از برجام؛ تداوم سیاست تحریمی
تحریم موشکی ایران؛ تداوم دشمنی آمریکا با انقلاب اسلامی / تحلیل