«ذبیح الله مجاهد» در بیانیه ای اعلام کرد: طالبان هیچ گونه مذاکره ای با «زلمی خلیل زاد» در اسلام آباد نخواهد داشت.
در این بیانیه همچنین آمده است خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، لغو محدودیت سفر رهبران طالبان و مبادله زندانیان، پیش شرط های هر گونه مذاکره با آمریکا است.
این در حالی است که رسانه های پاکستانی صبح روز شنبه از موافقت طالبان برای دیدار با نماینده آمریکا و اعزام هیاتی 12 نفره به اسلام آباد برای این مذاکره خبر دادند.
تاکنون سفرهای «زلمای خلیل زاد» به کشورهای منطقه از جمله افغانستان، قطر و امارات برای فشار و وادار کردن گروه طالبان برای مذاکره با آمریکا و دولت افغانستان نتیجه ای نداشته است.
اظهارات سخنگوی طالبان در رد برخی خبرهای منتشر شده درباره نشست آتی این گروه با نماینده آمریکا در اسلام آباد و توضیح وی در دلایل مخالفت با این برگزاری این نشست، حاکی از ناکامی خلیل زاد در پیشبرد برنامه خود برای کشاندن طالبان به گفتگوهای آشتی ملی در افغانستان است.
تاکید این سخنگو درباره اینکه طالبان هیچ برنامه ای برای دیدار با خلیل زاد در اسلام آباد ندارد، نشانه ای جدی از شکاف طالبان و آمریکا بر سر چگونگی خاتمه جنگ در افغانستان و برقراری ثبات و آرامش در این کشور است.
این موضع «ذبیح الله مجاهد» درحالی مطرح شده است که چندی پیش نمایندگان طالبان با خلیل زاد در امارات گفتگو کردند که این مذاکرات از سوی وزارت خارجه پاکستان هم به طور رسمی تایید شد.
با توجه به برگزاری نشست ابوظبی بین طالبان و نماینده آمریکا پیش بینی می شد که دور آتی مذاکرات آنان در اسلام آباد نیز انجام شود که این موضع مجاهد بار دیگر نشان داد که این گروه برغم حضور در برخی نشستها درباره جنگ و صلح در افغانستان، اما بر لزوم خروج نیروهای خارجی از این کشور را همچنان به عنوان شرط اصلی خود برای پایان جنگ اصرار دارد.
البته سخنگوی طالبان آزادی زندانیان و لغو ممنوعیت سفر برای اعضای ارشد این گروه را هم به عنوان دیگر شروط طالبان برای مذاکرات صلح اعلام کرده است.
با توجه به آنکه دولت آمریکا به خصوص در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور ضمن نقض توافق های خود با دیگر کشورها و یا خروج از توافقنامه های بین المللی خود را به عنوان کشوری بی تعهد به معاهدات دو جانبه یا بین المللی نشان داده، گروه طالبان نیز نگران فریب کاخ سفید در این مذاکرات و عهد شکنی آمریکا در این زمینه است.
بنا به این شرایط است که طالبان بیش از گذشته بر لزوم خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان به عنوان شرط اصلی مذاکرات صلح تاکید دارد، زیرا از نظر این گروه امکان بازگشت نیروهای خارجی پس از خروج کامل نیروهای خارجی به این کشور بسیار بعید است.
در حالی گروه طالبان درباره نشست اسلام آباد با نماینده آمریکا پاسخ منفی داده است که زلمای خلیل زاد بشدت در پی آنست که با طالبان تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به توافق برسد که یکی از گمانه های مطرح در خصوص این سناریو کاخ سفید مشارکت دادن این گروه در قدرت از طریق ورود به عرصه انتخابات است. 114/118
نویسنده: محمدرضاعسگری
بیشتر بخوانید:
دیدار «زلمی خلیل زاد» با مقامات ارشد دولت افغانستان
پیشنهاد پاکستان؛ طالبان مستقیم با دولت افغانستان مذاکره کند/ تحلیل