سیوچهار سال از جنایت حلبچه میگذرد. 16 مارس 1988 شهر حلبچه توسط جنگنده بمب افکنهای ارتش متجاوز رژیم صدام بمباران شیمیایی شد. نیروی هوایی عراق پنج نقطه شهر را با استفاده از انواع بمبهای شیمیایی از جمله گازهای اعصاب وی ایکس، سارین و تابون و گاز خردل بمباران کرد.
طبق اسناد موجود در این حملات هوایی پنج هزار نفر جان باختند و بیش از 15 هزار نفر از اهالی این شهر 30 هزار نفری مجروح شدند.
اگرچه این جنایت توسط رژیم بعث عراق انجام شد، اما غرب هم در این جنایت نقش داشت و هم از آن حمایت کرد. بیش از 400 شرکت اروپایی از جمله شرکتهایی از کشورهای هلند، آلمان و فرانسه در دوران جنگ تحمیلی به رژیم بعث عراق سلاح شیمیایی فروختند.
نکته دیگر نقش حمایتی غرب از این جنایت است. این حمایت در قالب سکوت رسانهای انجام گرفت. عراق در آن بُرهه متحد غرب بود و این جنایت در رسانههای غربی بازتاب چندانی نداشته است. نگاه گزینشی به جنایتها و عبور از آنها، رویکرد همیشگی غرب است. امروز نیز عربستان سعودی متحد غرب است و رسانههای غرب جنایت اعدام 81 شهروند بیگناه توسط رژیم آل سعود را بازتابی ندادهاند و از کنار آن گذشتهاند.
جمهوری اسلامی ایران همواره به کُردهای عراق به چشم نیروهایی نگریسته است که قرابت زیادی با شهروندان ایرانی دارند. بر همین اساس نیز جمهوری اسلامی ایران در صحنههای مختلف کمکهای فراوانی به منطقه کردستان عراق کرد. در سال 1988 در حالی که رژیم صدام کردها را در حلبچه هدف بمباران شیمیایی قرار داد و غرب نیز اقدامی برای کردها انجام ندادند، تعداد زیادی از کردهای عراق در منطقه سلیمانیه به ایران پناه آوردند و در مناطق مرزی ایران سکونت داده شدند.
در سال 2014 زمانی که گروه تروریستی داعش به منطقه کردستان عراق حمله کرد، نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرماندهی سردار سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» در کنار نیروهای کرد با تروریستهای داعش جنگید در حالی که حتی آمریکا که کردها را متحد خود میداند نیز حاضر به کمک به آنها در این برهه نشده است.
«سرکو آزاد گلالی» از اعضای حزب اتحادیه میهنی کردستان میگوید: "ارتباط میان کردهای عراق و جمهوری اسلامی ایران، تاریخی، استراتژیک و مهم است. این ارتباطات جنبه اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی و همچنین جغرافیایی دارد. ایران به درازای تاریخ در همه بحرانها از کوچ دسته جمعی در سالهای حکومت بعث تا حمله داعش، آغوش خود را برای کردها گشوده است. ایران دوست اقلیم کردستان عراق است."
در سالهای اخیر برخی بایگران منطقهای و فرامنطقهای تلاش کردند در روابط جمهوری اسلامی ایران با منطقه کردستان کارشکنی کنند. رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر به بهانه روابط اقتصادی در منطقه کردستان حضور پیدا کرده و علیه جمهوری اسلامی ایران عمل میکند.
اگرچه برخی مقامات محلی کردستان عراق در بروز چنین وضعیتی نقشآفرینی کردند، اما بدون شک این وضعیت نمیتواند خللی در نگاه جمهوری اسلامی ایران به کردهای عراق ایجاد کند.
نکتهای که مقامات دولت بغداد و دولت محلی کردستان باید مورد توجه قرار دهند این است که رژیم صهیونیستی خواستار ثبات و یکپارچگی عراق نیست و اساساً اختلافهای درونی و بیثباتی در هر کشور اسلامی از جمله عراق را مطلوب خود میداند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
بمباران شیمیایی حلبچه؛ فاجعهای که هرگز فراموش نخواهد شد