این اعتراضات درحالی ادامه دارد که مکرون با عقب نشینی از موضعش از تعلیق 6 ماهه اجرای قانون افزایش مالیات بر سوخت خبر داد.
بهرغم همه تلاشهای دولت فرانسه، بسیاری از شهروندان این کشور همچنان معترض به عملکرد و سیاستهای مکرون در خیابانها حضور دارند، معترضان که اصطلاحا به آنها "جلیقه زردها" گفته میشود برای شنبه آینده نیز فراخوان دادهاند.
ناآرامیهای اخیر در فرانسه که شعله آن از 17 نوامبر گذشته در این کشور افروخته شد روز به روز نه تنها در فرانسه، بلکه در دیگر کشورهای اروپایی از جمله هلند و بلژیک نیز در حال گسترش است.
این جنبش اعتراضی که ماهیت ضد سرمایهداری دارد اگرچه به بهانه گران شدن سوخت و از طریق فراخوان از شبکههای مجازی در فرانسه آغاز شد، اما گسترش و تداوم این اعتراضات نشان دهنده عمیق بودن خواستههای مردم و ناکارآمدی سیاستهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دولت فرانسه به ویژه شخص مکرون و سیستم سرمایهداری در اروپاست.
«ادوارد فیلیپ» نخست وزیر فرانسه در این باره میگوید: این خشم و عصبانیت بسیار ریشهدار و عمیق است. این خشم ریشه در بیعدالتی دارد. این افراد کسانی هستند که نمیتوانند زندگی شایستهای داشته باشند و به نیازهای فرزندانشان پاسخ دهند.
کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه مدتهاست با مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی از جمله افزایش اختلافات داخلی، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، گسترش تروریسم در اروپا، معضلات مربوط به مهاجران، افزایش نرخ بیکاری، کاهش رشد اقتصادی و افزایش هزینهها رو بهرو هستند.
این شرایط نارضایتیهای اجتماعی را دامنزده است، به طوری که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2017 فرانسه نیز بسیاری از تحلیلگران ریشههای پیروزی «امانوئل مکرون» جوان را، استقلال وی از احزاب این کشور و ارایه برنامههای اصلاحات اقتصادی و سیاسی برای فرانسه میدانستند.
با این حال با گذشت حدود دو سال از روی کار آمدن مکرون، نه فقط وی موفق به بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی فرانسه نشد، بلکه روز به روز از محبوبیت مکرون کاسته شده است تا جایی که اکنون معترضان شعار برکناری وی را سر میدهند.
برخورد خشونت بار پلیس فرانسه با معترضان خشمگین و پافشاری اولیه مکرون بر اجرای برنامههای اصلاحی خود نیز سبب شده است اکنون بهرغم کوتاه آمدن دولت و درخواست مذاکره با نماینده جنبش اعتراضی، مذاکرهای صورت نگیرد.
به طوری که جنبش "جلیقهزردها" با رد درخواست دولت، آن را اصطلاحا "خرده نان پاشیده شده" دولت جلوی معترضان به نظام سرمایهداری دانسته است و اقدامات و سیاستهای جدیتر دولت را خواستار شد.
«دومینیک موئز» کارشناس مسائل سیاسی در این باره میگوید: طبقه کارگر و متوسط جامعه در فرانسه احساس سرخوردگی میکنند و به خشم آمدهاند تا جایی که روز به روز امیدشان را به آینده از دست میدهند. آنها مکرون را رییس جمهور ثروتمندان میخوانند.
اینک تظاهرات "جلیقهزردها" دامنه گستردهتری به خود گرفته و تجلی اعتراض و خشم مردمی است که طی سالهای اخیر بیشترین فشارهای اقتصادی را بر خود لمس کرده و اکنون معترض سرمایهداری و خواهان برقراری عدالت در همه ابعاد از جمله عدالت اقتصادی هستند.
مقامات فرانسه وعده بهبود شرایط، توجه به درخواست معترضان و مذاکره با آنها را دادهاند اما به نظر میرسد امید چندانی به تحقق این وعدهها نیست و این جنبش اعتراضی کم و بیش ادامه خواهد یافت. 138/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتربخوانید:
عقب نشینی دولت فرانسه؛ مالیات بر سوخت 6 ماه تعلیق شد
گزارش: عقب نشینی دولت فرانسه در مقابل اعتراضات
مخالفت سنای فرانسه با افزایش مالیات بر سوخت؛ عقب نشینی در برابر جلیقه زردها/ تحلیل