تحلیل:

ایران پرس: «کریستوفر کاولی» فرمانده عالی نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در اروپا در اظهاراتی با بیان اینکه فروش تسلیحاتی آمریکا به اروپا از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین ۶۰۰ درصد افزایش یافته‌است، اظهار داشت: ارزش سفارش‌های تسلیحاتی کشورهای اروپایی از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین تاکنون به ۲۶۵ میلیارد دلار رسیده است.

چرا مهم است:

افزایش ۶۰۰ درصدی فروش‌های تسلیحاتی آمریکا به اروپا در واقع حاصل و پیامد جنگ اوکراین و تداوم آن و احساس خطر رو به تزاید برخی کشورهای اروپایی عضو ناتو به‌خصوص لهستان و جمهوری‌های سه گانه بالتیک از گسترش دامنه جنگ به این کشورها است. 

زمینه خبر:

آمریکا با بهره گیری از فرصت بی همتایی که به واسطه وقوع جنگ اوکراین و افزایش بی سابقه تنش‌های امنیتی در اروپا به وجود آمد توانسته تا قراردادهای تسلیحاتی هنگفتی با شماری از کشورهای اروپایی به خصوص آلمان، لهستان، رومانی و کشورهای حوزه اسکاندیناوی منعقد نماید.

 طبق آمارها بزرگ‌ترین فروشنده تسلیحات به کشورهای اروپایی، ایالات متحده بوده که در بازه زمانی ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ سهم ۵۵ درصدی از بازار اروپا داشته است. این میزان در مقایسه با بازه زمانی قبلی ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ افزایشی ۳۵ درصدی داشته است. 

نکات کلیدی:

ارزش سفارش‌های تسلیحاتی اروپا به آمریکا از زمان شروع جنگ اوکراین به ۲۶۵ میلیارد دلار رسیده است.

فروش تسلیحات آمریکا به اروپا ۶۰۰ درصد افزایش یافته و چهار هزار سفارش جدید ثبت شده است.

لهستان با اختصاص ۴٪ از تولید ناخالص داخلی به دفاع، پیشتاز هزینه‌های نظامی در ناتو است.

آلمان با بودجه ۱۰۰ میلیارد یورویی، خریدهای بزرگی مانند جنگنده‌های F-35 را انجام داده است.

ترامپ خواستار افزایش بودجه نظامی اروپا به ۵٪ از تولید ناخالص داخلی این کشورها شده که می‌تواند فروش تسلیحات را بیشتر کند.

نگاه عمیق‌تر:

با وجود ادعاهای مکرر اتحادیه اروپا و برخی کشورهای اروپایی به‌خصوص آلمان، فرانسه، لهستان و کشورهای حوزه بالتیک در باره تهدید امنیتی و وجودی از جانب روسیه، اما دولت ترامپ موضعی متفاوت در این زمینه اتخاذ کرده و اساساً منکر تهدید اروپا از جانب روسیه است.

این امر موجب شده تا اروپایی‌ها به‌شدت از دولت ترامپ برای تداوم تأمین امنیت خود نامید شده و به دنبال کسب ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها مستقل دفاعی و نظامی برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه باشند. مسلما این مسئله به‌معنای افزایش توانمندی‌های نظامی با خریدهای تسلیحاتی از جمله از آمریکا خواهد بود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

سیما مشتاقان