براساس حکم این شورا که درپی شکایت گروههای حقوق بشری صادر شده است، مجوز 8 قرارداد تسلیحاتی میان کارخانه اسلحهسازی «اِف اِن هرستال» بلژیک و عربستان سعودی باطل میشود. کارخانه اسلحهسازی «اِف اِن هرستال» در سال 2017 تسلیحاتی به ارزش نزدیک به 153 میلیون یورو به ریاض فروخته بود.
عربستان؛ بزرگترین واردکننده سلاح در جهان
براساس گزارشهای بینالمللی، عربستان طی پنج سال گذشته یکی از بزرگترین واردکنندگان سلاح درجهان بوده است، به ویژه خریدهای تسلیحاتی عربستان از زمان روی کار آمدن ملک سلمان، پادشاه کنونی این کشور و تشدید نظامیگری عربستان در منطقه و به راه انداختن جنگ یمن ابعاد گستردهتری به خود گرفته است.
علاوه برعربستان، متحدان این کشور از جمله امارات نیز از جمله خریداران بزرگ سلاح محسوب میشوند. این سلاحها نه فقط در جنگ یمن بلکه در حمایت از گروه های تروریستی فعال در منطقه از جمله داعش نیز به کار میرود. موسسه "پژوهشهای تسلیحاتی" در این زمینه فاش کرد بخش زیادی از تسلیحاتی که در اختیار گروه تروریستی داعش قرار دارد، از سوی آمریکا و عربستان تامین شده است.
عربستان تامینکننده سلاح داعش
به گزارش این موسسه، این سلاحها از طریق توافقات محرمانهای که آمریکا و دولت سعودی نقش بهسزایی در آن داشتند، به دست داعش در سوریه و عراق رسیده است.
بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و اسپانیا نیز از جمله تامین کننده سلاح برای ریاض و متحدانش هستند.
این درحالی است که شدت گرفتن جنگ در یمن و کشته شدن هزاران نفر از شهروندان بیگناه یمنی در این جنگ، موجی از اعتراضات گروههای بشردوستانه را در کشورهای مختلف اروپایی درپی داشته است.
به گفته معترضان، بسیاری از دولتهای اروپایی و آمریکا با بستن قراردادهای سنگین فروش سلاح، عربستان و متحدانش را در جنگافروزی و ایجاد بیثباتی در منطقه به ویژه در جنگ علیه یمن و حمایت از گروههای تروریستی چون داعش یاری میکنند.
آماری از فجایع جنگی عربستان در یمن
اندرو اسمیت، سخنگوی پویش ضد تجارت تسلیحاتی در این باره گفت: «بمباران یمن توسط عربستان تاکنون هزاران کشته بر جا گذاشته و یکی از بدترین فجایع انسانی را در دنیا رقم زده است.
با این وجود، دولتهای پی در پی در بریتانیا همواره و گام به گام از رژیم سعودی پشتیبانی و این رژیم را مسلح کردهاند.
این سیاست دولتهای اروپایی درحالی است که بسیاری ازمقامات این کشورها در رویههای دوگانه از یکسو با ژستهای بشردوستانه هرگونه جنگ و کشتار را محکوم میکنند و از سوی دیگر با فروش و تجهیز تسلیحات، درصدد حمایت از جنگافروزی و کشتارهستند.
در این راستا؛ افزایش موج اعتراضات مردمی و گروههای مدافع حقوق بشر در جهان علیه سیاستهای فروش اسلحه به عربستان و متحدانش و تلاش برای جلوگیری از فروش سلاحها از طریق قانون، گامی برای واداشتن دولتهای غربی به خودداری از فروش سلاح به رژیمهای سرکوبگر عربی تلقی میشود. 134/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
دولت ائتلافی آلمان به توقف صادرات سلاح به عربستان ملزم شد
گروه های حقوق بشری خواستار توقف صادرات سلاح های انگلیسی به عربستان و امارات شدند