ایران پرس- شاهزادگان زندانی سعودی از جامعه جهانی خواستند در کنار رسیدگی به موضوع قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، به مساله بازداشت شاهزادگان و فعالان جامعه مدنی عربستان نیز رسیدگی شود.

روزنامه فرامنطقه‌ای «القدس العربی» نوشت، شاهزادگان زندانی سعودی درپی قتل خاشقجی از ترس جان خود حمایت‌های بین‌المللی  را خواستار شده‌اند.

این درحالی است که تاکید دبیرکل سازمان ملل مبنی بر اینکه سکوت درباره حقایق پرونده قتل "خاشقجی"، باعث تکرار اینگونه جنایات خواهد بود، بیانگر نگرانی جامعه جهانی از تشدید سیاست‌های تروریستی آل سعود علیه مخالفان است. 

«جمال خاشقجی»، دوم اکتبر، پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شد.

رژیم سعودی بعد از 18 روز سکوت و تکذیب بالاخره تحت فشارهای جامعه جهانی  تائید کرد وی در کنسولگری این کشور در ترکیه به قتل رسیده است.

تایید قتل خاشقچی از سوی عربستان، حالا این پرونده پیچیده را وارد فاز جدیدی کرده است. موضوع قتل خاشقجی بازتاب بسیاری در عرصه داخلی و بین‌المللی داشته است که انزوای عربستان در بعد بین‌المللی و نگرانی فزاینده از موج جدید وحشی‌گری‌های آل سعود علیه مخالفان چه در داخل و یا خارج عربستان از اولین پیامدهای قتل خاشقجی بوده است. 

در پی قتل خاشقجی رسانه‌های جهان از احتمال دخالت محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در قتل وی سخن گفتند و این بار مسئولان عربستان، دخالت بن سلمان را در این جنایت منکر شدند.

این در حالی است که عملکرد محمد بن سلمان نشان می‌دهد که وی در پرونده‌های اصلی آل سعود سیاست «مشت آهنین» را به کار می‌گیرد و پیش از این نیز بازداشت زنجیره‌ای شخصیت‌های دینی، فرهنگی و حقوقی عربستان را شاهد بوده‌ایم. ریشه‌های خشونت آل سعود در عرصه سیاسی مورد بررسی مطبوعات و محافل رسانه‌ای قرار داشته است.   

نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» نوشته است، به نظر می‌رسد محمد بن سلمان آموزه‌های ماکیاولی را به عنوان  یکی از اصلی‌ترین نظریه‌پردازان خشونت‌گرایی در عالم سیاست سرلوحه خود قرار داده‌است. این نشریه اما به چالش‌های پیش‌روی پیروی از چنین آموزه‌هایی در عصر حاضر می‌پردازد.

حدود پنج قرن پیش «ماکیاولی» در مشاوره و پیشنهادات‌ خود به حاکمان سبب شد تا شیوه‌ای بیرحمانه نوینی از حکومتداری باب شود. 

بی‌تردید درس‌های ماکیاولیستی از رسوایی قتل‌های هدفمند توسط سعودی‌ها این بوده است که مخالفان را حذف کنید تا راحت‌تر حکمرانی کنید، بدون اینکه احساس شرمساری کنید! که این رفتار به وضوح در رفتار آل سعود بویژه شخص بن سلمان در ماجرای به قتل رساندن جمال خاشقجی مشاهده می‌شود.

قتل «جمال خاشقجی» نشان می دهد، مخالفان سیاسی و منتقدان رسانه‌ای آل سعود حتی در خارج از عربستان نیز امنیت جانی ندارند و با تروریسم دولتی این رژیم مواجه هستند. 

جمال خاشقجی نخستین مخالف عربستانی نیست که هدف تروریسم دولتی عربستان قرار گرفته است، بلکه چنین اقداماتی مدت مدیدی است که توسط آل سعود علیه مخالفان در خارج کشور به کار گرفته شده است.

شواهد نشان می‌دهد کشتن مخالفان سعودی در خارج از کشور موضوعی عادی برای آل سعود محسوب می‌شود و قتل  ناصر السعید از جمله آنها به شمار می‌‌رود که پس از ربوده شدن در سال 1979 به قتل رسید.

یک جاسوس انگلیسی، 30 سال پس از ربوده شدن ناصر السعید فاش کرد وی پس از ربوده شدن، به قتل رسید و جسد وی از هواپیما در ساحل دریای مدیترانه انداخته شد و جسد وی هرگز پیدا نشد.

قتل خاشقجی نشان می‌دهد روند کشتار فعالان رسانه‌ای و سیاسی عربستانی تشدید شده است و این موضوع زنگ خطر را درخصوص اینکه سرنوشتی نامعلومی در انتظار همه مخالفان است به صدا در آورده است. چنین وضعیتی برخورد جدی جامعه جهانی با رژیم ضد بشری آل سعود را ضروری تر کرده است.     

نویسنده: بیژن نجفی

117/120

دردسرهای ماجرای خاشقجی برای آمریکا

چراغ‌سبز ترکیه برای انجام تحقیقات بین‌المللی درباره قتل خاشقجی

گزارش: واکنش نخست‌وزیر ایتالیا به‌قتل خاشقجی

گزارش: روشن شدن ابعاد دیگری از معمای قتل خاشقجی

گزارش: تاثیر پرونده قتل خاشقجی بر فروش سلاح آلمان به‌عربستان

پرونده قتل‌خاشقجی؛ غرب: بن‌سلمان مسئول است

 دفاع ترامپ از فروش سلاح به عربستان/ ترامپ قتل خاشقجی با برنامه ریزی قبلی نبوده است

دبیرکل سازمان ملل خواستار تحقیق شفاف درباره قتل «خاشقجی» شد