ایران پرس- از هنگام روی کار آمدن دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس جمهور آمریکا، نه فقط عرصه بین‎‌المللی دستخوش تنش‌های زیادی به دلیل سیاست‌های وی شده، بلکه جهان غرب به‌خصوص روابط دوسوی اقیانوس اطلس نیز وارد برهه متلاطمی شده است.

به دلیل مواضع جنجالی ترامپ، روابط وی با سران کشورهای گروه هفت نیز دچار تنش شده و به ویژه نشست سران این گروه در ژوئن 2018 در کانادا، شاهد جدال‌های بی‌سابقه‌ای بین «ترامپ» از یک سو و سران اروپایی و نخست وزیر کانادا از سوی دیگر بود. برخی تحلیلگران اکنون به جای گروه 7 از گروه 6+1 استفاده می‌کنند که نشانگر وقوع شکافی اساسی در این گروه و آینده نامعلوم آن است.

آیا تحولاتی در گروه 7 درحال وقوع است؟

ترامپ در نشست اخیر گروه هفت تلاش کرد که با فشار به سایر اعضا برای عضویت مجدد روسیه در گروه هفت آن را به گروه هشت ارتقا دهد، اما این پیشنهاد ترامپ با واکنش منفی سران کشورهای عضو این گروه مواجه شد. با این حال ظاهرا تحولاتی در این زمینه در حال وقوع است.

در این راستا؛ «جوزپه کونته» نخست‌‌وزیر ایتالیا از موضع ترامپ در زمینه بازگشت روسیه به گروه 7 استقبال کرد. کونته در نشست خبری در کاخ‌‌سفید گفت: موضع ترامپ در زمینه بازگشت روسیه به گروه هفت کاملا منطقی است.  ایتالیا معتقد است که مذاکره میان آمریکا و روسیه از اهمیت اساسی برخوردار است و به این وسیله می‌توان در زمینه ثبات و صلح جهانی اقدام کرد.

این موضع نخست وزیر راست‌گرای ایتالیا که از منتقدین اتحادیه اروپا نیز محسوب می‌شود، ضربه‌ای سخت به موضع واحد اروپا در قبال رویکردها و اقدامات ترامپ محسوب می‌شود. چندی پیش نیز کونته خواستار بازگشت روسیه به این گروه و تشکیل مجدد گروه هشت شده بود. وی معتقد است که این اقدام به سود همه طرف‌ها خواهد بود.

چرایی خروج روسیه از گروه هفت 

به دنبال تشدید تنش‌ها بین روسیه و غرب به دلیل الحاق کریمه به روسیه و نیز بحران شرق اوکراین در سال 2014، در دوره ریاست‌ جمهوری «باراک اوباما» در آمریکا، سران بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، کانادا و ژاپن، خروج روسیه را از گروه ۸ موسوم به هشت کشور بزرگ صنعتی جهان، اعلام کردند.

آنها تاکید کردند تا زمانی که روسیه در سیاست خود درقبال اوکراین تجدید‌نظر نکند، روسیه جایی در گروه هفت نخواهد داشت.

این وضعیت با روی کار آمدن ترامپ با توجه به موضع دوستانه وی درقبال روسیه تغییر کرده است. به رغم اینکه ترامپ ناچار شده طبق خواسته ساختار حاکمیتی آمریکا، همچنان تحریم‌ها علیه روسیه را ادامه داده و حتی آن را در اسناد کلان امنیتی و نظامی آمریکا به عنوان دشمن بزرگ آمریکا اعلام کند، اما همان‌گونه که دیدار اخیر روسای جمهوری روسیه و آمریکا در هلسینکی نشان داد، ترامپ خواهان حل و فصل اختلافات بین مسکو و واشنگتن است.

اکنون با سفر نخست وزیر ایتالیا به آمریکا و رایرنی‌های ترامپ با وی، کونته بیش از پیش بر نظر خود تاکید می‌کند. با این حال، می‌توان پیش بینی کرد که این موضع نخست وزیر ایتالیا با مخالفت شدید دیگر اعضای اروپایی گروه هفت یعنی آلمان، فرانسه و بریتانیا مواجه شود. ضمن اینکه کانادا و ژاپن نیز مخالف این امر هستند.

یکی از دلایل موضع جدید نخست وزیر ایتالیا، اهمیت روابط اقتصادی مسکو و رم برای دولت جدید ایتالیا است. در این چارچوب نخست وزیر ایتالیا به روابط اقتصادی حساس کشورش با روسیه اشاره کرده است. ایتالیا تلاش می‌کند تا بار دیگر جای پای محکمی در اقتصاد و تجارت با روسیه برای خود بیابد.

نویسنده: سیدرضامیرطاهر

138/120

بیشتر بخوانید: 

گلوبال‌تایمز: تضعیف گروه هفت و چالش‌های پیش‌رو

گزارش: واکنش پوتین به تهدیدهای گروه هفت

پوتین: قدرت خرید سازمان شانگهای از گروه هفت بیشتر است