ایران پرس- مساله ناپدید شدن و سرنوشت مبهم جمال خاشقجی، روزنامه نگار ومنتقد معروف و مفقود شده سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول واکنش های متعددی را برانگیخته است.

اقدام بی سابقه رژیم سعودی در برخورد با این منتقد که اکنون احتمال قتل بی رحمانه وی بشدت افزایش یافته و حتی صحبت از مثله کردن خاشقجی توسط ماموران اعزامی سعودی به استانبول می رود ،واکنش های شدیدی را در سطح جهانی به دنبال داشته و درخواست ها برای شفاف سازی در این زمینه روز به افزایش است.

کشورها و مقامات ارشد برخی از کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا و نیز در آمریکا ضمن محکوم کردن این اقدام غیر انسانی و ضد حقوق بشری، مساله تحریم و یا ممنوعیت فروش تسلیحات به رژیم سعودی را مطرح کرده اند.

کما اینکه در کنگره آمریکا اکنون بحث  ممنوعیت فروش تسلیحات به عربستان سعودی مطرح شده که نگرانی شرکتهای تسلیحاتی آمریکا را به دنبال داشته است.

در این راستا «رند پال» Rand Paul، «باب منندز» Bob Menendez و «مارکو روبیو» Marco Rubio، سناتورهای امریکایی همگی از تحریم فروش سلاح به عربستان در صورت اثبات قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد رژیم عربستان سعودی از سوی ماموران این رژیم سخن گفتند.

«باب کورکر» سناتور ارشد حزب جمهوریخواه آمریکا اعلام کرد: یافته های اطلاعاتی  نشان می دهد رژیم سعودی به طور مستقیم در توطئه چینی و ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد حکام سعودی به ویژه محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور نقش داشته است.

با این حال دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا آشکارا خواهان ادامه معاملات تسلیحاتی با سعودی شده است.

در این راستا ترامپ با اشاره به درخواست برخی سناتورها برای توقف فروش تسلیحات به ریاض به دنبال قتل خاشقجی گفت که این کار را به دلیل سود میلیاردی هم که شده نخواهد کرد.

ترامپ که تحت فشار افکار عمومی و کنگره آمریکا است تا نسبت به حادثه قتل وحشیانه احتمالی جمال خاشقجی واکنش نشان دهد، در آخرین اظهارنظر خود اعلام کرد که به نظرش «منطقی نیست که معامله تسلیحاتی ۱۱۰ میلیارد دلاری با عربستان را برهم بزند.»

ترامپ گفت: « اگر ما به آنها ۱۱۰(سعودی ها) میلیارد دلار سلاح نفروشیم آنها می‌روند از روسیه و چین می‌‎خرند و این به نفع ما نیست... کارهای دیگری می‌توانیم بکنیم.» رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین درباره درخواست‌های اعضای کنگره در زمینه توقف فروش سلاح به عربستان به دلیل موضوع خاشقجی گفت:اعضای کنگره در این گام عجله کردند و من هشدار می‌دهم این کار احتمالا به ضرر آمریکا باشد.

بدین ترتیب ترامپ بی اعتنایی خود درباره حقوق بشر در کشورهای متحد آمریکا را عیان کرد. در عین حال وابستگان به ترامپ تلاش می کنند که شخصیت جمال خاشقجی را خدشه دار کنند تا بدین ترتیب بی اعتنایی به قتل وی را توجیه کنند .

در این راستا  دونالد ترامپ جونیور، فرزند ارشد ترامپ، پیام های دو روزنامه نگار محافظه کار را در تلاش برای لکه دار کردن نام خاشقجی در توئیتر منتشر کرد.

در این توئیت ها خاشجقی متهم به همراهی با افراط گرایان شده است. وزارت خارجه آمریکا هر ساله گزارشی در باره وضعیت حقوق بشر در کشورهای جهان منتشر می کند و در آن به ویژه کشورهای مخالف یا رقیب آمریکا را متهم به نقض گسترده حقوق بشر می کند ، اما درباره رژیم های وابسته به آمریکا مانند رژیم سعودی از موارد گسترده نقض حقوق بشر توسط آن عبور می کند .

رژیم سعودی از سرکوبگرترین رژیم ها در جهان محسوب شده و بشدت با هر گونه اعتراض و یا انتقاد برخورد کرده و منتقدان و مخالفان خود را مورد آزار و اذیت ، زندانی کردن قرار داده و در مواردی نیز آنها را اعدام کرده است.

محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نیز که اکنون عملا زمام امور این کشور را در اختیار دارد، ضمن پیشبرد سیاست های مد نظر آمریکا عملا ثروت عربستان را با امضای قراردادهای تسلیحاتی و اقتصادی و تجاری چند صد میلیارد دلاری در اختیار واشنگتن قرار داده است تا بدین ترتیب از طریق امنیت وارداتی ، هم چنان رژیم سعودی سلطه خود را بر عربستان حفظ کند.

اکنون با موضع گیری صریح ترامپ به نفع رژیم سعودی می توان انتظار داشت که اقدامات ضد حقوق بشری رژیم سعودی افزایش یابد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/112

بیشتر بخوانید:

پرونده‌خاشقجی؛ آشکار شدن نفاق سیاست جهانی

درخواست سناتورها از ترامپ برای تحقیق در پرونده خاشقجی