ایران پرس: «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در نخستین تماس تلفنی با همتای اوکراینی خود بر حمایت آمریکا از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در مواجهه با روسیه تاکید کرد.

کاخ سفید روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد، جو بایدن در گفت ‌وگوی تلفنی با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین بر حمایت ناگسستنی آمریکا از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در مواجهه با تهاجم مداوم روسیه در دونباس و کریمه تاکید کرد.

جو بایدن هم چنین به زلنسکی اطمینان داده است که به اوکراین اهمیت می دهد و برنامه سفر به این کشور را دارد. این امر نشانگر اهمیت اوکراین در سیاست اروپایی واشنگتن است.

اهداف واشنگتن از موضع مداخله جویانه در بحران اوکراین

موضع مداخله جویانه بایدن در قبال تشدید بحران در شرق اوکراین و افزایش احتمال رویارویی نظامی روسیه و اوکراین در راستای تشدید تنش ها در شرق اروپا و افزایش حضور و نفوذ آمریکا در این منطقه به ویژه در اوکراین صورت می گیرد.

در واقع تشدید بحران در شرق اوکراین بهانه لازم برای مداخله جویی آمریکا و حتی تهدید روسیه را فراهم آورده است. در چند هفته اخیر وقوع درگیری ها بین جدایی طلبان شرق اوکراین و ارتش اوکراین منجر به کشته شدن شماری از نظامیان اوکراینی شده است.

این امر در کنار ادعای «کی یف» در زمینه تحرکات نظامی روسیه در جوار مرزهای غربی اوکراین و نیز در شبه جزیره کریمه موجب شده تا مقامات ارشد کی یف در تماس با مقامات دولت بایدن خواهان کمکهای نظامی واشنگتن شوند.

سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، روسیه را به آماده شدن برای ورود ارتش این کشور به مرزهای شرقی خود، پس از پخش صدها هزار گذرنامه روسی در میان شهروندان این منطقه متهم کرده است.

دولت کی‌یف می‌گوید، نظامیان روسیه برای حمایت مستقیم از جدایی‌طلبان شرق اوکراین آماده می‌شوند. در چند ماه اخیر نقض مکرر آتش بس با مین گذاری در نواحی مختلف شرق اوکراین و نیز درگیری اخیر بین جدایی طلبان و ارتش اوکراین بار دیگر اوضاع منطقه دونباس را بشدت متلاطم کرده و احتمال رخداد دوباره درگیری های گسترده بین طرفین را افزایش داده است.

این ادعا با واکنش شدید مسکو مواجه شده است. «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفت: "روسیه نیروهایش را در قلمروی خود حرکت می‌دهد و تهدیدی علیه کشور دیگری به شمار نمی‌رود."

دولت بایدن که آشکارا رویکرد ضد روسی دارد از زمان روی کار آمدن موضع گیری ها و اقدامات خود علیه مسکو را تشدید کرده است.

«ایان برمر» کارشناس سیاسی معتقد است: "روابط آمریکا و روسیه در دوره بایدن احتمالاً بدترین روابط از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود."

اکنون واشنگتن قصد دارد از حوادث اخیر در شرق اوکراین به مثابه بهانه ای برای تشویق اوکراین به موضع گیری تندتر در قبال روسیه استفاده کند و در عین حال زمینه مداخله و حضور هر چه بیشتر در اوکراین را با مستمسک قرار دادن وجود تهدیدات جدی از جانب روسیه را فراهم آورد.

در این صورت و مداخله احتمالی نیروهای روسیه برای حمایت از جدایی طلبان و حمایت آمریکا از ارتش اوکراین می تواند بحران شرق اوکراین را بسرعت تبدیل به بحرانی بین المللی نماید.

اکنون آمریکا به عنوان کنشگر فعال در بحران اوکراین وارد شده است. در این راستا وزارت دفاع اوکراین روز جمعه (2 آوریل) در بیانیه ای اعلام کرد: "«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا به اوکراین تضمین دفاع در برابر روسیه در صورت آغاز مناقشه مسلحانه داده است."

آستین تاکید کرده که درصورت آغاز تجاوز روسیه به اوکراین، آمریکا این کشور را تنها نخواهد گذاشت. این موضع به معنای آمادگی واشنگتن برای مداخله نظامی و ارسال کمک های نظامی به اوکراین در صورت وقوع درگیری بین روسیه واکراین در شرق این کشور است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

نخستین تماس بایدن با همتای اوکراینی برای مقابله با روسیه

تشدید بحران در شرق اوکراین؛ حمایت واشنگتن و هشدار مسکو