«نوریو نارویاما» در سفر به دانمارک تاکید کرد روسیه در تحولات شبه جزیره کره نقش مهمی دارد و توکیو مسکو را ترغیب خواهد کرد برای عاری سازی هسته ای شبه جزیره کره نقش فعالانه ای را ایفا کند.
در روند تحولات این منطقه، ژاپن و کره جنوبی در کنار آمریکا و روسیه و چین نیز در کنار کره شمالی قرار دارند. هر چند روسیه نقش به مراتب کم رنگتری را در مقایسه با چین برای کمک به حل بحران هسته ای کره شمالی ایفا کرده است اما اخیرا مقامات دولت روسیه از تهیه نقش راهی برای کمک به حل آن خبر دادند که بر دو اصل اساسی استوار است.
اول انکه بحران هسته ای کره شمالی مساله ای دوجانبه میان این کشور و آمریکا است و دو طرف باید برای حل آن گفتگو کنند.
دوم آنکه بستر ساز چنین رویکردی، توقف رزمایش آمریکا در منطقه و متقابلا توقف آزمایشهای موشکی کره شمالی است.
اما واقعیت امر این است که آمریکا خواهان حل بحران شبه جزیره کره نیست و از آن به عنوان فرصتی برای ادامه حضور نظامی خود در شبه جزیره کره، ژاپن و همچنین اعمال فشارهای نظامی و سیاسی بر چین استفاده می کند. به همین دلیل طرح پیشنهادی نقشه راه روسیه مورد استقبال آمریکا و متحدان آن قرار نگرفت.
هر چند، نگرانی های ژاپن و کره جنوبی در مورد پیامدهای بروز هر گونه جنگ در شبه جزیره کره جدی است، زیرا کره شمالی در صورت احساس تهدید و یا حمله پیشدستانه، نیروهای آمریکایی در پایگاه های ژاپن و کره جنوبی و همچنین تاسیسات این کشورها را هدف قرار خواهد که خسارات و پیامدهای ان غیر قابل تصور است.
به همین دلیل مقامات دولت های کره جنوبی و ژاپن که توانایی تاثیر گذاری بر سیاستهای آمریکا در منطقه را ندارند و صرفا ناگزیر به همراهی با آن هستند امیدوارند بتوانند با ترغیب روسیه و چین به ایفای نقش فعالانه تر در بحران شبه جزیره کره به حل ان کمک کنند.
«ژائو هواشینگ» مدیر مرکز تحقیقات روسیه و آسیای مرکزی در دانشگاه فودانگ چین هم معتقد است: «تنها مسکو و پکن می توانند از بروز جنگ در منطقه جلوگیری کنند. دولت چین نسبت به روند اوضاع در شبه جزیره کره بسیار نگران است و به خوبی می داند که عواقب فاجعه آمیز چنین جنگی، همه کشورهای منطقه را دربر خواهد گرفت. البته بی اعتمادی سیاسی بین طرفین اوضاع را بسیار وخیم کرده و امکان بروز درگیری نظامی جدی است، ولی هنوز می توان از آن جلوگیری کرد.»
هر چند روسیه در مقایسه با چین از آسیب پذیری کمتری در قبال بحران شبه جزیره کره برخوردار است اما مسکو نیز می کوشد از این بحران با نزدیک شدن بیشتر به چین از یکسو و بهره برداری از نگرانی های ژاپن و کره جنوبی، بحران شبه جزیره کره را به فرصتی برای خود تبدیل کند.
روسیه که به دلیل مسایلی همچون اوکراین و کریمه با تحریم های آمریکا و اروپا روبرو است می کوشد با همگرایی بیشتر با چین از کمکهای اقتصادی و تکنولوژیکی این کشور برای کاستن از فشار تحریم ها استفاده کند.
روسیه با ژاپن نیز در مورد جزایر کوریل اختلاف دارد و این احتمال که مسکو برای کاستن از نگرانیهای ژاپن و کره جنوبی در مورد مساله کره شمالی امتیازاتی را طلب کند دور از ذهن نیست. به همین دلیل هر چند توکیو خواهان کمک روسیه به حل بحران هسته ای شبه جزیره کره است اما با احتیاط با آن برخورد می کند وعمدتا درخواست هایش را متوجه چین کرده است.
«جیمز شر» مشاور سیاسی در موسسه روابط بین المللی «چتم هاووس» در این باره معتقد است:
«وخامت اوضاع در شبه جزیره کره در حال حاضر به سطحی رسیده که از زمان پایان جنگ بین پیونگ یانگ و سئول در سال 1953 بی سابقه است. ولی قبل از آنکه دور جدید درگیری نظامی در منطقه را پیش بینی کرد، باید درک نمود که همیشه زنجیره ای از حوادث هستند که تهدیدات واقعی را بوجود می آورند و یا آن را می کاهند این زنجیره شامل اقدامات تحریک آمیز، اظهارات تهدید امیز و یا تلاش های مثبت طرفین می شود.»
در هر حال سیاست آمریکا در شبه جزیره کره در همه سطوح همواره تنش زا بوده است زیرا به اعتقاد برخی محافل در واشنگتن سایه جنگ بر منطقه هم می تواند همان کارکرد جنگ را برای واشنگتن داشته باشد.
با این حال از دیدگاه دولت ژاپن، روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در صورت همکاری جدی با چین می تواند بر سیاستهای آمریکا در قبال بحران شبه جزیره کره موثر واقع شود. مشروط برآن که کشورها نفع و امنیت منطقه ای را ملاک تصمیم گیری خود قرار دهند. 113/110
بیشتر بخوانید:
دیدگاه روسای جمهوری چین و آمریکا درباره بحران شبه جزیره کره
برنامه آمریکا برای استقرار جنگ افزارهای پیشرفته در شبه جزیره کره/تحلیل