در روزهایی که موصل عراق با موفقیت نیروهای ملی عراقی و ارتش این کشور در عملیات آزاد سازی این منطقه، آخرین روزهای تسلط داعش را سپری می کند، رسانه ها اخبار گوناگونی از اقدامات داعش در این منطقه منتشر می کنند.

به گزارش خبرگزاری براثا، گروه تروریستی داعش، دو هفته پس از حمله به شهر موصل، مرقد یونس نبی(ع) را منفجر کرد. داعش با این اقدام نشان داد که دشمنی با مرقدها، بقاع متبرکه، تمدن و هرآنچه که با فرهنگ و دین مرتبط است، جزوی از تفکر وهابی این گروه است اما نکته قابل توجه در موصل این است که درباره انفجار مسجد یونس نبی(ع) که مرقد این پیامبر نیز در آن واقع بوده است، اسراری وجود دارد.

رشید سالم، پژوهشگر و نویسنده موصلی در مقاله ای که در روزنامه فرانسوی لوفیگارو منتشر شد، اسرار مربوط به این انفجار را فاش کرد.

در مقاله رشید سالم آمده است، اوستن هنری لایارد، (1817 - 1894) کاوشگر و مستشرق انگلیسی از جمله کسانی بود که در قرن نوزدهم میلادی در جست وجوی یافتن پیکر یونس نبی(ع) بود.

این کاوشگر انگلیسی، پس از توافق محرمانه با والی عثمانی، تونل های مخفی را در زیر مرقد یونس نبی در موصل حفر کرد.

بر اساس این توافق، قرار بود طلاهایی را که در این جست وجو کشف می شود، به والی وقت اعطا کرده و دیگر اشیای کشف شده مانند لوح های گلی و سنگ نوشته ها را خودش بردارد.

یکی از مهم ترین اکتشافات لایارد که بیشتر اسناد مربوط به آنها، تاکنون مخفی نگاه داشته شده، پیکر یونس نبی(ع) است که در یک تابوت سنگی قرار داشت؛ این تابوت نیز در تابوت های چوبی قرار داشت و تصاویر کنده کاری شده روی آنها نشان می داد که پیکر داخل تابوت، متعلق به کسی است که نهنگ، وی را بلعیده است.

شاید این سوال مطرح شود که چرا لایارد در آن زمان، پیکر یونس نبی(ع) را به همراه خود نبرد؟در پاسخ باید گفت که لایارد فردی مسیحی بود که به طور مخفیانه در زیر مسجدی در نینوا اقدام به حفاری کرده بود و بهای برملا شدن این راز را باید با جان خود می پرداخت، بر این اساس، وی درخصوص یکی از بزرگ ترین اکتشافات تاریخ جهان سکوت کرد و اسرار مرقد یونس نبی(ع) تا زمان حمله داعش به موصل همچنان پنهان باقی ماند.

به نوشته سالم، گروه تروریستی داعش از نخستین روزهای سقوط موصل، مخفیانه وارد مرقد یونس نبی (ع) شده بودند و از این حقیقت نیز آگاهی داشتند که آنچه که درباره دفن شدن پیکر این پیامبر در فلسطین در تورات ذکر شده، نادرست است و کاوش گران آثار باستانی تاکنون نتوانسته اند، وجود مرقد یونس نبی را در فلسطین اثبات کنند.

داعش با مشورت با گروه های حرفه ای که همراه با این گروه به موصل آمده بودند و با استفاده از تجهیزات پیشرفته و نقشه ای که مکان قبر را به طور دقیق نشان می داد، تابوت حاوی پیکر یونس نبی را از قبر خارج کرده و به داخل خودروهای سیاه منتقل کرد.

تروریست های داعش پس از این اقدام، با این ادعا که وجود چنین اماکنی مغایر با عقاید داعش است، مسجد یونس نبی را منفجر کردند.

منفجر کردن مساجد شیث نبی (ع) و جرجیس نبی(ع) از دیگر اقدامات داعش بود که برای سردرگم کردن افرادی انجام داد که از ماجرای انفجار مسجد یونس نبی(ع) مطلع شده بودند؛ ضمن آنکه همه اعضای تیم محلی که در حفاری و بمب گذاری مسجد یونس نبی همکاری کرده بودند، کشته شدند تا دیگر شاهدی برای نقل این ماجرا وجود نداشته باشد.

مسجد یونس نبی بر روی تپه ای که "تل التوبه" نام دارد و از هزاران سال پیش تاکنون به عنوان مکانی مقدس شناخته شده است، بنا شده بود.

به گفته دانشمندان علوم باستانی، این تپه شاهد تمدن های مختلفی از جمله آشوری، مسیحی و اسلامی بوده و هنوز اسرار بسیاری در زیر این تپه پنهان است، با توجه به بنای مسجد بر روی آن، این تپه یکی از اماکن مهمی است که گنج های بسیاری در دل خود دارد

کاوشگران خارجی از قرن نوزدهم میلادی به طور پنهانی کاوش های بسیاری در این منطقه انجام داده و آثار مهمی را که مربوط به تمدن آشوری هاست، کشف کرده اند؛ این آثار کشف شده هم اکنون در برخی از موزه های جهان نگهداری می شوند.