ایران پرس- پس از سه سال و نیم فراز و نشیب، سرانجام "برگزیت" عملی شد و بریتانیا ساعت 11 شب (به وقت محلی) 31 ژانویه رسما اتحادیه اروپا را ترک کرد و به 47 سال حضور خود در این اتحادیه پایان داد.

"بوریس جانسون" نخست وزیر بریتانیا در پیامی به این مناسبت، جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا را "طلوع دورانی تازه" خواند و به آن خوش‌ آمد گفت.

مقامات اتحادیه اروپا اما از وقوع برگزیت خشنود نبودند و آن را پایان یک همکاری سیاسی و اقتصادی چند دهه ای با بریتانیا دانستند.

"امانوئل مکرون"، رییس جمهوری فرانسه با اشاره به اینکه برگزیت از اهمیت عظیم تاریخی برخوردار است، ضمن ابراز غم و اندوه خود، برگزیت را یک "زنگ هشدار" خواند.

برگزیت در حالی اتفاق افتاد که بسیاری از شهروندان بریتانیا نیز با نارضایتی و نگرانی در جشن خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا حضور داشتند. آنها نگران آینده این کشورند وهمچنان چند دستگی میان شهروندان این کشور و احزاب سیاسی ادامه دارد.

بسیاری که مخالف برگزیت هستند وقوع آن را آغاز دوران افول بریتانیا می دانند؛ اما بسیاری امیدوارند با این جدایی، بریتانیا بتواند ساختارهای اقتصادی و سیاسی خود را بازسازی و با گذشت زمان، شرایط بهتری را به دست آورد. "دیوید کامرون" نخست وزیرپیشین بریتانیا و معمار طرح خروج این کشور از اتحادیه اروپا، برگزیت را روزی بزرگ برای بریتانیا خواند و مدعی شد، کشور می تواند در فضای جدید مسیر موفقیت را طی کند.

مطابق توافق صورت گرفته از 1 فوریه 2020 دوره گذار آغازخواهد شد که طبق آن بریتانیا بدون داشتن حق رای تا آخردسامبر2020، از قوانین اتحادیه اروپا تبعیت خواهد کرد. لندن و بروکسل امیدوارند در این زمان، به توافقی دائمی درباره چگونگی همکاری‌های آینده میان دو طرف دست پیدا کنند.

دوره گذار، دوره ای مهم و سخت برای طرفین محسوب می شود و قرار است در مذاکرات این دوره، روابط اقتصادی، امنیتی، مسائل مرزی و نظایر آن تعریف شود. در حال حاضر ابهامات و دشواری های بسیاری بر سر چگونگی روابط تجاری و اقتصادی آتی میان لندن و بروکسل همچنین مسائل امنیتی مربوط به مرز ایرلند وجود دارد.

تعیین روابط تجاری و اقتصادی، اصلی اساسی و مهم در این مذاکرات است. طرفین به ویژه نگران روابط تجاری پس از برگزیت هستند.

"شارل میشل" رئیس شورای اروپا در نخستین اظهار نظر گفت: پیام ما درباره مذاکراتی که با هدف تبیین روابط آینده اروپا و بریتانیا انجام می‌گیرد، بسیار ساده است؛ ما می‌خواهیم تاجایی که ممکن است در همه زمینه‌ها روابط تنگاتنگ را حفظ کنیم، اما هرچه بریتانیا بیشتر از استاندارد‌های اروپایی فاصله بگیرد، دسترسی بریتانیا به بازار‌های داخلی اروپا کمتر خواهد شد.

موضوع مرز ایرلند و چگونگی مبادلات کالا و تردد از آن، از جمله محورهای جدی در مذاکرات آینده است. بسیاری امیدوارند بریتانیا و اتحادیه اروپا به توافقی برسند که بدون نیاز به اتحادیه گمرکی یا قوانین یکسان، بشود مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند را نامرئی نگه داشت.

ولی چنین شیوه‌ای غیرمعمول و تا حدی غیرممکن است. به نظر می رسد رسیدن به برگزیتی که هم خواسته‌های بریتانیا برای خودمختاری کامل در قوانین و تجارتش را برآورده کند و هم مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند را نامرئی نگه دارد، اگر ناممکن نباشد بسیار دشوار است.

بسیاری از طرفداران برگزیت امیدوارند بریتانیا در ماه های پیش رو، با بستن قراردادهای تجاری بزرگ به ویژه با آمریکا زمینه بهبود شرایط اقتصادی این کشور را فراهم کند.

"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا لحظاتی پس از اعلام رسمی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در حساب توئیتری خود نوشت: خرسندم که بریتانیا و اتحادیه اروپا بر سر برگزیت که به اراده ملت بریتانیا ارج می نهد، توافق کردند. ما با ورود بریتانیا به مرحله بعدی، بر ادامه روابط قوی، سازنده و موفق خود با این کشور ادامه خواهیم داد.

هر چند هواداران خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، کار برگزیت را تمام شده می دانند، اما خروج 31 ژانویه بریتانیا یک خروج نمادین بوده و 11 ماه آینده، سرنوشت و آینده بریتانیا و اتحادیه اروپا را  رقم خواهد زد. مذاکرات سختی پیش رو مقامات اتحادیه اروپا و بریتانیا است؛ مذاکراتی که آینده سیاسی و اقتصادی و روابط آنها را برای دهه های آینده شکل خواهد داد.

نویسنده:آتوسا دینیاریان

138/118

بیشتربخوانید:

بریتانیا رسما از اتحادیه اروپا خارج شد