تهران- ایران پرس: سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اتفاقی که طی روزهای اخیر در مرز ایران و افغانستان رخ داد، گفت: این حادثه ناشی از عدم آشنایی مرزبانان جدید هیئت حاکمه سرپرستی طالبان بود.

«سعید خطیب زاده» روز دوشنبه در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پرس در خصوص اتفاقی که طی روزهای اخیر در مرز ایران و افغانستان رخ داد، اظهار داشت: در مرز مشترک با افغانستان در برخی نقاط دیوار‌ها و موانعی برای جلوگیری از ورود قاچاقچیان به ایران داریم که برخی از این موانع و دیوار‌ها چند صد متر داخل خاک ایران کشیده شده‌اند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: نیرو‌های طالبان که مرزبانی را انجام می‌دادند با نقطه صفر مرزی ناآشنا بودند و بر اساس این سوءتفاهم به برخی اتباع ایران آتش گشودند که نیرو‌های مرزبانی ما مجبور به پاسخ شدند.

خطیب زاده اضافه کرد: بعد از این حوادث دو طرف در ایران و افغانستان تلاش کردند، این موضوع به نقطه‌ای برای فهم بیشتر بینجامد.

وی تاکید کرد: در بین دو طرف خطوط ارتباطی مستقیمی را گذاشتیم که اگر مواردی از این دست بود، صحبت کنند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص آینده افغانستان، گفت: آینده افغانستان باید بر اساس خواست و اراده مردم افغانستان چیده شود. قطعاً هیچ دولتی که فراگیر نباشد و بازتاب برنده ترکیب قومی جمعیت افغانستان نباشد نمی‌تواند آینده افغانستان را به عنوان کشور آرام با ثبات و مسیر روشن توسعه تضمین کند و این صدایی است که در اجلاس تهران هم شنیده شد.

آخر این هفته دور بعدی مذاکرات آغاز می‌شود

خطیب زاده با بیان اینکه آخر این هفته دور بعدی مذاکرات وین آغاز می‌شود، گفت: روز گفت و گوها را «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین و «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا  مشخص می‌کنند.

وی درخصوص اظهارنظرهای طرف‌های مقابل بعد از پایان مذاکرات اظهار کرد: طرف‌های مقابل هیچ ایرادی بر متون ایران در برجام نگرفتند و فقط گفتند نمی‌توانیم همه آن را تامین کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: برخی بدعهدی ها و بی عملی ها اتفاق افتاد و اگر این راستی آزمایی‌ها انجام نشود، به گفته خود غربی‌ها هیچ کار و فعالیت تجاری و اقتصادی با ایران انجام نخواهد شد.

خطیب زاده تصریح کرد: ما حافظ منافع مردم هستیم و در وین خواهیم دید تیم ما با همین عزم خوب حاضر می‌شود و امیدواریم طرف مقابل هم چنین باشد.

وی با بیان اینکه هیات ایرانی با تعامل و انعطاف وارد وین شد اما طرف مقابل تعامل و انعطاف لازم را ندارد، اظهار کرد: منتظر دریافت نظر طرف مقابل از این دو سند هستیم.

به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، گفت و گوها متوقف نشد بلکه تنفس داده شد و هر جا لازم باشد پیش نویس‌های دیگر داده می‌شود.

فرانسه یکی از پنجره‌های وین است

خطیب زاده همچنین درباره اظهارات اخیر رئیس جمهور فرانسه گفت: اگر این اظهارات برای مصرف داخلی و راضی کردن برخی برای خرید باشد، می‌توان از آن عبور کرد. خود فرانسه یکی از پنجره‌های وین است و خود آنها می‌دانند برخی اظهارات نه مبنای حقوقی دارد و  نه عقلی.

وی افزود: انتظار داریم کشورهایی مانند فرانسه مسئولانه تر رفتار کنند. نظامی‌تر کردن منطقه ما غیرقابل قبول است و سلاح‌هایی که به منطقه می‌فروشند مبنای همین ناآرامی‌هایی است که می بینیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری نقش مخرب و ثبات زدای فرانسه گفت: ما شاهد فروش ده‌ها هزار میلیارد دلار سلاح به کشورهای منطقه هستیم در حالی که برای موشک ما بارها جلسه می‌گذارند. عزم ما با این اقدامات جدی‌تر می‌شود که براساس اراده خودمان و تکیه بر توان داخلی، سپر دفاعی خودرا فعال تر کنیم.

مهر ساخت آمریکا بر روی صنعت مداخله در کشورها خورده است

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره استفاده ابزاری آمریکا از واژه حقوق بشر گفت: صنعت مداخله در کشورهای دیگر ،کودتا و ترورها سندی است که مهر made in usa (ساخت آمریکا) روی ِآن خورده است و این کشور نمی‌تواند با استفاده از واژه حقوق بشر برای خود آبرو کسب کند. حقوق بشر در دهه اخیر به بدترین وجهی بازیچه سیاسی این کشور شد و هر وقت خواست مداخله کند با نام حقوق یشر و دموکراسی مداخله کرد.

وی با بیان اینکه 16 آذر یادآور مداخله آمریکا در کشور است، ادامه داد:  آمریکا در هر کشوری پا گذاشته برای منافع خود بوده است. هیچ وقت تاریخ ایران سرنگونی دولتی را فراموش نمی‌کند که با کودتای آمریکا و انگلیس انجام شد.

117