ایران پرس- وزیر خارجه آمریکا در جریان سفر به قاهره، پایتخت مصر، در ادامه پروژه ایران‌هراسی، اوج خصومت‌وزری با ایران را به نمایش گذاشت تا درسایه آن سیاست‌های منطقه‌ای آمریکا را پیش ببرد. 

"مایک پمپئو" روز پنجشنبه در قاهره گفت: تحریم‌های اقتصادی آمریکا ضد ایران سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ در نوع خود است و سخت‌تر نیز می‌شود؛ تا زمانی که ایران مثل یک کشور عادی رفتار کند. وزیر خارجه آمریکا سپس در توئیتی که نشان از اوج عصبانیت این کشور از نفوذ و تاثیرگذاری ایران در معادلات منطقه‌ای دارد، مدعی شد، جهان متوجه دامنه وسیع تهدیدهای ایران شده است.

این نوع ادعاهای وزیر خارجه آمریکا در جریان تور منطقه‌ای خود، حرف جدیدی نیست و بارها از زبان دولت‌مردان آمریکایی برای پیشبرد منافع خود در منطقه راهبردی غرب آسیا مطرح شده است. ایران به‌عنوان کشور و بازیگری تاثیرگذار در معادلات منطقه‌ای از نفوذ قابل توجه‌ای در سطح منطقه برخوردار است و این نفوذ در خدمت صلح و امنیت جهانی است.  

نوع بازیگری جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا، معادلات آمریکا و متحدانش را برهم زده است و در چنین شرایطی، تهدید معرفی کردن ایران از جانب دولت‌مردان جنگ‌طلب آمریکا، فقط درچارچوب تامین منافع اقتصادی و سیاسی آمریکا در همکاری با رژیم‌های عربی است.

نقش‌آفرینی ایران در منطقه غرب آسیا، به تحقق امنیت و صلح کمک کرده است؛ شکست گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه، نشان از تاثیرگذاری سازنده و نفوذ ثبات‌ساز ایران در منطقه دارد. این درحالی است که بررسی تاریخ تحولات منطقه غرب آسیا نشان می‌دهد حضور نیروهای خارجی ازجمله آمریکایی‌ها با بهانه‌های مختلف در این منطقه، به‌جز تنش، ناامنی و اختلاف‌افکنی، نتایج دیگری نداشته است.

درهمین زمینه، "محمد جواد ظریف"، وزیر خارجه ایران در پاسخ به ادعاهای وزیر خارجه آمریکا در قاهره گفت: هر وقت و هر جا که آمریکا دخالت می‌کند، آشفتگی، سرکوب و خشم هم به‌دنبالش می‌آید.  

"استفان والت" (Stephen Walt)، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه هاروارد هم اخیرا در مجله آمریکایی فارن‌پالیسی نوشت: حضور آمریکا در منطقه تقریباً به طور کامل آثار منفی به دنبال داشته است و ظهور داعش و هزاران کشته، از نتایج حمله سال 2003 آمریکا به عراق است.    

وزیر خارجه آمریکا علاوه بر تلاش برای معرفی کردن ایران به عنوان یک تهدید، خیال باطلی را بار دیگر در قاهره به زبان آورد که در 40 سال گذشته دولت‌مردان آمریکایی برای رسیدن به آن هر تلاشی کردند اما به در بسته خوردند. "تغییر رفتار ایران و تبدیل جمهوری اسلامی به نظامی سیاسی که درخدمت آمریکا باشد"، خوابی بوده که در چهل سالگی انقلاب اسلامی هم تعبیر نشده و این ناکامی آمریکایی‌ها را عصبانی کرده است.  

دولت "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور آمریکا تلاش دارد به هر روشی ایران را مُجاب کند در مسیری حرکت کند که دلخواه آمریکایی‌ها باشد اما تجربه 40 سال از انقلاب اسلامی ثابت کرده است ملت ایران هیچگاه تحقیر را نخواهد پذیرفت. به تعبیر ظریف، آن روز که ایران بخواهد برای تبدیل‌شدن به کشوری "عادی" به تقلید از دولت‌های دست‌نشانده آمریکا و "مدل‌های حقوق بشری" پمپئو روی بیاورد، هرگز فرا نخواهد رسید. 

در همین زمینه؛ حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی سه ماه پیش در اجتماع صد هزار نفری بسیجیان در ورزشگاه آزادی تهران فرمودند: قطعا ملت ایران و نسل جدید تصمیم گرفته است که دیگر تحقیر نشود و دنباله‌روی قدرت‌های بیگانه و دشمن نشود؛ تصمیم گرفته که ایرانِ‌عزیز را به اوج افتخار و عزت برساند و این توانایی را دارد.    

نویسنده: علی‌کرمی

116/117

پاسخ ظریف به ادعاهای پمپئو در مصر

سفر بی‌نتیجه «پمپئو» به مصر

سفر پمپئو به‌خاورمیانه؛ اهداف و پیامدها/ تحلیل