نخست وزیر ژاپن در توجیه برنامه های نظامی دولت توکیو ادعا کرد که مهمترین چالش ژاپن و آمربکا چین است.
این اظهارات کیشیدا دقیقا تکرار ادعاهای اخیر وزیر امور خارجه امریکا تلقی می شود که چین را بزرگترین چالش جهانی برای امریکا و جهان دانست. پیرو اظهارات نخست وزیر ژاپن ضد چین، روسیه اعلام کرد که کیشیدا در خدمت سیاست ها و برنامه آمریکا قرار دارد.
حزب لیبرال دمکرات حزب حاکم ژاپن در سال های اخیر تلاش های گسترده ای را برای داشتن ارتش قدرتمند و حضور در عرصه های مختلف نظامیگری آمریکا در منطقه و سطح بین المللی آغاز کرده است.
این در حالی است که قانون اساسی ژاپن چنین اجازه ای را به دولت این کشور نمی دهد و در سال های اخیر نیز حزب حاکم نتوانست نظر بیش از پنجاه درصد از مردم ژاپن را برای اصلاح بندهایی از فانون اساسی این کشور در مورد داشتن ارتش جلب کند.
بنابراین دولت ژاپن برای اجرای برنامه های خود در بخش نظامی گری به حمایت های امربکا از یکسو و ارایه بهانه های مختلف برای توجیه ان از سوی دیگر نیاز دارد که در این خصوص دولتمردان ژاپن همواره کره شمالی و چین را به عنوان تهدیدات منطقه ای ژاپن عنوان می کنند.
دکتر اقبال کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "دولت ژاپن براین تصور است که با بازیگری در سیاست های منطقه ای امریکا می تواند جایگاه خود را در سیاست های منطقه ای واشنگتن تقویت کند و بتواند نقش ژاندارمی را ایفا کند. این در حالی است که امریکا با تحربک ژاپن برای داشتن ارتش قدرتمند در همان حال که درصدد کاستن از هزینه های نظامیش در شرق اسیا است، می کوشد به رقابت های تسلیحاتی در این منطقه نیز دامن بزند".
با توجه به این که سیاست کلی امریکا در همه مناطق جهان تنش افرینی است تا سلاح های خود را بفروشد و با امنیتی کردن منطقه سیاست های خود را اعمال کتد منطقه شرق اسیا نیز از این سیاست امریکا مستثنی نیست.
سیاست امریکا از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به سمت تقویت حضور نظامی در شرق اسیا و مهار چین نغییر جهت داد و آمریکا برنامه های نظامیش را عمدتا برابن منطقه متمرکز کرد.
از اینرو دولت ژاپن نیز که دنبال فرصتی برای داشتن ارتش بود با اصلاح قوانین مربوط به سازمان دفاع از خود و تبدیل ان به وزارت دفاع عملا به سمت تقویت قدرت نظامیش حرکت کرد.
این در حالی است که مردم ژاپن نیز به دلیل نگرانی از پیامدهای چنین رویکردی حاضر به اصلاح قانون اساسی این کشور نیستتد. زیرا نگران آن هستند که دولت ژاپن با در پیش گرفتن سیاست استعماری گذشته اقدام به کشورگشایی، و مجددا ژاپن را وارد جنگ فراگیر منطقه ای کند.
این نگرانی را بارها کشورهای منطفه از جمله چین و حتی کره جنوبی نیز مطرح کرده اند. زیرا این کشورها بیشترین اسیب را در دوران ارتش استعماری ژاپن متحمل شده اند.
اسماعیل باقری کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "ارتش امپراطوری ژاپن نه تنها سابقه خوبی در منطفه ندارد بلکه به گونه ای برای افکار عمومی شرق اسیا خوف ناک هم است. زیرا نظامیان ژاپن در دوره استعمار این کشور جنایات زیادی را در چین و کره جنوبی از جمله بردگان جنسی مرتکب شدند که تمایل دولت توکیو برای داشتن ارتش قدرتمند در واقع زتده کردن آن حوادث تلخ تاریخی است".
درهرحال، دولت کیشیدا که از چندان موقعیت خوبی در جامعه ژاپن برخوردار نیست، به نظر می رسد با تقویت رویکرد نظامی گرایانه اش بیش از پیش حمایت افکار عمومی ژاپن از خود و دولتش را از دست بدهد.
نویسنده: مجید وقاری
112
بیشتر بخوانید:
تحلیلی از توسعه همکاری های نظامی انگلیس و ژاپن