بیست و شش سال پس از اینکه بحرین برای اولین بار از هیات اسرائیلی استقبال کرد، هفته گذشته جدیدترین کشور عربی بود که روابط خود با اسرائیل را عادی سازی کرد. تعجب آور نبود چرا که از زمانی که ترامپ در تاریخ ۱۶ اوت اعلام کرد امارات و اسراییل برای برقراری روابط دیپلماتیک توافق کرده اند، گمانه زنی های بعدی در مورد بحرین وجود داشت.

مخالفت بحرین با تحریم اسرائیل توسط کشورهای عربی

با وجود اینکه بحرین ماه گذشته بر تعهد خود به کشور فلسطین تاکید کرده بود اما پیش بینی می شد پس از امارات این بحرین باشد که روابط دیپلماتیک خود با اسرائیل را آغاز کند. بحرین در سالهای اخیر مقر اصلی منطقه ای نیروی دریایی آمریکا است و از طریق آزادراه ۲۵ کیلومتری به عربستان متصل است. در فوریه ۲۰۱۷ پادشاه حمد بن عیسی آل خلیفه با رهبران یهودی در آمریکا ملاقات کرد و گزارش شد که مخالفت خود را با تحریم اسرائیل توسط کشورهای عربی اعلام نموده است. 

توافق بحرین با اسرائیل؛ دیکته عربستان به آل خلیفه

توافق روز جمعه با اسرائیل مورد انتقاد فلسطینیان قرار گرفت و به عنوان یکی دیگر از خیانت های یک کشور عربی موجب تضعیف بیشتر تلاش آنها برای دستیابی به تعیین سرنوشت شد. با وجود اینکه عربستان اعلام کرده آماده انجام چنین اقدامی(عادی سازی) نیست، تحلیلگران می گویند توافقات اخیر بدون حمایت عربستان اتفاق نمی افتاد. به گفته مروه فتافته عضو سیاستگزاری در شبکه سیاسی الشبکه دستورالعمل سیاسی بحرین تقریبا توسط عربستان دیکته می شود.

اواخر سال ۲۰۱۸ درست چند ماه قبل از آنکه منامه با میزبانی کنفرانسی تحت رهبری آمریکا برای رونمایی از بخش اقتصادی برنامه طرح خاورمیانه موافقت کند، عربستان، امارات و کویت متعهد شدند ۱۰ میلیارد دلار به عنوان کمک مالی به بحرین برای تثبیت امور مالی اش ارائه دهند.

تلاش آمریکا و اسرائیل برای تنش آفرینی میان ایران و کشورهای عربی

به گفته معین ربانی روزنامه نگار، آمریکا و اسرائیل حرکتی یکپارچه را برای خارج کردن مساله فلسطین نه تنها از دستور کار جامعه بین الملل بلکه از اولویت های منطقه و قرار دادن مناقشه اعراب و ایران به جای مناقشه اعراب و اسرائیل اغاز کرده اند. برخی از تحلیلگران نیز این ائتلاف را نتیجه منافع ژئوپولیتیک مشترک و تلاش برای یافتن متحدی قدرتمند همچون اسرائیل در برابر ایران می دانند. 

در بیانیه مشترک آمریکا، بحرین و اسرائیل آمده است: برقراری گفتگو و رابطه مستقیم میان دو جامعه پویا و اقتصاد پیشرفته به تحول مثبت خاورمیانه ثبات و امنیت انجامیده و رفاه در منطقه را افزایش می دهد. اکنون به نظر نمی رسد مذاکرات اسرائیل و سازمان آزادی بخش فلسطین در چارچوب توافق اسلو از سر گرفته شود. این توافق کمک زیادی به فلسطینیان نکرد.

الجزیره

// 114

بیشتر بخوانید:

چرایی عادی‌سازی روابط بحرین و امارات با اسرائیل  

تناقضات اعلامی و اعمالی آل‌سعود در عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی