ترامپ با اشاره به از دست دادن صدها هزار سرباز و غیرنظامی اوکراینی از زمان آغاز جنگ اوکراین تاکید کرد: "زلنسکی مایل به انجام یک معامله و توقف ادامه جنگ است."
رئیس جمهور منتخب آمریکا در پیام خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "آتش بس باید فورا برقرار و مذاکرات آغاز شود. اگر جنگ ادامه یابد خانوادههای زیادی زندگی خود را از دست میدهند. جنگ اگر ادامه یابد، میتواند به چیزی بسیار بزرگتر و بدتر تبدیل شود."
جنگ اوکراین یکی از دغدغههای اصلی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا است که وی در اکثرسخنرانیهای انتخاباتی خود وعده پایان دادن سریع به آن را داده است.
ترامپ در ماه سپتامبر در یک نشست خبری در نیویورک گفت: "من معتقدم که میتوانم خیلی سریع بین رئیس جمهور پوتین و رئیسجمهور زلنسکی توافق به دست آورم، آنچه در اوکراین روی میدهد مایه شرمساری است؛ این همه مرگ، این همه ویرانی. اینها چیزهای وحشتناکی است، بعد میبینید که ایالات متحده بیشتر هزینه آن را میپردازد.»
از زمان آغاز جنگ اوکراین، آمریکا بیش از ۶۲ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است و این کمک ها همچنان ادامه دارد به طوری که هفته گذشته «جو بایدن» رئیس جمهوری کنونی آمریکا یک بسته کمک نظامی جدید به ارزش ۹۸۸ میلیون دلار را به اوکراین اختصاص داد. اکنون با نزدیک شدن به زمان آغاز ریاستجمهوری ترامپ، وی همچنان خواستار پایان دادن فوری به جنگ اوکراین است.
ترامپ که سیاست، «اول آمریکا» را بارها مطرح کرده است، ادامه حضور آمریکا و حمایتهای مالی و نظامی از زلنسکی را هدر دادن منابعی میداند که باید در داخل آمریکا برای شهروندان این کشور هزینه شود.
دراین شرایط، اکنون با تحولات سوریه و تغییرات درمنطقه، از نظر ترامپ زمان مناسبی برای پایان دادن به جنگ اوکراین و اعلام آتشبس است. چنانکه وی تلاش می کند از یکسو روسیه را ضعیف نشان دهد و از سوی دیگر با تهدید اروپا و ناتو، زلنسکی را تابع خواست خود نماید.
ترامپ در حالی صحبت از آتش بس می کند که حدود 20 درصد خاک اوکراین در اختیار روسیه است و طی هفتههای اخیر روسیه حملاتش به اوکراین را تشدید کرده است.
دراین راستا، «سرگئی لاوروف» وزیرخارجه روسیه بار دیگر اعلام کرد: "مسکو برای پایان دادن صلح آمیز به جنگ کنونی شروطی دارد که عدم عضویت اوکراین در ناتو و همکاری نظامی با این ائتلاف، درنظر گرفتن پیشرویهای روسیه در جنگ و چهار منطقه جدید که پس از رفراندوم، عضو فدراسیون روسیه شدند (دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپروژیه) و کنار گذاشتن سیاستهای ضد روسی و روسهراسی توسط اوکراین از آن جمله است."
اگرچه دونالد ترامپ، در سخنان خود دستیابی به توافق و آتش بس سریع درجنگ اوکراین را در دسترس می داند، اما کشورهای اروپایی تسلیم خواست روسیه شدن را شکست بزرگی برای خود می دانند، از نظر آنها در صورتی که اوکراین از دست برود، روسیه به قلب اروپا پیشروی کرده است؛ از این رو آنها به شدت نگران آینده هستند.
از سوی دیگر مقامات مسکو نیز اگرچه از پایان مسالمت آمیز جنگ اوکراین استقبال می کنند، اما دراین شرایط آن را دست یافتنی نمی دانند.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه مسکو از برگزاری گفتوگوهای صادقانه که براساس احترام متقابل و منافع باشد، استقبال می کند، گفت: "ترامپ و تیمش با طعنه زدن به دولت فعلی آمریکا، سیگنالهای مبهمی ارسال میکنند؛ آنها به اصول «اول آمریکا» و «صلح از طریق قدرت» پایبند هستند؛ این نگرش که مملو از زورگویی است، با موضع روسیه همخوانی ندارد."
به نظر می رسد ترامپ با شرایط پیچیده ای رو به رو است که فعلا تنها با شعار و لفاظی تلاش دارد آنرا کنترل کند، اما به نظر نمی رسد وی با این سیاست بتواند به جنگ اوکراین پایان دهد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117