ایران پرس: «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در یک سخنرانی‌ در ایتالیا گفت: "فرصت دستیابی به صلح وجود دارد و زمان آن فراخواهد رسید."

با این حال، مکرون تاکید کرد: "تعیین زمان و شرایط صلح با روسیه، به عهده اوکراین خواهد بود." رئیس جمهوری فرانسه همچنین از کسانی انتقاد کرد که مذاکرات صلح با روسیه را خیانت به مبارزه مردم اوکراین توصیف کرده‌اند.

امانوئل مکرون گفت: "جنگ در اوکراین نمی‌تواند ادامه یابد؛ این جنگ زندگی‌مان در اروپا را تغییر می‌دهد و منجر به فقر و گرسنگی خواهد شد."

این در حالی است که «سرگئی شایگو» وزیر دفاع روسیه روز یکشنبه با وزیران دفاع آمریکا، فرانسه و بریتانیا گفت وگوی تلفنی کرد و گفت: "جنگ اوکراین به سوی «تشدید غیرقابل کنترل منازعه » پیش می‌رود."

درخواست رئیس جمهور فرانسه برای پایان یافتن جنگ اوکراین در سایه تحولات اخیر در اروپا قابل تحلیل است. اروپایی ها در آغاز این جنگ با توجه به ادعاهای آمریکا بر این گمان بودند که با اعمال تحریم های گسترده علیه روسیه و ارسال کمک های تسلیحاتی عظیم برای اوکراین در کنار کمک های آمریکا و نیز ارائه انواع خدمات اطلاعاتی و لجستیکی، ارتش اوکراین قادر به مقابله با حمله روسیه بوده و قادر به شکست روسیه در یک جنگ نیابتی خواهند بود.

با این حال با پایان هشتمین ماه جنگ اوکراین نه فقط روسیه چهار استان اوکراین را به خاک خود ملحق ساخته بلکه در حملات انتقامی به مناطق مختلف این کشور به دلیل حمله خرابکارانه اوکراین به پل کریمه، اکنون زیر ساخت های آن از جمله نیروگاه های برق را مورد هدف قرار داده و مناطق بزرگی را دچار بی برقی کرده است. اکنون چشم انداز گسترش دامنه این جنگ ویرانگر بیش از هر زمانی است.

بدبینی مقامات ارشد اروپایی نسبت به پیروزی اوکراین در جنگ کنونی

مقامات ارشد اروپایی بیش از پیش نسبت به پیروزی اوکراین در جنگ کنونی دچار بدبینی شده و دیگر مایل به تداوم حمایت از کی یف در مقیاس قبلی نیستند. همچنین ذخایر تسلیحاتی برخی از کشور‌های اروپایی که به اوکراین برای مقابله با روسیه تسلیحات ارسال کرده‌اند رو به اتمام است و ممکن است سال‌ها طول بکشد تا کمبود آن جبران شود و حتی ممکن است آن‌ها را در دفاع از خود با مشکل مواجه سازد.

نکته جالب اینکه در آمریکا یعنی کشوری که بشدت خواهان تداوم جنگ اوکراین است، نیز این عدم تمایل با توجه به تصریح مقامات جمهوری خواه مانند «کوین مک کارتی» رهبر اقلیت جمهوری خواه مجلس نمایندگان درباره عدم تداوم کمک‌های واشنگتن به کی یف به صورت کنونی در صورت پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات نوامبر 2022 نیز به چشم می خورد.

اما مساله ای که برای اروپایی ها قابل پیش بینی نبود، واکنش سخت و غیر منتظره مسکو به تحریم ها و اقدامات خصمانه اروپا بود. هر چند اتحادیه اروپا اکنون هشتمین بسته تحریمی را نیز علیه روسیه تصویب و به مورد اجرا گذاشته، اما مسکو نیز بیکار ننشسته و واکنش های موثر و البته سختی به اقدامات اروپا از خود نشان داده است.

روسیه به عناوین مختلف اکنون صادرات نفت و گاز به اروپا را به حال قطع و یا تعلیق در آورده و با توجه به خرابکاری اخیر در خطوط لوله گازی نورد استریم که به گفته مقامات کرملین کار آمریکا بوده، اکنون چشم اندازی برای از سرگیری صادرات گاز به اروپا وجود ندارد.

این امر موجب کاهش عرضه گاز، گرانی بی سابقه آن و در نتیجه کمبود برق و گاز در اروپا شده است. ضمن اینکه این مساله منجر به افزایش بی سابقه تورم به دلیل گرانی بیش از حد انرژی و نیز بروز رکود اقتصادی و کاهش فعالیت و تعطیلی بسیاری از صنایع شده است.

اکنون برای مواجهه با زمستان سخت اروپا اروپایی ها به جمع آوری هیزم پرداخته اند. ضمن اینکه چشم انداز اقتصادی اروپا ناامید کننده شده است. صندوق بین المللی پول با توجه به رشد اقتصادی ضعیف و تورم بسیار بالا در کشورهای اروپایی همچنین خطر کمبود انرژی که می‌تواند وضعیت را بدتر کند، نسبت به سلامت اقتصادهای اروپایی در سال کنونی و سال آینده میلادی ابراز بدبینی کرد.

صندوق بین‌المللی پول هشدار داد: "چشم انداز پیش رو تاریک است و یکی از خطرات اصلی کوتاه‌مدت، اختلال بیشتر در عرضه انرژی است که همراه با زمستان سرد، می‌تواند به کمبود گاز، جیره‌بندی و مشکلات اقتصادی عمیق‌تر منجر شود.تنش‌های اجتماعی ممکن است در پاسخ به بحران هزینه‌های زندگی تشدید شود."

بدین ترتیب با توجه به شرایط کنونی، این مساله که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه خواهان پایان جنگ اوکراین ودر نتیجه عادی شدن اوضاع سیاسی، اقتصادی و امنیتی اروپا شود چندان درخواست غیر منتظره ای محسوب نمی شود.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117