مجید وقاری: بان کی مون از پاکستان و هند خواست، برای حل اختلاف های خود بر سر مسئله کشمیر و دیگر مسائل به گفت و گو بنشینند.
اخیراً محمد نواز شریف، نخست وزیر پاکستان از سازمان ملل خواست برای پایان دادن به بحران و خشونت های خونین در کشمیر تحت کنترل هند اقدام کند و خواستار اجرای قطعنامه های آن در مورد این منطقه شد.
در همین حال، پاکستان به تازگی از هند خواسته است که دو کشور برای حل بحران کشمیر، گفت وگو کنند.
از دیدگاه ناظران سیاسی، هند و پاکستان در مورد ابراز نظر و یا دخالت سازمان ملل در بحران کشمیر دیدگاه های مختلفی دارند.
هند با بین المللی شدن بحران کشمیر و دخالت سازمان ملل به شدت مخالف است و آن را نمی پذیرد و بارها در مورد تلاش های پاکستان برای بین المللی کردن بحران کشمیر هشدار داده است.
هند، کشمیر را جز لاینفک خاک خود می داند و هر گونه گفت وگو برای حل بحران این منطقه را در چارچوب قانون اساسی هند می داند.
این در حالی است که گروه های کشمیری و پاکستان، مالکیت کشمیر را مورد مناقشه می دانند و براین اعتقادند که باید از راه های مسالمت آمیز و سیاسی آن را حل کرد.
پاکستان، دو راه حل را در این خصوص پیشنهاد داده است که یکی بر برگزاری مذاکرات سه جانبه میان هند، پاکستان و نمایندگان مردم کشمیر استوار است و دیگری بر اجرای قطعنامه های سازمان ملل در مورد برگزاری همه پرسی تعیین سر نوشت کشمیر تمرکز دارد.
هند و پاکستان دو بار برسر کشمیر جنگ کرده اند.
شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه ای اعلام کرده که با برگزاری همه پرسی تعیین وضعیت کشمیر، مردم این منطقه باید برای الحاق به هند و یا پاکستان نظر بدهند.
هند این قطعنامه را رد کرده و بر الحاق کشمیر تحت کنترل هند و کشمیر تحت کنترل چین به هندوستان تاکید دارد.
از دیدگاه دولت اسلام آباد، دعوت به مذاکره و گفت وگو میان هند و پاکستان از سوی بان کی مون نمی تواند به حل بحران کشمیر کمک کند، زیرا هند اساسا با هر گونه راه حلی برای پایان دادن به بحران کشمیر مخالف است و آن را رد می کند.
بنابراین از دیدگاه اسلام آباد، سازمان ملل باید برای اجرای برگزاری همه پرسی تعیین وضعیت کشمیر، هند را تحت فشار قرار دهد.
بحران کشمیر برای حدود هفت دهه، بر روابط هند و پاکستان سایه افکنده است.
هند هر گونه حمله ای از سوی گروه های کشمیری و یا اعتراض های مردمی در کشمیر تحت کنترل خود را به پاکستان نسبت می دهد و بر روابط دهلی نو و اسلام آباد تاثیر منفی می گذارد.
این در حالی است که پاکستان اتهامات هند را رد می کند و بر حمایت معنوی از گروه های کشمیری و مردم این منطقه تاکید دارد.
در هر حال، ناظران سیاسی در پاکستان با توجه به پیامدهای امنیتی که ادامه تنش در روابط این کشور و هند می تواند برای منطقه داشته باشد، براین نکته تاکید دارند که بان کی مون دبیر کل سازمان ملل باید با جدیت تمام برای اجرای قطعنامه برگزاری همه پرسی تعیین وضعیت کشمیر اقدام کند و در این خصوص هند را تحت فشار قرار دهد.
در صورت حل این بحران می توان به تقویت روابط میان هند و پاکستان و تثبیت صلح و امنیت در جنوب آسیا بیشتر امیدوار بود.