«محمد بصدیق» با اشاره به اینکه کشورهای قاره آفریقا کرسیای در گروه اعضای دائم شورای امنیت ندارند، تاکید کرد: وضعیت کنونی باید تغییر کند و ضروری است اصلاحاتی در شورای امنیت، از جمله درباره اعضا، نمایندگی جغرافیایی، رابطه بین شورای امنیت ومجمع عمومی سازمان ملل متحد و مساله حق وتو انجام شود.
آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین و فرانسه پنج عضو دائم شورای امنیت هستند، این شورا در مجموع 10عضو انتخابی دارد که پنج عضو دائم این شورا در تصمیمها و رای گیریهای شورای امنیت حق وتو دارند.
ساختار شورای امنیت سازمان ملل
ساختار شورای امنیت سازمان ملل متعلق به دوران پس از جنگ جهانی دوم و صف آرایی های سیاسی قدرت های بزرگ در آن مقطع زمانی است. اما این ساختار طی 70 سال گذشته بدون هیچ تغییرعمده و مهمی باقی مانده است، در واقع کشورهای بزرگ تلاش کرده اند که نه فقط قدرت بلامنازع خود را در این شورا حفظ کنند بلکه راه را بر تغییر و تحولی که از قدرت آنها می کاهد بسته اند.
این در حالی است که تحولات سیاسی گسترده ای در چند دهه اخیر به وقوع پیوسته و قدرت های بزرگ دیگری در جهان وارد عرصه رقابت های سیاسی و اقتصادی شده اند.
در این راستا کشورهای مختلف قاره آفریقا نیز با تجربه تحولات بزرگ سیاسی و اقتصادی، اکنون به میدان رقابت وارد شده اند و خواهان سهم خواهی در شورای امنیت سازمان ملل در راستای دفاع از حق و حقوق کشورهای این منطقه همچنین تلاش برای حل مشکلات آنها هستند. بسیاری از کشورهای این منطقه شورای امنیت را متهم می کنند که نسبت به شرایط آفریقا بی تفاوت و بی توجه است.
«توماس کویسی کارتی»، نایب رئیس کمیسیون آفریقا دراین راستا می گوید، ماهیت کنونی شورای امنیت سازمان ملل متحد انعکاس صدای جهانیان پس از جنگ جهانی دوم است اما از آن زمان تا کنون جهان تغییر کرده که افزایش ظرفیت های قاره آفریقا در عرصه جهانی یکی از آنها است و لازم است که سهم و نمایندگی قاره آفریقا در سازمان ملل تقویت شود.
این در حالی است که برخی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل در چارچوب سیاست های برتری جویانه عمل می کنند و در بسیاری مواقع، برای دفاع از حقوق کشورهای دیگر به ویژه کشورهای آفریقا تلاش نمی کنند.
به گفته کارشناسان، آنچه امروز سازمان ملل با آن روبه روست، ساختار حقوقی ناهمگون با شرایط توزیع قدرت در روابط بین کشورها است. این شرایط سبب از بین رفتن هر گونه بازدارندگی و یکسویه شدن تصمیمات این نهاد به خصوص شورای امنیت شده است. وقایع سال های اخیرو برخی موضع گیری های شورای امنیت نشان دهنده این موضوع است.
سید اکبر الدین نماینده دائم هند در سازمان ملل با اشاره به ضرورت اصلاح ساختار شورای امنیت سازمان ملل تصریح کرد، باید متناسب با شرایط جدید جهانی ،تغییرات فوری در شورای امنیت سازمان ملل صورت گیرد.
اگر چه به نظر می رسد ساختار شورای امنیت سازمان ملل نیاز به تغییردر راستای عادلانه شدن دارد تا بتواند حافظ صلح قلمداد شود اما این مهم فقط با حضور کشورهای مختلف و همکاری میان آنها در عرصه بین المللی مقدور خواهد بود. 111/135
نویسنده : آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید :
الجزایر خواستار اختصاص دو کرسی دائم شورای امنیت به آفریقا شد