«شیخ حسینه واجد» نخست وزیر بنگلادش در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با تاکید بر اینکه دولت میانمار باید بدون هیچ قید و شرطی خشونت ها علیه مسلمانان روهینگیا و پاکسازی قومی در استان راخین این کشور را متوقف کند از سازمان ملل خواست تا تدابیری فوری برای پایان دادن به بحران آوارگان روهینگیا اتخاذ کند.
وی در ادامه از دبیر کل سازمان ملل خواست تا هرچه سریعتر هیاتی از بازرسان خود را به خاک میانمار اعزام کند تا همه غیرنظامیان از همه ادیان و اقوام در این کشور تحت حفاظت کامل در مقابل افراطیون بودایی قرار گیرند.
نخست وزیر بنگلادش با تاکید بر بازگشت آوارگان مسلمان روهینگیا از بنگلادش به میانمار از سازمان ملل خواست تا منطقه ای امن تحت نظارت این سازمان در میانمار ایجاد کند. سازمان ملل شمار مسلمانانی که به دلیل خشونت در میانمار به بنگلادش پناهنده شده اند بیش از 400 هزار نفر اعلام کرده است.
سخنان نخست وزیر بنگلادش در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل درباره بحران انسانی در استان راخین میانمار نشانه ای از نگرانی جدی منطقه ای و بین المللی از وضعیت بسیار بغرنج و نگران کننده مسلمانان این کشور است که تحت بی رحمانه ترین جنایات وحشیانه بودائیان افراطی و ارتش میانمار قرار دارند.
درخواست «شیخ حسینه واجد» از سازمان ملل برای ایجاد منطقه امن در میانمار به منطور حفاظت از جان مسلمانان روهینگیا حاکی از ادامه کشتار و تجاوز گسترده علیه مسلمانان در این کشوراست که تاکنون سازمان ملل و شورای امنیت این نهاد اقدام موثری برای توقف نسل کشی و پاکسازی نژادی درراخین انجام نداده اند.
ایجاد منطقه امن در میانمار برای انتقال مسلمانان استان راخین ،اقدامی است که می تواند سرعت در جابجایی روهینگایی ها از مناطق پرخطر به منطقه امن را افزایش دهد. در حال حاضر مسلمانان میانماری که برای در امان ماندن از جنایات ضد بشری در این کشور به سمت بنگلادش فرارمی کنند، با مشکلات بسیاری از جهت دسترسی به وسایل حمل و نقل و نامشخص بودن شرایط و اوضاع در مرز بنگلادش مواجه هستند.اگر چه بعید است که دولت میانمار با ایجاد منطقه امن در این کشور موافق کند.
بنابراین، چنانچه سازمان ملل بتواند منطقه امن در میانمار ایجاد کند این ظرفیت را می تواند ایجاد کند که مسلمانان این کشور با دشواری کمتری به منطقه امن بروند و در این منطقه کمک های انساندوستانه بین المللی هم در اختیار روهینگایی ها قرار بگیرد.
اشاره مهم دیگر شیخ حسینه درباره اعزام هیاتی از سازمان ملل به میانمار است که می تواند در تغییر شرایط در استان راخین تا حدودی موثر باشد.
این دیدگاه وجود دارد که سازمان ملل و شورای امنیت باید در اقدامی موثر و با استفاده از ابزارهای بازدارنده خود دولت میانمار را به توقف خشونت ها و کشتار علیه مسلمانان وادار کند و در گام بعدی زمینه بازگشت آوارگان روهینگایی را به این کشور فراهم کند که در حال حاضر بیش از 400 هزار نفر آنان به مرز بنگلادش پناه برده اند.
اعمال تحریم های احتمالی از سوی شورای امنیت سازمان ملل از اقداماتی است که می تواند دولت میانمار را برای توقف کشتار مسلمانان در راخین تحت فشارهای موثری قرار دهد. اگر چه بسیاری از کارشناسان ورود موثر سازمان ملل و شورای امنیت به بحران مسلمانان در میانمار را به دلیل سکوت معنادار برخی قدرت های بزرگ از جمله آمریکا در این بحران و همچنین چراغ سبز به سیاست نسل کشی ضد مسلمانان را بسیار بعید می دانند. 114/116
محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر بنگلادش خواستار ایجاد مناطق امن برای مسلمانان روهینگیا شد
ادامه خشونتها علیه مسلمانان روهینگیا/ ویدئو
مسلمانان روهینگیا: «سوچی» فریب کار است/ تحلیل